Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Plénum nebolo uznášaniaschopné, hlasovanie o odvolávaní Mikulca je presunuté na december

Roman Mikulec Zobraziť galériu (6)
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Národná rada SR nebola v utorok ani po prestávke uznášaniaschopná pri hlasovaní o návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) preto prerušil schôdzu a hlasovanie presunul na 1. decembra.

Rokovanie inicioval opozičný Smer-SD, Mikulcovi vyčíta nezvládanie migračnej krízy a kritizuje aj riadenie rezortu. Minister už uviedol, že je pripravený čeliť odvolávaniu. Hovorí o legitímnom práve opozície, ale aj o klamstvách jej predstaviteľov. Slovensko podľa Mikulca migračnú vlnu zvláda dobre. Vláda SR už návrh opozície na jeho odvolanie odmietla.

Plénum nebolo uznášaniaschopné, hlasovanie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Fico vyčíta Mikulcovi "absolútne zlyhanie" pri migrácii

Líder Smeru-SD Robert Fico vyčíta ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) absolútne zlyhanie pri nelegálne migrácii. Situáciu podľa neho šéf rezortu nezvláda a musí byť odvolaný. Hovorí o medzinárodnej hanbe, ktorej je Slovensko vystavené. Skonštatoval to v úvode diskusie o návrhu na odvolanie Mikulca.

archívne video

Predseda Smeru-SD kritizuje šéfa parlamentu Kollára za to, že presunuli odvolávanie Mikulca až na koniec schôdze (Zdroj: Facebook/Smer-SD)

"Mikulec spôsobil Slovensku nielen medzinárodnú blamáž pri 15. výročí vstupu Slovenska do Schengenu. Je to neschopný minister. Nechráni hranice s Maďarskom," vyhlásil Fico. Dodal, že rezort vnútra nie je pod jeho vedením schopný chrániť občanov SR. Fico kritizoval aj vyjadrenia Mikulca a jeho nominantov v súvislosti s migráciou a Českou republikou. Poukázal aj na situáciu v českom pohraničí. Odmieta tiež, aby sa slovenské orgány vyhovárali na Maďarsko, že odmieta plnenie readmisných dohôd.

Plénum nebolo uznášaniaschopné, hlasovanie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf Smeru-SD okrem iného skonštatoval, že vláda SR nie je schopná plniť si povinnosti plynúce zo schengenských zmlúv a zabezpečovať vnútorné hranice SR s Maďarskom. Hovorí o potrebe výmeny vlády. Argumentuje hroziacim sa zhoršením situácie s nelegálnou migráciou. Obáva sa, že opätovne budú na stole povinné migračné kvóty a že súčasné vedenie štátu sa voči tomu nepostaví a odsúhlasí ich.

archívne video

Smer-SD podá opäť návrh na odolanie Romana Mikulca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: SchôdzaOdvolávanieNR SRRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu