Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Takmer všetci lekári v nemocniciach sťahujú svoje výpovede, pokračujú tak v plnej prevádzke

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove bude od soboty (3. 12.) poskytovať úplnú zdravotnú starostlivosť. Výpovede stiahli všetci 144 lekári a nastúpili do práce. Potvrdil to riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník.

"Dnes a zajtra (2. 12.) FNsP poskytuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť a vopred naplánovanú onkologickú a biologickú liečbu. Od soboty (3. 12.) poskytuje FNsP úplnú zdravotnú starostlivosť," uviedol Šarník. Zrušili sa podľa jeho slov iba výkony, ktoré bolo možné vzhľadom na zdravotný stav pacienta preložiť. "Ostatné výkony, ktoré sa nedajú odložiť, sa naďalej vykonávajú," doplnil riaditeľ nemocnice s tým, že oddnes začnú plánovať nové termíny výkonov, ktoré bolo možné odložiť.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove poskytuje plne zabezpečenú zdravotnú starostlivosť (Zdroj: TASR/František Iván)

144 lekárov stiahlo výpovede a nastúpili do práce, už fungujú v štandardnom režime

"Akcia skončila úspešne, lekári sa vrátili na svoje pracovné pozície. Sme pripravení poskytovať naďalej zdravotnú starostlivosť už v plnom rozsahu ako predtým," dodal predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) pri FNsP Jána Adama Reimana v Prešove Michal Polician. Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove funguje od štvrtka v štandardnom režime bez obmedzení a poskytuje úplnú zdravotnú starostlivosť. Potvrdil to riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník. Nemocnica pôvodne informovala, že vo štvrtok a v piatok (2. 12.) poskytuje neodkladnú zdravotnú starostlivosť a vopred naplánovanú onkologickú a biologickú liečbu. Úplnú zdravotnú starostlivosť mala poskytovať od soboty (3. 12.).

Z bojnickej nemocnice stiahlo výpovede všetkých 55 lekárov

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach bude naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Všetkých 55 lekárov, ktorí podali výpovede, ich v stredu (30. 11.) stiahlo. Informovala o tom NsP na sociálnej sieti. "Pacienti tak už nemusia mať obavu, že od 1. decembra bude ohrozená zdravotná starostlivosť v našom zariadení. Plánované operácie pokračujú podľa programu - objednávkového kalendára," uviedla nemocnica. Vedenie nemocnice aktuálne podľa nej garantuje svojim pacientom bezproblémové poskytnutie kompletnej zdravotnej starostlivosti.

 

📢Skvelá správa dnešného dňa📢 Aktuálne všetci 5️⃣5️⃣ naši lekári👨‍⚕️👩‍⚕️ stiahli svoje výpovede👏👏👏. Pacienti už nemusia...

Posted by Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach on Wednesday, November 30, 2022

Výpovede podala v bojnickej nemocnici približne tretina lekárov z celkového počtu, a to vrátane doktorov z oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Zdravotnícke zariadenie tak nevedelo garantovať plánované i akútne operačné programy, problém avizovalo i pri poskytovaní bežnej zdravotnej starostlivosti.

I v Považskej Bystrici stiahli výpovede všetci

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici stiahli v stredu (30. 11.) výpovede všetci lekári. TASR o tom informoval riaditeľ nemocnice Igor Steiner. "V NsP Považská Bystrica stiahlo v stredu výpovede všetkých 33 lekárov, zdravotnú starostlivosť poskytuje nemocnica bez obmedzení," doplnil Steiner.

Nemocnica v Nových Zámkoch pokračuje v plnej prevádzke

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky pokračuje v plnej prevádzke a zrušila odklad plánovaných operácií. Svoje výpovede stiahli všetci lekári. Aktuálne neevidujú ani jednu podanú výpoveď, potvrdil hovorca nemocnice Ján Baček. Vedenie nemocnice nariadilo poskytovanie len neodkladnej zdravotnej starostlivosti od začiatku decembra 25. novembra v čase, keď nemocnica evidovala 44 výpovedí z celkového počtu 235 lekárov.

Stará Ľubovňa pokračuje v plnom počte, zánik nehrozí

Všetci lekári v Ľubovnianskej nemocnici stiahli svoje výpovede. Potvrdil to riaditeľ Peter Bizovský s tým, že nemocnica tak pokračuje v prevádzke v štandardnom režime. "Viacerí stiahli výpovede ešte pred oficiálnym ohlásením dohody, pretože si povedali, že pacienta nemôžu nechať len tak bez ošetrenia. Počet hospitalizácií na december nám nejak výrazne neklesol, my sme ich ani veľmi nerušili, šli sme trochu do rizika, pretože sme stále verili, že sa to nejako musí dohodnúť," uviedol Bizovský.

V Ľubovnianskej nemocnici podalo výpovede približne 50 percent lekárov a hrozil jej úplný zánik. Riaditeľ skonštatoval, že bolo potrebné nájsť kompromis a zariadiť, aby sa lekári dostali s platmi na úroveň kolegov z Česka, Maďarska a Poľska.

"V týchto krajinách to stihli zaviesť ešte počas pandémie, u nás načasovanie nebolo veľmi šťastné, pretože to robíme v čase energetickej krízy a vojny na Ukrajine. Bolo to však potrebné, pretože systém bol tesne pred zrútením. Netvrdím, že je to zázračný prútik, ktorý systém hneď naštartuje, ale dávam mu šancu," zdôraznil. Na druhej strane sa však obáva toho, či prejde rozpočet na budúci rok. "Je dôležité, aby peniaze v kapitole zdravotníctva reálne aj boli a nepohybovali sa len vo virtuálnej rovine," uzavrel Bizovský.

V Košiciach to boli až na dvoch takisto všetci

Takmer všetci lekári v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice stiahli svoje výpovede. Potvrdila to jej hovorkyňa Monika Krišková s tým, že nemocnica funguje v štandardnom režime. Pre pacientov sa nič nemení.V UNLP podalo výpovede 226 z 907 lekárov. "Až na dvoch kolegov všetci lekári stiahli svoje výpovede, rovnako aj zdravotné sestry Neurochirurgickej kliniky. Tým, že UNLP nepristúpila k rušeniu plánovaných operácií, nemocnica pokračuje bez zmien v organizácii práce a poskytujeme nielen akútnu zdravotnú starostlivosť, ale aj plánované operácie," spresnil riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa. Podľa jeho slov všetky kliniky, oddelenia a ambulancie fungujú aj naďalej v štandardnom režime. Ako dodal, podpísanie memoranda medzi vládou SR a Lekárskym odborovým združením (LOZ), ako aj schválenie potrebnej legislatívy v NR SR, víta.

Ružomberok ide na rovnakej vlne s ostatnými nemocnicami

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku bude naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Všetci lekári, ktorí podali výpovede, ich stiahli. Potvrdila to hovorkyňa ÚVN Petra Dišková. Vláda a lekárski odborári podpísali v stredu (30. 11.) na Úrade vlády SR memorandum, ktoré rieši požiadavky lekárov v hromadných výpovediach. Obe strany veria, že je to začiatok spolupráce a krok k lepšiemu zdravotníctvu na Slovensku. Parlament krátko pred podpísaním memoranda schválil zvýšenie platov lekárov.

VIDEO Vláda podpísala memorandum s lekárskymi odborármi

Vláda podpísala memorandum s lekárskymi odborármi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V Trnave tiež odvolali výpovede

Po stredajšom (30. 11.) podpísaní memoranda medzi vládou SR a Lekárskym odborovým združením a schválení potrebnej legislatívy v Národnej rade SR pokračuje Fakultná nemocnica (FN) Trnava v bežnom režime. Podľa hovorcu Mateja Martoviča boli k 1. decembru stiahnuté všetky výpovede lekárov. "Postupne obnovujeme a spúšťame plánované operačné výkony a hospitalizácie," dodal. Vo FN podalo v predchádzajúcom období výpovede dovedna 104 z 310 lekárov. S predpokladom, že títo lekári k 1. decembru odídu, FN obmedzovala plánované operácie pacientov, ktorí by zostali hospitalizovaní aj po 1. decembri.

Nemocnica v Skalici je nútená obmedziť činnosť neurológie kvôli nedostatku zdravotníkov

Fakultná nemocnica Agel Skalica je nútená od 1. decembra pristúpiť k výraznému obmedzeniu činnosti neurologického oddelenia, neurologickej ambulancie a ústavnej pohotovostnej služby – urgentného príjmu v časti neurológie. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková. "Dôvodom na uvedený krok je výrazná redukcia personálu, keďže viacero zdravotníkov sa rozhodlo zmeniť svoje pôsobisko. Preto nemocnica vzhľadom na celkový nedostatok zdravotníkov na Slovensku nedokáže tento výpadok okamžite nahradiť," uviedla Pavliková.

Neurologické oddelenie pozostávalo z troch častí - dvoch ošetrovacích jednotiek a jednej jednotky intenzívnej starostlivosti. Od 1. decembra zostáva v činnosti len jedna ošetrovacia jednotka v počte 15 lôžok a jedna jednotka intenzívnej starostlivosti s počtom piatich lôžok. Najbližšie neurologické oddelenie sa nachádza vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Trnava.

"Viacero lekárov aj sestier sa rozhodlo zmeniť svoje pôsobisko, čo sme sa, samozrejme, snažili ovplyvniť. Personálna situácia je veľmi ťažká už niekoľko rokov a nových lekárov i sestier je extrémny nedostatok. Prioritou zostáva zachovanie oddelenia, aj keď v terajšej oklieštenej podobe. Verím, že sa nám podarí získať nových kolegov, aby sme sa vrátili do pôvodného modelu fungovania," uviedol námestník riaditeľa Daniel Vidovič.

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici o lekárov nepríde

Všetkých 128 lekárov, najmä z chirurgických odborov a anestéziológie, ktorí boli pripravení na odchod z Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, stiahlo svoje výpovede. Uviedla vo štvrtok uviedla hovorkyňa Ružena Maťašeje. "Plynulosť poskytovania zdravotnej starostlivosti je preto zabezpečená," dodala. Rooseveltova nemocnica pred pár dňami musela informovať pacientov o možnom preložení ich zákrokov, ktoré mali naplánované na prvých päť decembrových dní. Po podpísaní memoranda medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ) a schválení potrebnej legislatívy v Národnej rade SR je to už neaktuálne. V nemocnici pracuje 453 lekárov.

Aj lekári banskobystrickej DFNsP riadne nastúpili do práce

Aj lekári banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP), ktorí podali výpovede, vo štvrtok riadne nastúpili do práce. Prevádzka nemocnice nie je z dôvodu výpovedí nijakým spôsobom obmedzená. Konštatovala hovorkyňa Jana Petríková. "V stredu (30. 11.) boli štatutárom DFNsP a všetkými lekármi podpísané dohody o zmene pracovnej zmluvy, ktoré sú prílohou memoranda medzi vládou a LOZ. V rámci nich lekári odvolali výpovede a zamestnávateľ s tým súhlasil," doplnila. V detskej nemocnici podalo výpovede 48 lekárov z celkového počtu 93. Vzhľadom na tento počet by od 1. decembra nebola schopná zabezpečiť chirurgické disciplíny ani pre akútne prípady.

Po stiahnutí výpovedí lekárov v Trenčíne pokračuje v plánovaná operatíva

Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín stiahli k 30. novembru výpovede všetci lekári. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Martina Holecová. "Nemocnica funguje v nezmenenom režime vrátane plánovanej operatívy. Zdravotná starostlivosť o našich pacientov je zabezpečená v plnom rozsahu," doplnila Holecová. Výpovede vo FN Trenčín podalo 104 lekárov. Zdravotnícke zariadenie začalo v novembri oslovovať pacientov s informáciou o možnom preklade operácií, prípadne zrušení termínu, ak lekári odídu. Po stiahnutí výpovedí plánovaná operatíva pokračuje.

Traja lekári z popradskej nemocnice výpovede nestiahli

V popradskej nemocnici nestiahli výpovede po dohode vlády s odborármi všetci lekári. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že traja napokon na svojich výpovediach trvajú. Nemocnica tak bude naďalej poskytovať akútnu i plánovanú zdravotnú starostlivosť a pacienti sa podľa hovorkyne nemusia obávať rušenia či presunu operačných zákrokov. Výpovede podalo v Nemocnici Poprad viac ako 80 lekárov z celkového počtu 248.

V sieti nemocníc ProCare a Svet zdravia stiahli výpovede všetci lekári

V sieti nemocníc ProCare a Svet zdravia stiahli svoje výpovede všetci lekári. Nemocnice preto pokračujú v poskytovaní akútnej aj plánovanej zdravotnej starostlivosti bez obmedzení. Informoval hovorca siete Tomáš Kráľ. "Personálna situácia je v rámci nemocníc Svet zdravia stabilizovaná. V 17 nemocniciach spadajúcich do skupiny ProCare a Svet Zdravia sme zaznamenali celkovo 26 výpovedí v súvislosti s aktivitami Lekárskeho odborového združenia. K včerajšiemu dňu ani jeden lekár na svojej výpovedi v súvislosti s aktivitami LOZ nezotrval a všetci pokračujú v pracovnom pomere ďalej," priblížil hovorca.

Všetci lekári DFN Košice stiahli svoje výpovede

Všetci lekári Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice stiahli svoje výpovede. Uviedol to jej riaditeľ Andrej Koman s tým, že nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Z košických nemocníc bola situácia najvážnejšia práve v DFN, kde výpovede podala približne polovica lekárov. Ak by ich nestiahli, nemocnica by nedokázala zabezpečiť efektívnu zdravotnú starostlivosť pre detského pacienta.

Vláda schválila 258 miliónov eur na oddlženie nemocníc

Nemocnice by mali na ďalšie oddlžovanie dostať 258 miliónov eur. Vo štvrtok to schválila vláda. Návrh musí ešte odobriť parlament. "Finančná injekcia vo výške 258 miliónov eur umožní zdravotníckym zariadeniam zastabilizovať svoje hospodárenie a znížiť objem naakumulovaných záväzkov," priblížilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Prostriedky na stabilizáciu nemocníc majú ísť z nevyčerpaných finančných aktív. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) už skôr avizoval, že na tento účel sa využijú zdroje z predošlého oddlžovania. Doň sa zapojilo celkovo 27 nemocníc, mohli sa uchádzať o oddlženie v hodnote 575 miliónov eur.

Viac o téme: ZdravotníctvoZdravotná starostlivosťNemocniceVýpovede lekárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu