Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Polícia na Slovensku zaistila medvedie kože i hlucháňa: Takto vyzerala operácia Thunder pod vedením Interpolu

Slovenská polícia sa zapojila do úspešnej medzinárodnej operácie Thunder 2022 pod vedením Interpolu Zobraziť galériu (3)
Slovenská polícia sa zapojila do úspešnej medzinárodnej operácie Thunder 2022 pod vedením Interpolu (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

BRATISLAVA - Policajti odhalili na Slovensku počas domových a iných prehliadok v rámci operácie Thunder 2022 kože z medveďa hnedého, rysa ostrovida, zubra európskeho a mačky divej, ako aj preparáty medveďa hnedého, exempláre mimoriadne ohrozeného hlucháňa hôrneho a ďalších ohrozených druhov živočíchov. Do operácie pod vedením Interpolu a Svetovej colnej organizácie (WCO) sa celkovo zapojilo 125 krajín sveta. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Operácia Thunder 2022 zaznamenala po celom svete takmer 2200 zaistení vecí a identifikáciu viac ako 930 podozrivých, čo vyvolalo sériu zatknutí a vyšetrovaní spojených s nezákonným obchodovaním, spracovaním, vývozom a dovozom ohrozených voľne žijúcich živočíchov a rastlín. Orgány presadzujúce právo identifikovali viac ako 140 spoločností podozrivých zo zapojenia sa do tejto protiprávnej činnosti," priblížila Bárdyová.

Slovenská polícia sa zapojila do úspešnej medzinárodnej operácie Thunder 2022 pod vedením Interpolu
Zobraziť galériu (3)
Slovenská polícia sa zapojila do úspešnej medzinárodnej operácie Thunder 2022 pod vedením Interpolu  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

V rámci cielených kontrol preverili policajti z rôznych krajín podľa hovorkyne stovky balíkov, kufrov, vozidiel, lodí a nákladov. Pátranie na pozemných a vzdušných hraničných priechodoch a aj vo vnútrozemí sa zameralo na odhalenie nelegálnych transportov alebo držieb ohrozených druhov voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

Obchodovanie s ohrozenými druhmi

Policajti v rámci operácie zaistili napríklad viac ako 110 veľkých mačkovitých šeliem, viac ako 30 primátov a 130 častí tiel primátov, 25 rohov z nosorožcov, deväť pangolínov a skoro 400 kilogramov ich šupín a rôznych derivátov, 750 vtákov a viac ako 450 rôznych častí tiel vtákov. "Ďalej bolo zaistených takmer 780 kilogramov slonoviny a viac ako 25 častí tiel slonov, 1795 plazov a takmer pol tony častí plazov a ich derivátov, viac ako 2810 kilogramov morských produktov, vrátane koralov a úhorov, 1190 korytnačiek a viac ako tona iných voľne žijúcich živočíchov, ich častí a derivátov," doplnila hovorkyňa.

Slovenská polícia sa zapojila do úspešnej medzinárodnej operácie Thunder 2022 pod vedením Interpolu
Zobraziť galériu (3)
Slovenská polícia sa zapojila do úspešnej medzinárodnej operácie Thunder 2022 pod vedením Interpolu  (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Zaistené boli aj rastliny a drevo - viac ako 47 metrov kubických palisandru, takmer 47.000 metrov kubických iného dreva, 710 kaktusov a 1706 kusov orchideí. Niekoľko krajín oznámilo zabavenie odevov a doplnkov vyrobených z kože plazov. Celosvetová bezpečnostná operácia Thunder je zameraná na boj proti nelegálnemu obchodovaniu s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES) a na boj proti nelegálnej ťažbe dreva.

Viac o téme: Ohrozené druhyPolícia HlucháňInterpolOperácia ThunderMedvedia koža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu