Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vieme prvé mená, s ktorými vraj pracuje prezidentka: V úradníckej vláde môžu byť títo traja muži!

Poznáme prvé mená možnej úradnickej vlády. Zobraziť galériu (5)
Poznáme prvé mená možnej úradnickej vlády. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Oliver Ondráš, Martin Baumann)

BRATISLAVA - To, že pád vlády bol zrejme neodvratný, sa ukázalo už minulý týždeň, keď bolo evidentné, že ju nepodporí viac ako 76 poslancov. Nakoniec vláde vyslovili nedôveru až 78 poslanci, a to nevyhnutne znamená lavínu scenárov. Kým premiér v demisii Eduard Heger (OĽaNO) hovorí o tom, že chce čoskoro predstaviť víziu novej 76-tky poslancov, ráta sa už aj so scenárom, že by rozhodnúť mohla aj prezidentka Zuzana Čaputová vymenovaním svojej, úradnickej vlády, za ktorú by niesla zodpovednosť ona. V paláci sa už dokonca má hovoriť o prvých menách.

Poslanci v parlamente definitívne vyslovili nedôveru vláde Eduarda Hegera (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hneď v úvode treba povedať, že táto tzv. úradnická vlády (pričom ústava taký pojem nepozná) tu bude len na určitý čas a v prípade jej vymenovania a následného vyslovenia dôvery v parlamente by podliehala prísnym záväzkom a obmedzeniam zo strany hlavy štátu. Čaputová by de facto za takúto vládu niesla zodpovednosť a pôsobila ako akýsi jej mediátor.

Ultimátum do konca januára

Zuzana Čaputová pritom pri podaní demisie Hegera prízvukovala, že zvyšková koalícia sa musí do konca januaŕa 2023 dohodnúť na ďalšom postupe, pričom preferuje predčasné voľby v prvom polroku toho istého roka, teda nie až na jeseň. "V prípade, ak k rozhodnutiu o predčasných voľbách v uvedenom termíne nepríde, pristúpim k ďalším krokom v zmysle ústavy," varovala Hegera s Kollárom v príhovore prezidentka, čo môže znamenať aj to, že nasledujúce právomoci hlavy štátu bude práve kreovanie takejto novej vlády z jej vlastného pera.

Vieme prvé mená, s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prvé mená, ktoré napovedajú aj to, že Matovič by ako minister financií skončil

Kto by však bol súčasťou takej vlády a pre koho sa prezidentská kancelária rozhodla a s kým sa už zrejme ráta ako možnou súčasťou tejto vlády?

Podľa našich zdrojov by mohol byť novým členom Martin Barto.

Vieme prvé mená, s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Ten je momentálne poradca na rezorte financií pre rôzne projekty v oblasti finančného sektoru a zdravotníctva. Pod jeho rukami prešla aj príprava dokumentácie pre získanie licencie špecializovanej fintech banky v Litovskej republike pre spoločnosť TrustPay, a.s . Spomína sa aj poradenstvo v oblasti regulácie P2P pôžičiek a crowdfundingu pre spoločnosť Zine Euro, a.s.

Barto by teda podľa tohto výkonu aj jeho životopisu zrejme obsadil šéfovanie ministerstva financií.

V hre je aj exminister Hudák

Ďalším človekom by mal byť viceprezident Európskej investičnej banky Vazil Hudák.

Vazil Hudák
Zobraziť galériu (5)
Vazil Hudák  (Zdroj: SITA)

Ten už s pôsobením vo vláde skúsenosti má a dokonca v rokoch 2015 až 2016 pôsobil ako minister hospodárstva SR po odstúpení Pavla Pavlisa. Predtým ešte pôsobil ako štátny tajomník na rezorte financií.

Dá sa predpokladať, že v tejto vláde by mohol zastávať post ministra hospodárstva.

Možné obsadenie rezortu dopravy?

V hre je aj tretie meno. Ide o generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Výskumného ústavu dopravného Ľubomíra Palčáka. V jeho prípade by mohlo ísť o prebratie rezortu dopravy.

Vieme prvé mená, s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Prezidentskej kancelárie sme sa na tieto mená a ich možné obsadenie v kabinete pýtali, no tieto predpoklady nekomentovali a ani nepotvrdili. Podľa nášho zdroja však má s týmito uchádzačmi robiť prvé kolo pohovorov práve hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Diskusiu pod článkom sme deaktivovali pre rastúci počet vulgárnych a konšpiračných komentárov o nesúvisiacej téme, ktoré boli navyše za hranicou etiky.

Viac o téme: úradnícka vládaVazil HudákZuzana ČaputováMartin BartoĽubomír Palčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu