Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšie hrozivé odhalenie o Alpách: Toto sa za posledných 600 rokov ešte nestalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Miláno - Snehová pokrývka na vyšších miestach Álp v súčasnosti leží o mesiac menej, než je dlhodobý priemer za posledných 600 rokov, zistili talianski vedci. Alpy a ich snehová pokrývka sú jedným z najvýznamnejších zásob sladkej vody v Európe, no sú ohrozené zmenami klímy, ktoré zrejme povedú k zmenám nielen v horách, ale aj nížinách.

Vedci na výskum použili analýzu vzoriek borievky obyčajnej rastúcej vo vysokých polohách 2000 až 2500 metrov nad morom. "Objavili sme, že veľmi rozšírená rastlina - borievka obyčajná - sa tiahne v blízkosti pôdy, keď rastie vo vysokých polohách, a je teda schopná zaznamenať vo svojich letokruhoch trvanie snehovej pokrývky," uviedol jeden z autorov štúdie Marco Carrer z univerzity v Padove. 

Ďalšie hrozivé odhalenie o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vďaka tejto vlastnosti boli vedci schopní zostaviť model, ktorý na základe odobraných vzoriek zrekonštruoval trvanie snehovej pokrývky až 600 rokov naspäť, o čom doteraz neexistovali iné spoľahlivé záznamy. "To nám umožnilo zistiť, že to, čo zažívame v posledných rokoch, je niečo, čo sa v posledných šiestich storočiach nedialo," uviedol ďalší autor výskumu Michele Brunetti z ústavu pre výskum atmosféry a klímy (Isac) v Bologni. 

Na základe analýzy vzoriek borievky obyčajnej výskumníci dospeli k názoru, že za posledných 600 rokov snehová pokrývka vo vysokých polohách v Alpách trvala v priemere 251 dní. Výkyvy medzi jednotlivými rokmi môžu byť však značné. V niektorých rokoch sneh pokrýval pôdu takmer celý rok, v iných to bolo menej ako dvesto dní. Priemer za posledné dve dekády však predstavuje 215 dní, čo je o 36 dní menej ako dlhodobý údaj. Vedci poukazujú na to, že Alpy a ich snehová pokrývka sú jedným z najvýznamnejších zásob sladkej vody v Európe a napájajú významné rieky ako Rýn, Dunaj, Rhôna či Pád. Zmeny klímy ohrozujú životné prostredie v Alpách a zrejme povedú k dramatickým zmenám v horách aj nížinách.

Viac o téme: SnehGlobálne otepľovanieAlpyZmeny klímy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu