Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zemetrasenie v pravici! Pomer síl pred voľbami má zmeniť rozhodnutie premiéra Hegera: Dzurinda, KDH alebo šokujúci zvrat

Heger zrejme pôjde cestou založenia vlastnej strany. Zobraziť galériu (5)
Heger zrejme pôjde cestou založenia vlastnej strany. (Zdroj: TASR/Milan Kapusta, Jakub Kotian, Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Parlament sa dohodol, predčasné voľby boli ústavnou zmenou a následným určením termínu stanovené definitívne na 30. september 2023. Je to dátum, ktorý rozhodne dáva viacerým novým subjektom viac času na mediálne povedomie a predstavenie voličom. Zrejme aj s týmto kalkuluje poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorého cesty s Igorom Matovičom sa zrejme definitívne rozídu. Jeho ďalšie politické kroky môžu byť bližšie, než by ste si mysleli. A nie, nebude to ani Majerského KDH a ani Dzurindova Modrá koalícia, kam vstúpi. Pôjde o tretiu možnosť!

archívne video

Premiér Heger o riešení nelegálnej migrácie (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Tou treťou možnosťou je, podľa očakávania, vznik nového subjektu. To, že Heger na ňom pracuje tvrdí konzervatívny denník Postoj.

Predstavenie plánov má prísť čoskoro

Heger má dokonca s týmto plánom prísť na verejnosť už skôr, ako by mnohí čakali a podľa denníka má prísť s predstavením tejto idey už v prvých dňoch februára.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (5)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Deje sa tak krátko po tom, ako bol v parlamente 92 poslancami určený dátum volieb na koniec septembra. Hegerova politická budúcnosť tak zrejme bude ešte zamotanejšia, ako sme si mysleli. Keď k tomu ešte prirátame množstvo menších strán, ktoré nevedno, či sa budú spájať, figurujú v súčasnom politickom spektre, bude to pre povereného premiéra skutočne výzva osloviť voličov v takto rozdrobenom priestore.

Spájanie ešte nie je na programe dňa

Vylúčiť spájanie s Modrou koalíciou Mikuláša Dzurindu či s KDH je nateraz zatiaľ vylúčené, keďže rokovania medzi spomínanými subjektami ešte stále prebiehajú a nie sú známe definitívne závery. KDH zatiaľ však vehementne tvrdí, že do volieb plánuje ísť samostatne. Dzurinda má však na celú predvolebnú situáciu iný pohľad, a radšej by chcel všetky demokratické sily spájať.

Stretávanie s KDH-ákmi Heger absolvoval už pred Vianocami 

Bolo to práve po pohrebe profesora Vladimíra Krčméryho, kedy sa na kare Heger stretával s predstaviteľmi KDH, kde dohadovali ďalšie podrobnosti možnej spolupráce.

Pohreb profesora Vladimíra Krčméryho
Zobraziť galériu (5)
Pohreb profesora Vladimíra Krčméryho  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Z tej zrejme ale zišlo, keďže Majerský avizoval, že Hegerovi sa na kandidátke KDH ujde nanajvýš druhé miesto. Toto zrejme Hegerovi nepripadalo ako najlepšia alternatíva a okrem toho by toto jeho miesto musela schváliť aj celoslovenská rada KDH. Postoj navyše tvrdí, že Heger po posledných dňoch spoluprácu s KDH zavrhol a ide sa venovať vlastnému projektu!

Milan Majerský
Zobraziť galériu (5)
Milan Majerský  (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Heger má niekoľko možností, jednou z nich je aj využiť už existujúce strany

Zatiaľ nevedno, akou cestou sa Heger pri novom projekte vyberie. Či už to bude cesta zberu podpisov alebo premenovania už existujúcej strany, nateraz je vo hviezdach. Isté je však to, že v tomto čase, niekoľko mesiacov pred voľbami, veľmi nenápadne zmizli z oficiálneho názvu OĽaNO strany ostatných subjektov, ktoré Matovič do parlamentu ťahal vo voľbách 2020.

Máme na mysli subjekty ako Kresťanská únia, NOVA či Zmena zdola, za ktorou stál Ján Budaj. Je teda možné, že by Heger mohol aj jednu z týchto strán použiť ako vodítko do volieb. Vylúčená nie je ani strana Veroniky Remišovej Za ľudí, ktorá už dlhodobo v prieskumoch stráda a dosahuje jednociferné hodnoty hlboko pod zvoliteľným kvórom piatich percent.

S kým sa nakoniec Heger v novom projekte ocitne nevedno. Dá sa to však odvodiť aj z jeho okolia blízkych spolupracovníkov. Medzi takých patrí určite aj Július Jakab, ktorý od roku 2020 pôsobí ako vedúci Úradu vlády SR, kde vystriedal Matúša Šutaja Eštoka. S Matovičom by zas mohli ostať poslanci ako Michal Šipoš, Peter Pollák ml. Milan Kuriak alebo Erik Ňarjaš.

Július Jakab je momentálne vedúcim Úradu vlády a je blízkym spolupracovníkom Hegera, rovnako tak blízko mu je aj Veronika Remišová.
Zobraziť galériu (5)
Július Jakab je momentálne vedúcim Úradu vlády a je blízkym spolupracovníkom Hegera, rovnako tak blízko mu je aj Veronika Remišová.  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Vlastná stranaMikuláš DzurindaKDHMilan MajerskýEduard HegerModrá koalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu