Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE Poslanci schválili zvýšenie platov lekárov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - je to definitívne. Poslanci schválili zvýšenie platov lekárov. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní. Za bolo 138 zo 139 prítomných poslancov. Návrhom sa začal parlament zaoberať iba dnes ráno. Poslanci si však na návrh vlády odhlasovali, že zákon budú riešiť v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Video: Poslanci schválili zvýšenie platov lekárov

Poslanci schválili zvýšenie platov lekárov (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zvýšenie platov lekárov. Rozhodli o tom v stredajšom hlasovaní. Za bolo 138 poslancov zo 139 prítomných, jeden sa zdržal. Poslanci zároveň schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa zmení doba odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom. Predĺži sa z 20 na 30 rokov. Plénum odsúhlasilo i zmeny z výborov týkajúce sa vzdelávania zdravotníkov.

AKTUÁLNE Poslanci schválili zvýšenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon leško)

Koeficient minimálnej mzdy lekára bude od 1. januára 2023 pri atestovaných lekároch 2,5-násobku priemernej mzdy, pri neatestovaných lekároch 1,5-násobku. Okrem toho sa zvýši podľa odpracovaných rokov praxe. Neatestovaným lekárom sa má za každý rok praxe zvýšiť plat o 0,015-násobku z priemernej mzdy, atestovaným lekárom o 0,025-násobku po dobu 30 rokov. Od 1. januára 2025 sa má atestovaným lekárom zvýšiť koeficient za odpracované roky na 0,03-násobku priemernej mzdy po dobu 30 rokov.

Návrh na zvýšenie platov lekárov je reakciou na požiadavky Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a výsledkom rokovaní vlády s lekárskymi odborármi. Zmena má podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR zabezpečiť stiahnutie hromadných výpovedí lekárov, ale aj zamedziť poklesu záujmu o štúdium v oblasti zdravotníctva. Má tiež zabrániť odchodu zdravotníkov zo systému, prípadne ich presunu do iných štátov.

Visolajský dúfa, že prezidentka podpíše zvýšenie platov  ešte dnes

Šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský verí, že prezidentka Zuzana Čaputová podpíše ešte počas stredy legislatívu, ktorá má priniesť vyššie platy lekárom aj zmeny v odmeňovaní zdravotníkov.  "Aj po včerajšom prejave, kde prezidentka podporila zmeny, aj čo sa týka vzdelávania lekárov, tie nevyhnutné zmeny, tak ako to ona pomenovala, verím, že získame jej podpis," povedal Visolajský po hlasovaní. "Len čo sa podpíše memorandum, spracujeme to, zajtra nastupujeme všetci do práce," doplnil podpredseda LOZ Miroslav Mendel.

Odborárov podľa Visolajského teší, že sa po tlaku lekárov dosiahlo zvýšenie miezd aj pre všetky ostatné zdravotnícke profesie v nemocniciach. "Dnes poslanci odhlasovali aj to, čo sme vydobyli, aby sa uznávalo 30 rokov praxe, bude to tak pre všetkých zdravotníkov," priblížil.

Prezidentka Zuzana Čaputová ale odkázala, že legislatívu podpíše pravdepodobne vo štvrtok  legislatívu. Jej hovorca Martin Strižinec to odôvodnil tým, že podpísať zákon môže až vtedy, keď ho doručia do prezidentskej kancelárie. "Zákon môže podpísať, až keď bude do Kancelárie prezidenta doručený z NR SR. Stane sa tak pravdepodobne zajtra," vysvetlil Strižinec.

Viac o téme: LekáriPlatyParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu