Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Polícia upozorňuje na dezinformácie o sfalšovaných voľbách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky - Ramon Leško)

BRATISLAVA - Polícia upozorňuje na šíriace sa dezinformácie o sfalšovaných voľbách. Ako vysvetľuje, tvorcovia hoaxov začínajú s týmto naratívom experimentovať v súvislosti s tohtoročnými voľbami do Národnej rady SR. Inšpiráciu našli v USA. Polícia deklaruje, že dezinformácie o sfalšovaných voľbách bude aktívne monitorovať a v prípade opory v Trestnom zákone bude ich autorov trestnoprávne stíhať. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Šírenie ničím nepodložených dezinformácií o sfalšovaných voľbách má rovnaké ciele ako každý iný hoax: šíriť informačný chaos, udržiavať permanentnú neistotu a podkopávať autoritu štátnych orgánov. Vytvorená atmosféra v spoločnosti má následne potenciál prerásť do masových protestov a násilností založených na viere v klamstvo," načrtla hovorkyňa. Do ohrozenia sa tak dostáva nielen vnútorná bezpečnosť Slovenskej republiky, ale aj životy a zdravie občanov. Šírenie tohto naratívu už v súčasnosti je podľa polície prípravou hlavných aktérov na situáciu v prípade ich volebného neúspechu.

 

POLÍCIA UPOZORŇUJE NA RASTÚCI DEZINFORMAČNÝ NARATÍV O SFALŠOVANÝCH VOĽBÁCH Policajný zbor vo svojej výročnej správe o...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, March 22, 2023

Korene naratívu spája polícia so Spojenými štátmi, kde už v roku 2016 vtedajší úspešný kandidát na prezidenta USA Donald Trump tvrdil, že aj napriek jeho výhre boli voľby zmanipulované. Pred voľbami v roku 2020 začal hovoriť o blížiacich sa zmanipulovaných voľbách vo forme predprípravy svojich voličov na prípadný neúspech.

Polícia varuje pred dezinformáciám o sfalšovaných voľbách
Zobraziť galériu (3)
Polícia varuje pred dezinformáciám o sfalšovaných voľbách  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

"Tieto dezinformácie boli šírené tak dlhodobo a intenzívne, že vyvrcholili protestným pochodom na budovu Kapitolu vo Washingtone D.C., ktorý si vyžiadal päť obetí a 138 zranených policajtov," pripomenula polícia s tým, že americké súdy na všetkých úrovniach vrátane Najvyššieho súdu obsadeného aj nominantmi predošlého prezidenta konštatovali zákonnosť posledných prezidentských volieb. Polícia upozornila, že vytrvalé opakovanie klamstiev o voľbách zvýrazňuje presvedčenie občanov o nemožnosti spravodlivej voľby, čím sa zvyšuje ich radikalizácia a polarizácia spoločnosti.

Viac o téme: VoľbyVarovaniePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu