Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Lekárski odborári zúria: Je to len pár mesiacov od podpísania memoranda, vláda ignoruje dohodnuté požiadavky!

Visolajský kritizuje vládu, že vláda ignoruje ich dohodnuté požiadavky. Zobraziť galériu (6)
Visolajský kritizuje vládu, že vláda ignoruje ich dohodnuté požiadavky. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Majú za sebou už niekoľko mesiacov od kedy bolo podpísané (na poslednú chvíľu) zásadné memorandum medzi vládou a Lekárskym odborovým zväzok (LOZ). Toto memorandum naoko síce zvrátila výpovede lekárov, no teraz, po istom čase, sa opäť ukazuje, že vláda podľa odborárov ignoruje dohodnuté požiadavky z memoranda! Myslí si to predseda LOZ Peter Visolajský, ktorý rokovania s vládou pred podpísaním memoranda viedol. Problém teda nevymizol a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa vraj dlhšie s odborármi nestretol!

VIDEO Tlačová konferencia Petra Visolajského:

Lekársky odborový zväz je opäť na nohách, vláda vraj aj po podpise memoranda ignoruje ich dohodnuté požiadavky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na tlačovej konferencii k tejto téme vystúpil predseda LOZ Peter Visolajský v sprievode dvoch kolegov. Úvodom prezentovali grafiko, podľa ktorej vláda splnila len dve podmienky zo šiestich, ktorý vyplynuli z podpísaného memoranda, Stále vraj chýba napríklad preplácanie nákladov na ličbu zadlženým nemocniciam, podpira na produkciu ďalších lekárov či záväzok vlády, aby neboli rušené oddelenia a nemocnice bez togo, aby sa dopredu pacientov zabezpečila náhradná liečba.

Lekárski odborári zúria: Je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podmienky sú ignorované

"Budú to už 2 roky, kedy sme vládu ako LOZ vyzvali, aby začala riešiť kolabujúce zdravotníctvo," začal Visolajský. Lekári boli podľa neho dohnaní až do kúta, a preto použili poslednú možnosť - podanie výpovedí. "Napriek tomu, že vyše 2100 nemocničných lekárov podalo výpoveď, vláda a ministerstvo nás dlho ignorovala a až v posledné týždne výpovednej lehoty začali skutočné rokovania," zosumarizoval koniec minulého roka Visolajský, ktorému však prekáža, že vláda, aj keď sa zaviazala memorandom, niektoré podmienky zväčša naďalej ignoruje.

Lekárski odborári zúria: Je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zvýšené mzdy nie sú všetko, upozorňujú

Visolajský dodal, že síce k zvýšeniu miezd došlo, no to podľa neho nie je všetko. "Chceme verejne informovať, že vláda konala len pokým boli výpovede lekárov na stole a dnes problémy zdravotníctva opäť nerieši a záväzky, ktoré dala nám a verejnosti si neplní," prízvukoval Visolajský s tým, že vláda v súhrne splnila len tri požiadavky z ôsmich. Ide o zvyšenie miezd sestrám a lekárom, zrušila zdaňovanie vzdelávania zdravotníkov a čiastočne zlepšila vzdelávanie mladých lekárov. Ostatné požiadavky vraj vláda opäť neplní a stretávajú sa s ignoráciou.

Lekárski odborári zúria: Je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pridlho čakajú na stretnutia s kompetentnými

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) sa pritom s odborármi už dlhšie nestretol, pričom o takéto stretnutie žiadali. Stretnutie im prisľúbil, avšak stále k nemu nedošlo, aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Stretnutie vraj prebehlo len s ministrom spravodlivosti Viliamom Karasom, a to 19. januára 2023. "Minister Milan Krajniak nám stretnutie prisľúbil, zatiaľ takéto stretnutie nebolo a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nám napriek opakovaným žiadostiam na tieto žiadosti neodpovedal," sťažuje sa Visolajský.

Lekárski odborári zúria: Je
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac o téme: VládaDohodaMemorandumPeter VisolajskýLekársky odborový zväz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu