Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vojakov ochránia nové vesty, za skoro 4000 kusov zaplatilo MO SR 4,6 milióna eur

Slovenská armáda. Zobraziť galériu (2)
Slovenská armáda. (Zdroj: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA - Vojakov Ozbrojených síl (OS) SR budú chrániť nové taktické bojové vesty (XP-1814) vrátane výbavy v podobe chráničov krku, rúk a slabín. Spolu 3986 kusov v hodnote 4,6 milióna eur obstaral rezort obrany prostredníctvom agentúry NATO pre podporu a obstarávanie (NSPA). Vesty majú zvýšiť úroveň ochrany vojakov pozemných síl. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Ako potvrdzujú aj súčasné poznatky z bojov na Ukrajine, kvalitná balistická ochrana je jedným z často rozhodujúcich faktorov prežitia vojaka na bojisku. Keďže život a zdravie našich vojakov je pre nás na prvom mieste, nemohli sme akceptovať, že v rámci našich ozbrojených síl boli nedostatkom," komentoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Vojakov ochránia nové vesty,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako doplnil minister, prevažné množstvo z používaných viest bolo obstarané ešte pred 20 rokmi. V súčasnosti podľa neho už okrem končiacej sa životnosti a použiteľnosti nespĺňajú ani požadované prvky balistickej ochrany a nie sú kompatibilné s nosným modulárnym systémom, preto sú postupne vyraďované z výstroja OS SR.

Viac o téme: NákupVojaciVestyMinisterstvo obrany SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu