Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kresťania slávia Hromnice: Tradičné jedlo tohto dňa určite mnohých prekvapí!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Sviatok Obetovania Pána je v katolíckej cirkvi oslavou zasväteného života. V tento deň oslavuje katolícka cirkev na Slovensku, ale aj vo svete prácu ľudí, ktorí zasvätili svoj život Bohu alebo službe ľuďom. Je to jeden z najstarších sviatkov, ktorý sa slávil ešte pred príchodom kresťanstva. Tradičným jedlom pre Hromnice sú prekvapivo palacinky.

Ľudí, ktorí zasvätili svoj život službe núdznym, môžeme nájsť v rehoľných kongregáciách, inštitútoch, ale aj združeniach. Pomáhajú tým, ktorí sú v sociálnej, duchovnej či materiálnej núdzi. Sviatok Obetovania Pána oslavujeme 40. deň po narodení Ježiša a veriaci si v tento deň pripomínajú udalosť, keď Panna Mária s Jozefom priniesli svoje dieťa Ježiša do chrámu v Jeruzaleme, aby ho zasvätili Bohu.

Lyžovačka v lyžiarskom stredisku Vrátna Malá Fatra (Zdroj: TASR)

V katolíckych kostoloch sa konajú obrady požehnania sviec, liturgia svetla ako symbol očisty a procesia. Posvätené sviečky, takzvané "hromničky" sa používali ako ochrana pred hromom a bleskom a zapaľovali sa počas búrky. V Evanjelickej cirkvi sa Hromnice nazývajú Predstavenie Pána Ježiša.

Kresťania slávia Hromnice: Tradičné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Tento sviatok má však veľmi dlhú tradíciu a slávil sa ešte pred príchodom kresťanstva. V tom čase bol spájaný s oslavou boha hromu Peruna. Perun sa mal práve v tento deň prebúdzať zo zimného spánku a priniesť so sebou prvú búrku po zime. Na niektorých miestach na Slovensku ukázal svoju silu a skutočne sa včera prebudil. Druhý pôvod sviatku je uvádzaný okolo 5. storočia po Kristovi a údajne s pôvodným sviatkom oslavy hromov a bleskov nemá nič spoločné. Kresťanský názov Hromnice je odvodený od posvätených sviečok, ktoré veriaci považovali za symbol Ježiša Krista a dávali ich do okien, a spolu s modlitbou mali ochrániť domácnosť počas búrky. V cirkvi sa obvykle konal aj sprievod okolo kostola s horiacimi sviecami.

Sviatok Hromníc je spojený s tradičným jedlom, ktorým sú palacinky. Tento deň sa aj preto označuje ako "Deň palaciniek". Na Slovensku v tento deň v minulosti gazdiné varili dlhé cestoviny, aby aj úroda a rastliny boli dlhé. Podľa ľudových pranostík znamenalo teplé počasie v tento deň dlhú zimu a slabú úrodu. Naopak, zima bola predzvesťou skorého príchodu jari.

Prinášame vám pár pranostík z minulosti: "Raduje sa gazda, keď na Hromnice pre zimu musí obliecť kabanice", "Radšej vidí bača na Hromnice vlka v košiari ako sedliaka v košeli", "Na Hromnice o hodinu více."

Viac o téme: PalacinkyHromniceHromničkySviatok Obetovania PánaZasvätený život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu