Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Počasie vyčíňa aj naďalej: Tretí stupeň povodňovej aktivity a sneh, ktorý stále komplikuje dopravu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA - Snehové zrážky priniesli komplikácie s dopravou na severnom a strednom Slovensku a neskôr sa presunuli na východné. Na niektorých miestach napadlo 30 až 40 cm snehu čerstvého snehu. V nasledujúcich hodinách má sneženie pokračovať, na niektorých miestach dažďové zrážky zvyšujú hladinu vodných tokov a hrozia povodne.

Aktualizácia 16:45

Mesto Medzev vyhlásilo v stredu ráno tretí stupeň povodňovej aktivity pre územie mesta na vodnom toku Bodva a prítokoch. V dôsledku prívalových dažďov sa v jeho katastrálnom území vybrežil vodný tok Bodva. Informovali o tom Okresný úrad (OÚ) Košice-okolie a Slovenský vodohospodársky podnik (SVP).

Aktualizácia 16:30

Starosta obce Stebnícka Huta v okrese Bardejov vyhlásil v stredu III. stupeň povodňovej aktivity na toku Rosúcka voda. Potvrdil to hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák. Dôvodom je výrazný vzostup vodnej hladiny vplyvom zrážkovej činnosti v katastrálnom území obce. "Na toku spozorovali aj podmytý oporný múr," dodal.

Aktualizácia 16:00

V obci Gemerská Ves v okrese Revúca vyhlásili pre vzostup hladiny rieky Turiec v stredu popoludní tretí stupeň povodňovej aktivity. Uviedla to starostka obce Monika Lévaiová. Ako priblížila starostka, hladina rieky Turiec v obci od rána stúpla približne zo 130 centimetrov asi na 180. Voda sa z koryta doposiaľ nevyliala, dobrovoľní hasiči však pre vysokú hladinu začali približne na 20-metrovom úseku s umiestňovaním protipovodňových záchranných vakov.

SHMÚ vydal hydrologické výstrahy
Zobraziť galériu (2)
SHMÚ vydal hydrologické výstrahy  (Zdroj: shmú.sk)

Aktualizácia 13:00

Na juhu stredného a východného Slovenska už zaznamenali meteorológovia výrazný vzostup vodných hladín. "Vzhľadom na spadnuté zrážky a nasýtené povodia je hydrologická situácia komplikovaná najmä na tokoch v povodiach, kde posledné dni prevažovali kvapalné zrážky," približuje SHMÚ. Hladiny preto na niektorých miestach stúpajú, prípadne zotrvávajú na vysokých vodných stavoch. Výrazný vzostup evidujú na Uhu, dolných úsekoch Laborca, Torysy, v povodiach dolného Hrona, Ipľa, na dolnej Rimave či dolnej Slanej a jej prítokoch. Mierny vzostup je v dolnej časti Moravy a v povodí Nitry. "Tretí stupeň povodňovej aktivity je aktuálne na Olšave v Bohdanovciach a na Roňave v Michaľanoch," upresnilo SHMÚ.

Aktualizácia 10:25

V Prešovskom kraji v meste Svit hlásia 15 cm nového snehu. Podľa Slovenskej správy ciest sú zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na úseku diaľnice R3 Trstená - Tvrdošín je miestami kašovitý sneh do jedného centimetra.

Rovnako zjazdné s prevažne mokrým povrchom sú aj cesty I., II. a III. triedy. V Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a v Košickom kraji sa na cestách nachádza čerstvý, kašovitý alebo utlačený sneh od jedného do troch centimetrov, miestami do piatich centimetrov. Na úseku cesty II/578 Skalka - Kremnica je čerstvý sneh do desiatich centimetrov.

Prevažne zjazdné sú tiež horské priechody, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu od jedného do piatich centimetrov. Viaceré horské priechody majú povrch vozovky mokrý.

Počasie, ktoré potešilo lyžiarov, skomplikovalo dopravu na cestách

Polícia v týchto dňoch vyzýva, aby vodiči prispôsobili svoju jazdu poveternostným podmienkam a aktuálnemu počasiu. Upozorňujú na nevyhnutnosť zimných pneumatík, aj keď mnohí vodiči si prezutie nechávajú na poslednú chvíľu. Pred jazdou je potrebné odstrániť z auta námrazu a sneh. "Nevyhnutnosťou je to, aby vodič dobre videl na cestu. Odstránením námrazy z auta zase zabránite padajúcim kusom ľadu, ktoré môžu poškodiť ostatné vozidlá," spresňujú policajti.

V jednom z michalovských bytov našli štyri mŕtve osoby (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Banská Bystrica bez elektriny

Nočné sneženie prinieslo v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) ďalšie výpadky elektriny. V stredu ráno zostalo bez elektriny viac ako 10 000 domácností. Najhoršie sú na tom okresy Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota. Informoval o tom Miroslav Gejdoš zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD). "Výpadky elektriny dosiahli už v priebehu utorka úroveň energetickej kalamity. Na úrovni vysokého napätia došlo k 17 poruchám, čo odstavilo viac ako 300 distribučných trafostaníc," konštatoval Gejdoš.

Ako vyzerá situácia v Poprade?

Po hustom nočnom snežení sú všetky cesty v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok zjazdné. V úsekoch, kde nie je možný chemický posyp, však treba rátať s ujazdenou vrstvou snehu na vozovke.  Potvrdil to riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský a apeloval na vodičov, aby tomu prispôsobili najmä rýchlosť jazdy.

"Chránené oblasti, vodné zdroje, horské priechody, tam treba  počítať so snehom, vozovky sú však posypané kamienkami. Na ostatných miestach sme cesty vyčistili na asfalt a sú prevažne mokré," priblížil situáciu Polomský. Počas noci napadalo v regióne približne 25 centimetrov snehu, takže všetky mechanizmy boli v teréne. Sťažené podmienky sú v oblasti Vysokých Tatier, na horských priechodoch Vernár či Spišská Magura, na ceste smerom na poľskú hranicu, ale aj medzi Vikartovcami a Liptovskou Tepličkou.

SHMÚ vydal výstrahu pred poľadovicou

Na väčšine územia Slovenska sa môže v stredu doobeda tvoriť poľadovica. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe. Na poľadovicu si treba dať pozor v Banskobystrickom, Žilinskom kraji a takmer celom Trenčianskom kraji. Výstraha platí aj pre okresy Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Levice, Zlaté Moravce, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov a Stará Ľubovňa.

Na východnom Slovensku varujú pred dažďom, hrozia povodne

Meteorológovia varujú pred dažďom na východnom Slovensku. Výstrahy prvého stupňa platia pre okresy Humenné, Medzilaborce, Snina, Michalovce a Sobrance, a to do 15.00 h. SHMÚ zároveň vydal hydrometeorologické výstrahy pre časť východného a južného Slovenska. Pre oblasti Trebišov - Roňava a Košice-okolie - Hornád je vydaná výstraha tretieho stupňa pred povodňami z trvalého dažďa. Výstrahy druhého stupňa platia v okresoch Levice-východ a Lučenec.

Viac o téme: DopravaSnehPovodnePočasieSnehová kalamita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu