Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vládne rokovanie je opäť v plnom prúde: Na stole sú dôležitá investičná pomoc, rozšírenie výroby na východe

Vláda dnes opäť rokuje. Zobraziť galériu (8)
Vláda dnes opäť rokuje. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vládne rokovania neprestávajú ani v súbežnom rokovaní s lekármi, ktorí požadujú dohodu s vládou. Zoskupenie premiéra s ministrami má dnes za úlohu prerokovať investičnú pomoc aj presun financií v rezorte dopravy. Dôležitým bodom dnes tiež bude téma rozšírenia výroby na východe v popradskej fabrike.

VIDEO Príchod ministrov na vládu:

Karas upozorňuje na nastavenie nových pravidiel tak, aby sa podvodníkom neoplatilo konať trestú činnosť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 13:28

Projekt väznice v Rimavskej Sobote-Sabovej je stále aktívny, no prehodnocuje sa jeho funkčnosť aj vzhľadom na zmenu trestnej politiky. Po rokovaní vlády to novinárom uviedol minister spravodlivosti Viliam Karas. Zatiaľ sa podľa neho nerozhodlo o tom, či sa bude pokračovať v realizácii projektu.

Karas si po rokovaní vlády myslí, že dochádza k novelizácii predpisov a je potrebné veľa vecí prehodnotiť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Čo sa týka väznice v Rimavskej Sobote, túto budeme prehodnocovať aj vzhľadom na zmenu trestnej politiky, čiže nevidím dôvod dnes robiť záver, lebo podľa toho, ako sa nastaví tento model, sa rozhodne o ďalšom osude tejto väznice," reagoval minister s tým, že projekt je momentálne stále aktívny. "Či sa pôjde ďalej v realizácii alebo nie, o tom budeme informovať, zatiaľ to rozhodnuté nie je," doplnil. S výstavbou nového väzenského zariadenia v priestoroch otvoreného oddelenia Rimavská Sobota-Sabová ráta Koncepcia väzenstva SR na roky 2022 - 2030, ktorú v máji schválila vláda.

Gesto maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý mal na futbalovom zápase šál s mapou veľkého Uhorska, treba vnímať v kontexte udalostí. Skonštatoval to šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer po stredajšom rokovaní vlády. Zároveň pripomenul spoločnú históriu Maďarska a Slovenska i kultúrne dedičstvo.

"Keby to niekto raz za čas urobil, dokážeme to galantne prehliadnuť, s úsmevom. Toto gesto ale vnímame v kontexte udalostí, ktoré sa vyvíjajú a dejú. Je to vrchol ľadovca a moment, na ktorý bolo treba reagovať," povedal Káčer. Dodal, že rôzne symboly môžu rôzni ľudia vnímať iným spôsobom. Poukázal pritom aj na negatívnu reakciu ďalších krajín.

Káčer súhlasí s Orbánom, že do futbalu netreba ťahať politiku a nerozumie, prečo ju tam ťahá (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) je proti znižovaniu trestov za ekonomické trestné činy. Sú podľa nej rovnako závažné ako iné trestné činy, "vysávajú" zdroje zo štátu a peniaze potom chýbajú inde. Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády.

Remišová priznáva, že na vláde sa už rozprávali o každom scenári, aj na rozpočtové provizórium (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Povedať že, megapodvodníci, ktorí Slovensko pripravili o desiatky miliónov, by mali dostať podmienku alebo oľutovať a nedostať žiadny trest, to považujem za neakceptovateľné," poznamenala Remišová. V tejto súvislosti spomenula kauzu zmenky, eurofondové podvody či podvody na agrodotáciách. "To boli obrovské podvody, pri ktorých štát prichádzal o obrovské zdroje," podotkla s tým, že tam nevidí žiadny priestor na uľahčovanie života podvodníkom.  

Remišová dodala, že aj keď sú generálny prokurátor Maroš Žilinka a niektorí politici za to, aby sa sadzby znižovali, Za ľudí je proti.

Aktualizácia 10:51

Podporenie nákladovej stability zamestnávateľov, posilnenie predvídateľnosti ďalšieho vývoja podnikateľského prostredia či aktívna podpora rozvoja automobilového priemyslu. Aj tieto úlohy prijaté apríli roku 2019 v stredu zrušila vláda. Kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO) zároveň zrušil aj povinnosť jednotlivých rezortov informovať o plnení týchto úloh a rezort hospodárstva zároveň nebude musieť predkladať informáciu vláde.

Vládne rokovanie je opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Peter Kubovič bude mať mesačný plat vo výške takmer 5000 eur. Ako vyplýva z návrhu na určenie platových náležitostí predsedovi ÚVO, ktorý v stredu prerokovala a schválila vláda, z mesačného platu vo výške 4942 eur predstavuje funkčný plat 3270 eur. Paušálna náhrada je v sume, ktorou je 121 % z platovej tarify 9. platovej triedy, 1672 eur.

Peter Kubovič
Zobraziť galériu (8)
Peter Kubovič  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Kapitálové výdavky z roku 2020 vo výške 749.529,51 eura, pôvodne určené na rozvoj cyklistickej dopravy, majú byť použité na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu železničnej infraštruktúry. Vláda v stredu odsúhlasila zmenu účelu použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov z predchádzajúcich rozpočtových rokov v kapitole Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR.

Aktualizácia 10:37

Nemecká spoločnosť Stiebel Eltron Slovakia plánuje v Poprade rozšírenie výroby elektrických ohrievačov a tepelných čerpadiel. Firma by mala do roku 2024 preinvestovať viac ako 26 miliónov eur a vytvoriť 92 nových pracovných miest. Vyplýva to z návrhu na udelenie investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda.

Vládne rokovanie je opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Od štátu spoločnosť môže dostať investičný stimul vo výške 4,5 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. V rámci realizácie zámeru spoločnosť plánuje výstavbu novej haly a tiež obstaranie nového strojného zariadenia a technológie na rozšírenie produkcie. Ukončenie prác je naplánované na júl 2027. Začatie výroby Stiebel plánuje v októbri 2023 a dosiahnutie plnej plánovanej kapacity v októbri 2025.

Aktualizácia 10:36

Slovensko by malo pristúpiť k Štatútu Medzinárodného centra pre registráciu seriálových publikácií. S návrhom, ktorý má potvrdiť súčasnú aplikačnú prax do formátu vykonávania medzinárodnej zmluvy, v stredu súhlasila vláda. Schváliť ho musí ešte parlament a ratifikovať prezidentka Zuzana Čaputová.

Medzinárodné štandardné číslo seriálovej publikácie (ISSN) je osemčíselný identifikátor periodických publikácií a umožňuje vydavateľom, kníhkupcom, knihovníkom či výskumníkom celosvetovo uznávaným spôsobom voľne šíriť sériové publikácie, zlepšovať vyhľadávanie a poradie publikácií. Prideľovanie čísiel ISSN riadi sieť národných stredísk ISSN koordinovaných z medzinárodného strediska v Paríži.

Slovenským národným centrom ISSN je Univerzitná knižnica v Bratislave, ktorá s parížskym centrom spolupracuje na základe dvojstrannej zmluvy z roku 1993 a dodatku z roku 1997. "Uvedená zmluva však nemá charakter medzinárodnej zmluvy, ale ide o spoluprácu na technickej úrovni. Oficiálne členstvo SR zatiaľ nebolo legalizované a SR k štatútu oficiálne nepristúpila," upozornil rezort.

Vysvetľuje, že pristúpenie SR k štatútu umožní plnohodnotne zabezpečovať činnosť národného centra ISSN, účasť zástupcu s hlasovacím právom na Valnom zhromaždení ISSN vrátane práva byť volený a tiež aktívne a rovnocenne spolupracovať pri riadení systému ISSN.

Aktualizácia 10:25

Na rokovanie dnes prišiel aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Vládne rokovanie je opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 10:13

Minister spravodlivosti Viliam Karas sa novinárom rozhovoril o nastavení nových pravidiel tak, aby sa podvodníkom už podľa jeho vlastných slov neoplatilo konať trestnú činnosť. "Dostali sme stovky pripomienok, zradili sme odbornú komisiu. Nezjednodušoval by som túto tému na znižovanie trestov, toto nie je znižovanie trestov. Nie je to novinka týchto dní ani týždňov, tento návrh bol podaný už v septembri," povedal Karas s tým, že na návrhu sa už pracovalo viac ako rok.

Vládne rokovanie je opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rokovanie o rozšírení výroby v Poprade

Nemecká spoločnosť Stiebel Eltron Slovakia plánuje v Poprade rozšírenie výroby elektrických ohrievačov a tepelných čerpadiel. Firma by mala do roku 2024 preinvestovať viac ako 26 miliónov eur a vytvoriť 92 nových pracovných miest. Vyplýva to z návrhu na udelenie investičnej pomoci, o ktorom má v stredu rozhodnúť vláda. Od štátu môže firma dostať stimul vo výške 4,5 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov.

Kapitálové výdavky z roku 2020 vo výške 749.529,51 eura, pôvodne určené na rozvoj cyklistickej dopravy, majú byť použité na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu železničnej infraštruktúry. Zmenu účelu použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov z predchádzajúcich rozpočtových rokov navrhuje kabinetu Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR.

Vládne rokovanie je opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Návrh má aj ministerstvo hospodárstva a kultúry 

Podporenie nákladovej stability zamestnávateľov, posilnenie predvídateľnosti ďalšieho vývoja podnikateľského prostredia či aktívna podpora rozvoja automobilového priemyslu. Aj tieto úlohy prijaté v apríli 2019 navrhuje ministerstvo hospodárstva zrušiť. Vláda má rozhodnúť aj o zrušení povinnosti jednotlivých rezortov informovať o plnení týchto úloh.

Slovensko by malo pristúpiť k Štatútu Medzinárodného centra pre registráciu seriálových publikácií. Návrh Ministerstva kultúry SR, ktorý má potvrdiť súčasnú aplikačnú prax do formátu vykonávania medzinárodnej zmluvy, bude v stredu tiež schvaľovať vláda. Medzinárodné štandardné číslo seriálovej publikácie (ISSN) -  osemčíselný identifikátor periodických publikácií umožňuje vydavateľom, kníhkupcom, knihovníkom či výskumníkom celosvetovo uznávaným spôsobom voľne šíriť sériové publikácie, zlepšovať vyhľadávanie a poradie publikácií.

Viac o téme: VládaRokovanie Viliam KarasEduard HegerStiebel Eltron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu