Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozpočtové provizórium je vo vzťahu k trhom známkou nestability, tvrdí Peter Kažimír

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír
Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Rozpočtové provizórium je vo vzťahu k zahraničným finančným trhom známkou nestability. Uviedol to na tlačovej konferencii guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír, na margo neschváleného štátneho rozpočtu SR na rok 2023.

"Rozpočtové provizórium má svoje stigmatické javy. To znamená vo vzťahu k zahraničným finančným trhom to nie je známka stability, to je známka nestability. My sa nachádzame uprostred politickej krízy, ktorá môže mať aj také javy, že rozpočet schválený nemusí byť," spresnil.

NBS predpokladá rast HDP v roku 2023 okolo 1,6%, rok 2022 skončíme s priemernou infláciou 12 %

NBS predpokladá rast HDP v roku 2023 okolo 1,6%, rok 2022 skončíme s priemernou infláciou 12 % (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Rozpočtové provizórium je podľa neho fenomén, ktorý je v slovenských podmienkach nepoznaný. "A ako všetkého nepoznaného sa ho môžeme trochu obávať. Technicky je provizórium upravené v zákone o rozpočtových pravidlách. Je to obyčajný zákon, ktorý môže upraviť podmienky míňania peňazí v provizóriu. To je možno jednoduchšia cesta ako samotné schvaľovanie rozpočtu pri politickej nedohode," dodal guvernér NBS.

Viac o téme: RozpočetPeter KažimírPád vládyProvizórium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu