Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tragické sviatky na našich cestách: O život prišli aj deti! Policajti museli opäť riešiť alkohol

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA, Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA – Nedajú si pokoj ani počas sviatkov. Policajti aj počas uplynulých sviatočných dní zachytili na našich cestách vodičov, ktorí si neodpustili pred jazdou pohárik niečoho ostrejšieho. Okrem toho neobišli počas Vianoc naše cesty ani tragické nehody. Policajti sú na nohách aj dnes. V Košickom kraji od rána prebiehajú dopravné kontroly.

Archívne video: Deň obetí dopravných nehôd: Polícia upozorňuje! Myslime na to najcennejšie

Deň obetí dopravných nehôd: Polícia upozorňuje! Myslime na to najcennejšie (Zdroj: FB/Polícia SR)

Napriek všetkým výzvam, upozorneniam a tragickým udalostiam, vodiči pod vplyvom alkoholu jazdia po našich cestách stále. Podľa trenčianskych krajských policajtov sú nezodpovední a neuvedomujú si, že svojim správaním neohrozujú len seba, ale všetkých ostatných účastníkov cestnej premávky. Plné ruky práce mali aj počas sviatkov.

„Hliadka Obvodného oddelenia Policajného zboru z Trenčína dňa 24.12.2022 v nočných hodinách na ulici gen. M. R. Štefánika v Trenčíne predpísaným spôsobom zastavila a kontrolovala vozidlo zn. Citroen C3, ktoré viedol 28-ročný vodič. Na výzvu policajta sa vodič dobrovoľne podrobil dychovej skúške s pozitívnym výsledkom merania 1,40 mg/l, čo predstavuje 2,8 promile alkoholu. Opakovaná dychová skúška po dvadsiatich minútach ukázala hodnotu 1,37 mg/l, čo predstavuje 2,74 promile alkoholu,“ uviedli trenčianski policajti. Vodiča následne v zmysle zákona obmedzili na osobnej slobode a bol umiestnený v cele policajného zaistenia. „Poverený príslušník Okresného dopravného inšpektorátu z Trenčína obvinil vodiča z prečinu Ohrozenie pod vplyvom návykovej látky a o jeho ďalšom osude bude rozhodovať súd. Za tento skutok mu hrozí až jeden rok odňatia slobody,“ dodali.

Tragické sviatky na našich
Zobraziť galériu (4)

Za volant sadla pod vplyvom alkoholu počas sviatkov aj 43-ročná žena z Lučenca. „Po predchádzajúcom požití alkoholických nápojov šoférovala osobné auto po Haličskej ceste v Lučenci, kde ju v nedeľu (25.12.) krátko po 8:00 hod. zastavila a kontrolovala policajná hliadka. Pri dychovej skúške na zistenie prítomnosti alkoholu jej bola nameraná hodnota 0,74 mg/l, čo je v prepočte 1,54 promile,“ prezradili banskobystrickí policajti. Žena tak strávila vianočné sviatky v policajnej cele. Policajti „na Štefana“ dávali v celom kraji pri kontrolách fúkať.

Nitrianski policajti zasa informovali, že na Štedrý deň boli vysielaní k rôznym dopravným nehodám, či škodovým udalostiam. Jedna z nich bola spôsobená pod vplyvom alkoholu a druhú spôsobil vodič v čase, kedy mal udelený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá. "53 ročný vodič Mazdy 3 v Nitre na Sitnianske ulici sa pravdepodobne plne nevenoval vedeniu vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke, v dôsledku čoho pri cúvaní narazil do odstaveného vozidla Toyota Yaris. Policajti vodiča podrobili dychovej skúške s pozitívnym výsledkom 1,01 mg/l alkoholu, čo predstavuje 2,10 promile," uviedli. 

"Druhý 33-ročný vodič vozidla Peugeot 406 na Chrenovej ulici v Nitre narazil do vozidla Škoda Karoq, ktoré viedol 43-ročný muž. Policajti následnou lustráciou zistili, že vodič Peugeotu má uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do októbra 2024," doplnili. Obidvaja vodiči tak policajné sviatky strávili v policajnej cele, kde mali dostatok času na zamyslenie sa, či im to zato stálo.

Na cestách vyhasli aj ľudské životy

Nielen alkohol za volantom znepríjemnil tohtoročné sviatky. Žiaľ, došlo aj k nehodám. Košickí policajti museli na Prvý sviatok vianočný zasahovať pri obzvlášť tragickej nehode, ktorá sa stala v obci Rudňany, v okrese Spišská Nová Ves. Vodič pravdepodobne neprispôsobil rýchlosť jazdy stavu a povahe vozovky, ako aj svojim schopnostiam a s vozidlom narazil do dreveného stĺpa s betónovou pätkou. On aj spolujazdec utrpeli ťažké zranenia. Žiaľ, dve deti, ktoré sedeli na zadných sedačkách, pri nehode zomreli. „Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície začal v súvislosti s uvedenou dopravnou nehodou trestné stíhanie pre prečin ublíženia na zdraví v súbehu s prečinom usmrtenia,“ uviedla polícia. Košickí krajskí policajti dnes od ranných hodín vykonávajú rozsiahle dopravné kontroly.

Tragické sviatky na našich
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia - Košický kraj)

Smrteľná dopravná nehoda sa odohrala na Prvý sviatok vianočný aj v obci Zákamenné, okrese Námestovo. „Vodič osobného motorového vozidla zn. Renault Kadjar viedol vozidlo v smere od obce Novoť smerom na obec Zákamenné, kde doposiaľ z presne nezistených príčin došlo mimo priechodu pre chodcov k nárazu prednej časti vozidla s chodkyňou. Pri dopravne nehode utrpela 82 ročná žena zranenia, ktorým na mieste podľahla. U vodiča vykonaná dychová skúška s negatívnym výsledkom. U nebohej bola nariadená súdna pitva. Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku tragickej dopravnej nehody sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ uviedli žilinskí krajskí policajti.

Viac o téme: Alkohol za volantomNehodyKontrolyPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu