Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jednoducho Slovensko! Bizár v parlamente, aký svet nezažil: Matovič sa pustil do vlastnej vlády

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Po týždňoch neistoty, mediálnych odkazov a neúspešných pokusoch o hľadanie spoločnej reči sa požiadavka lekárov na zvýšenie platov dostala na stoly poslancom. Parlament sa ním začal zaoberať dnes od deviatej hodiny. Iba včera podvečer návrh odobrila vláda.

Aktualizované 17:10 Poslanci schválili návrh na zvýšenie platov lekárov. 

Aktuálizované 16:22 Parlament začala rokovať o vyšších platoch lekárov. Návrh predstavil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. O vystúpenie v rozprave však požiadal aj minister financií Igor Matovič, ktorý predviedol ostrý prejav. Vyhlásil totiž, že by bol rád, keby dnešné hlasovanie neprešlo. "Ak raz máme obmedzené zdroje, mali by sme sa správať ako zodpovední ľudia,“ vyhlásil. Návrh nepovažuje za spravodlivý. „Návrh, ktorý predkladáme, sa nesnaží rozdeľovať medzi nemocničnými lekármi, ktorí sú fachmani a ktorí sú fušeri," odkázal. Tiež podľa neho nerozlišuje medzi ochotnými lekármi či takými, ktorí berú úplatky a označil ho za komunisticky rovnostkársky.

Zaútočil opäť aj na lekárskych odborárov. Prirovnal ich k teroristom, ktorí zobrali pacientov za rukojemníkov a vagabundom, ktorí žiadali výpalné. Ich konanie označil za amorálne. Ešte ostrejší bol na adresu šéfa odborárov Petra Visolajského, ktorým podľa vlastných slov pohŕda. „Dnes sa Národná rada ide ukloniť pred vydieračmi,“ povedal. Matovič tak paradoxne urobil v rovnakej chvíli, ako sa premiér Eduard Heger na Úrade vlády pripravoval s odborármi podpísať Memorandum o zlepšení systému zdravotníctva 2022, ktoré dnes schválila vláda, ktorej súčasťou je aj Matovič. 

Jednoducho Slovensko! Bizár v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Po skončení Matovičovho vystúpanie na jeho plamenné slová reagovali poslanci opozície aj koalície. Poslanec Ondrej Dostál považuje za zvláštne, že minister financií kritizuje dohodu, ktorú vyrokoval premiér Eduard Heger (OĽANO). Pýta sa Matoviča, či je teda riešením návrh neprijať a nechať vyše 2000 lekárov odísť z nemocníc. "Vitajte v opozícii, pán minister. Takéto ostré vystúpenie voči vládnemu návrhu zákona len zriedka počuť z úst koaličných politikov," poznamenal Ondrej Dostál (SaS). 

 

Najsilnejší politik a predseda najsilnejšej vládnej strany práve v parlamente spochybnil návrh jeho vlády, ktorú...

Posted by Vladimír Ledecký on Wednesday, November 30, 2022

Marek Krajčí (OĽANO) považoval skoršiu ponuku vlády na riešenie situácie za vyváženejšiu, pričom podľa neho zodpovedala aj pôvodným požiadavkám lekárov. Ocenil, že Matovič podporil vyrovnanie nespravodlivosti voči iným zdravotníckym pracovníkom. Kavecká poznamenala, že platy zdravotníkov sa mali riešiť už desať rokov dozadu a nedá sa to teraz dobehnúť.

Miroslav Urban (nezaradený) i ďalší poslanci sa pýtajú, prečo musel minister rozdúchavať vášne a dávať subjektívne hodnotenie po tom, ako sa konečne vláda s lekármi dohodla.    

O návrhu sa rokuje v zrýchlenom konaní

Aktualizované 14:50 Parlament mal v o platoch lekárov rokovať v druhom čítaní od 14. hodiny, avšak nestalo sa tak. Čaká sa na koniec rokovaní parlamentných výborov. 

Aktualizované  11:35  Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu dopoludnia posunuli návrh na zvýšenie platov lekárov do druhého čítania. O novele rokuje plénum v skrátenom legislatívnom konaní, zrýchlený režim odsúhlasili v úvode bloku hlasovania. V druhom čítaní by mali novelu prerokovať ešte popoludní.

Aktualizované 9:05 Úvodné slovo si zobral minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Toho si však priamo v pléne vypočula len hrśtka poslancov. Poslanecké lavice zívajú prázdnotou. Kedže do rozpravy sa neprihlásil nik, hlasovanie o návrhu na skrátené legislatívne konanie bude o 11. hodine. Potom by mali poslanci v prvom čítaní rokovať už o samotnom zvyšovaní platov.

Parlamentný zdravotnícky výbor odobril návrh na zvýšenie platov lekárov dnes ráno. Plénu Národnej rady SR ho odporúča schváliť. Odporúča ho tiež schváliť v skrátenom legislatívnom konaní.

Vládny kabinet odobril skrátené legislatívne konanie ešte včera. Novinky by tak mohli poslanci definitívne odhlasovať v najbližších hodinách. Zmena má podľa ministerstva zdravotníctva zabezpečiť stiahnutie hromadných výpovedí lekárov, ale aj zamedziť poklesu záujmu o štúdium v oblasti zdravotníctva. Má tiež zabrániť odchodu zdravotníkov zo systému, prípadne ich presunu do iných štátov.

Koeficient minimálnej mzdy lekára by mal byť podľa návrhu od 1. januára 2023 pri atestovaných lekároch 2,5-násobok priemernej mzdy, pri neatestovaných lekároch 1,5-násobok. Okrem toho sa má zvyšovať podľa odpracovaných rokov praxe. Neatestovaným lekárom sa má za každý rok praxe zvýšiť plat o 0,015-násobok z priemernej mzdy, atestovaným lekárom o 0,025-násobok po dobu 30 rokov. Od 1. januára 2025 sa má atestovaným lekárom zvýšiť koeficient za odpracované roky na 0,03-násobok priemernej mzdy po dobu 30 rokov.

Archívne video: Premiér Heger: Kríza je zažehnaná! Nečaká nás kolaps, dohodli sme sa

Premiér Eduard Heger: Kríza je zažehnaná! Nečaká nás kolaps, dohodli sme sa (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Rezort vyhlásil, že pracuje aj na splnení ďalších požiadaviek odborárov. Komunikuje tiež s riaditeľmi nemocníc. "Boli im dnes doručené dodatky k pracovným zmluvám v súvislosti so stiahnutím výpovedí," informoval. Okrem platov totiž lekárski odborári žiadali aj  poriadok vo financovaní nemocníc, podporu lekárskych fakúlt či reformu vzdelávania mladých lekárov.

Podpredsedu Lekárskeho odborového združenia Miroslav Mendel v utorok upozornil, že ak sa ich požiadavky nezrealizujú do konca novembra, výpovede lekárov nadobudnú platnosť. Zúčastnené strany pritom ešte počas náročných rokovaní vyhlasovali, že na siedmych požiadavkách panuje zhoda, problémová bola ôsma požiadavka – a to práve platy.

Viac o téme: PoslanciLekáriRokovanie LOZZvýšenie platovParlamentPlati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu