Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

PREDČASNÉ VOĽBY Čaputová svojím vyjadrením spustila lavínu: Ostrá reakcia Matoviča, Pellegrini ju chce v parlamente

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (6)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Potom, ako sa bývalá koalícia dohodla na septembrovom termíne predčasných volieb to chvíľu vyzeralo, že je rozhodnuté. Pomyselný pokoj na politickej scéne však netrval dlho, strana Smer-SD trvá na tom, aby voľby boli ešte pred letom a iniciovala pre to aj mimoriadnu schôdzu. Nie je však jediná, do hry totiž vstúpila aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá je toho istého názoru - voľby chce skôr ako v septembri. Svojimi vyjadreniami vyvolala na politickej scéne hotovú búrku.

Ilustračné video: Richard Sulík: Prezidentka ma prekvapila, na voľbách v septembri sme sa dohodli aj s ňou

Richard Sulík: Prezidentka ma prekvapila, na voľbách v septembri sme sa dohodli aj s ňou (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Súčasná politická situácia, charakterizovaná legislatívnou parlamentnou smršťou, ohrozujúcou ústavné princípy a verejné financie, je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej pre Slovensko neúnosná a žiada si skorší termín predčasných volieb. Hlava štátu to vyhlásila v deň, kedy sa mala konať mimoriadna schôdza, ktorej zvolanie iniciovala opozičná strana Smer-SD. "Dianie v parlamente pripomína skôr chaos než zodpovednú správu vecí verejných," vyhlásila Čaputová. Od politických lídrov žiada, aby zjednali nápravu.

PREDČASNÉ VOĽBY Čaputová svojím
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Podľa lídra strany OĽaNO Igora Matoviča je to však prezidentka, ktorá vytvára chaos. „Nerozumieme otočke prezidentky Zuzany Čaputovej o 180 stupňov, keďže sama iniciatívne septembrový termín ponúkla ako akceptovateľnú možnosť, na ktorú nadviazala dohoda bývalých koaličných strán,“ uviedol.

„Vyhovárať sa na prípadnú poslaneckú iniciatívu poslancov nie je zo strany prezidentky poctivé, keďže skorší termín nezabráni žiadnej poslaneckej iniciatíve a hlavne, ona ako prezidentka má pri každom návrhu v rukách právo veta,“ tvrdí bývalý premiér. Podľa jeho slov prezidenta takýmto konaním „zbytočne vnáša chaos do spoločnosti a nahráva tak mafiánom a extrémistom v súčasnej opozícii.“ Otvorenie štvrtkovej mimoriadnej schôdze odmietli podporiť.

Richard Sulík
Zobraziť galériu (6)
Richard Sulík  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Čaputovej vyhlásenie prekvapilo aj šéfa SaS Richarda Sulíka. Tvrdí, že dohoda na voľbách 30. septembra sa urobila aj s ňou. Nevidí dôvod meniť dohodu na septembrovom termíne, čo bol kompromis strán bývalej koalície. "Neviem, prečo sa prezidentka rozhodla konať tak, ako si želá Robert Fico, každopádne 30. september je kompromisný termín," vyhlásil. "Pokiaľ nie je evidentný pochopiteľný dôvod meniť už raz urobené rozhodnutie, zvykneme dohody dodržať," skonštatoval a odvolal sa na dohodu strán OĽaNO, SaS, Za ľudí a Sme rodina na septembrovom termíne volieb. "Všetky projekty, ktoré sa plánujú na voľbách zúčastniť, majú dostatok času na prípravu," dodal. Povedal tiež, že rokovania o  júnovom termíne volieb, ktoré inicioval Smer-SD, sa nezúčastnia.

Strana Za ľudí "cirkus", ako označila iniciatívu Smeru-SD, podporovať nechce. "Okrem toho, z hľadiska legislatívnej smršte je úplne jedno, či voľby budú v júni alebo v septembri, pretože všetky dôležité parlamentné schôdze prebehnú do júna. Nevidíme dôvod, aby sme v strane Za ľudí robili komparz Smeru pri akýchkoľvek jeho návrhoch," uviedli.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (6)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Naopak, Peter Pellegrini zo strany Hlas-SD podotkol, že aj vďaka predošlému postoju prezidentky vláda schválila septembrový termín volieb a Čaputovú vyzval, aby dnes popoludní vystúpila pred poslancami. Zároveň ju vyzval, aby bola rázna, ak to myslí vážne a aby si predvolala predsedu SaS Richarda Sulíka a hovorila s ním o podpore júnového termínu. V prípade neotvorenia mimoriadnej schôdze je za menvanie úradnickej vlády. 

Opozičný Smer-SD vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby okamžite vymenovala úradnícku vládu, inak "budeme svedkami ešte väčšieho rozvratu a chaosu v krajine". Podľa šéfa strany Roberta Fica je evidentné, že poslanci nechcú skorší termín volieb. Fico pripomenul prezidentke jej povinnosť zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov. Tvrdí, že Čaputová nevie zabezpečovať riadny chod vlády SR, ktorá je rozpadnutá, a nevie ani vyplývať na riadny chod NR SR, kde vzniká ľudová tvorivosť poslancov.

PREDČASNÉ VOĽBY Čaputová svojím
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf Smeru-SD nerozumie obratu prezidentky. Tvrdí, že najprv preferovala voľby v prvej polovici roka. Napokon uviedla, že je ochotná akceptovať aj septembrový termín. Fico skonštatoval, že rozhodnutím o septembrovom termíne volieb sa koalícia s prezidentkou rozhodli, že predčasné voľby ako legitímny nástroj na riešenie krízy využijú na prehĺbenie rozvratu a chaosu a krajine. Do 30. septembra bude podľa neho krajina zdevastovaná.

Mimoriadna schôdza sa mala začať dnes do 14. hodine, avšak parlament nebol opakovane uznášaniaschopný. O mimoriadnej schôdzi k zmene termínu volieb zo septembra na jún sa bude hlasovať v piatok po 11. hodine. Pôjde o tretí pokus. 

 

Situácia v parlamente v súčasnosti viac pripomína chaos ako zodpovednú správu vecí verejných. Legislatívna parlamentná...

Posted by Zuzana Čaputová on Thursday, February 16, 2023

Čaputová vysvetlila podporu septembrového termínu 

Prezidentka v stanovisku, ktoré médiám zaslala vo štvrtok popoludní, znova zopakovala, že situácia v parlamente v súčasnosti viac pripomína chaos ako zodpovednú správu vecí verejných. "Legislatívna parlamentná smršť z posledných dní ohrozuje ústavné princípy aj verejné financie. Preto som vyzvala politických lídrov, aby váhou svojej autority túto smršť v parlamente zastavili alebo sa dohodli na skoršom termíne predčasných volieb," uviedla.

Pre politický chaos je podľa nej príznačné, že ju dnes k vymenovaniu úradníckej vlády vyzvali strany, ktoré ešte včera tvrdili, že by jej za žiadnych okolností nevyslovili dôveru. "Nezodpovedné a populistické návrhy niektorých poslancov v parlamente však nezastaví vláda bez parlamentnej podpory. Tie môžu zastaviť iba parlamentní lídri a dohoda na skoršom termíne predčasných volieb, po ktorom volám konzistentne od decembra, keď vláde bola vyslovená nedôvera. Dohodu politických strán na septembrovom termíne som pripustila iba preto, že inak hrozilo neprijatie zmeny ústavy a ďalší polrok by sa o predčasných voľbách vôbec nemohlo rozhodovať," skonštatovala. 

Eduard Heger
Zobraziť galériu (6)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Hegera sa vláda správa zodpovedne 

Podľa premiéra Eduarda Hegera sa parlament za posledné týždne stal arénou predvolebného zápasu. "Zažívame narastajúci počet poslaneckých návrhov, ktoré sa vezú na vlne politického populizmu a hazardujú s verejnými financiami. Chcem pripomenúť poslancom a politickým lídrom, že v decembri parlament schválil rozpočet ústavnou väčšinou, ktorý jasne definuje, na čo sú peniaze v tomto roku určené. Každý výdavok nad jeho rámec musí byť opodstatnený, dôkladne premyslený a krytý príjmami," uviedol prostredníctvom tlačovej správy vo štvrtok večer.

Dôrazne sa ohradil voči obvineniam opozície, že za tento stav môže vláda, ktorá údajne vyvoláva chaos. "Nie, ten takzvaný chaos a cirkus je na inej pôde. Je na pôde parlamentu. Vláda, naopak, funguje a správa sa zodpovedne a podľa dohody sa koordinujeme aj s pani prezidentkou," tvrdí. 

"Vláda z ústavy nemá právo obmedziť poslancov, aby predkladali návrhy zákonov. Preto opätovne vyzývam poslancov a politických lídrov jednotlivých parlamentných strán, aby sa správali zodpovedne a predvolebnú kampaň robili z peňazí strany a nie štátnej peňaženky," dodal.

Viac o téme: Predčasné voľbyZuzana ČaputováParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu