Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V utorok čaká poslancov okrem riadneho rokovania aj mimoriadna schôdza: Témou sú stíhačky Mig-29

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter/Illia Ponomarenko)

BRATISLAVA - Poslancov Národnej rady (NR) SR čaká v utorok (14. 2.) mimoriadna schôdza v súvislosti so stíhačkami Mig-29, ktoré by Slovensko mohlo posunúť Ukrajine. Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD.

Srana chce na rokovaní presadiť uznesenie, ktorým parlament vysloví nesúhlas s posielaním zbraní na Ukrajinu z dôvodu protiústavnosti. Pripomína, že vláde bola vyslovená nedôvera, a preto nemá kompetencie na rozhodovanie o zásadných zahraničnopolitických otázkach. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) avizoval, že vláda sa v tejto súvislosti zatiaľ na Ústavný súd neobráti, vyžiada si však stanovisko ústavných právnikov.

VIDEO SMER-SD k návrhu Hegera odovzdať stíhačky Ukrajine

SMER-SD k návrhu Hegera odovzdať stíhačky Ukrajine (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Po mimoriadnej schôdzi by mali poslanci pokračovať v riadnom rokovaní

Po mimoriadnej schôdzi by mali poslanci pokračovať v riadnom rokovaní. Na programe 83. schôdze majú ešte viacero neprerokovaných bodov programu. Pokračovať by mali napríklad v diskusii o valorizácii dôchodkov. Zmena je súčasťou novely zákona o sociálnom poistení, ktorý predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD. Priniesť má mimoriadne zvyšovanie dôchodkov v čase vysokej inflácie či rozmrazenie valorizácie minimálnych dôchodkov.

V utorok čaká poslancov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zákonodarcovia by sa mali venovať aj viacerým návrhom, ktoré vetovala prezidentka 

Zákonodarcovia by sa mali venovať aj viacerým návrhom, ktoré vetovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Medzi nimi napríklad zákonu o ochrane ovzdušia či novele cestného zákona. Na opätovné prerokovanie vrátila aj zákon o dani z osobitnej stavby, ktorým sa má zdaniť tranzitný plynovod spoločnosti eustream sadzbou 6000 eur za kilometer.V závere schôdze by mali poslanci rozhodnúť aj o novele zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia či o novele zákona o energetike. Na programe je aj voľba predsedu parlamentného

Viac o téme: PomocStíhačkySlovenskoUkrajinaNRSR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu