Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Mária, ty sa nezdáš! Odkázal Sulík exministerke spravodlivosti Kolíkovej, keď zbadal jej fotku

Mária Kolíková a Richard Sulík Zobraziť galériu (7)
Mária Kolíková a Richard Sulík (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéfovi SaS takmer padla sánka, keď si všimol jednu z posledných snímok, ktorú jeho stranícka kolegyňa zavesila na sociálnu sieť. Niet sa čo diviť. Kolíková, tak ako aj mnoho ľudí, najmä počas pandémie, prepadla otužovaniu. Zatiaľ je z nej v tejto obľúbenej aktivite nováčik.

archívne video Dobrovoľní otužilci pomáhajú

Dobrovoľní otužilci pomáhajú ľuďom bez domova, pre ktorých sú zimné mesiace obzvlášť náročné (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Bývalá ministerka spravodlivosti, ktorá svoj post opustila po odchode SaS z vlády, má po návrate do parlamentných lavíc na seba viac času. Ten využíva najnovšie aj na otužovanie. Ako priznala na svojom facebookoom profile, je to jej prvá sezóna, no v studenej vode už bola viackrát. Dokonca aj v Královci v susednom Česku. Keď sa pochválila najnovšou fotkou z otužovania, jej stranícky šéf Richard Sulík sa nezdržal a odkázal jej: "Mária, ty sa nezdáš!" 

Mária, ty sa nezdáš!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Mária Kolíková)

Ak exministerka pri novom koníčku vytrvá, malo by sa to odraziť na jej imunite. Hovorí sa, že pravidelné otužovanie dokáže nahradiť vitamíny a robí telo odolným.

Aj títo politici podľahli čaru otužovania

Otužovaniu sa už dlhšie venuje Andrej Stančík (OĽANO), ktorý je v súčasnosti štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí SR. Možno ho stretnúť najmä na petržalskom Draždiaku v Bratislave. 

Mária, ty sa nezdáš!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Stančík)

Zo studenej vody nemá strach ani matka jednej z dcér šéfa Sme rodina Borisa Kollára a jeho spolustranícka kolegyňa Petra Krištúfková. Tá je športovkyňou telom aj dušou a okrem otužovania sa venuje aj cyklistike, z ktorej často pridáva fotky na sociálnu sieť, ale aj turistike. 

Mária, ty sa nezdáš!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Petra Krištúfková)

Čaru otužovania podľahol tiež bývalý podpredseda vlády, dnes poslanec Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí), ktorý si trúfne aj do naozaj ľadovej vody, nad ktorou si najprv musí vysekať ľad.

Mária, ty sa nezdáš!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga)

K pravidelným otužilcom patrí aj Richard Takáč zo Smeru, ktorý prízvukuje: V zdravom tele, zdravý duch!

Mária, ty sa nezdáš!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

Otužovanie je zdravé, ale... !

S otužovaním, najmä počas koronavírusovej pandémie, začalo veľa Slovákov a tak jazerá nezívajú prázdnotou v žiadnom ročnom období. Lekári to schvaľujú, no upozorňujú, že napriek mnohým výhodám nie je otužovanie vhodné pre každého. Ako pre TASR uviedol primár chirurgického oddelenia zvolenskej nemocnice Dalibor Panuška, náhlemu chladu by sa nemali vystavovať tí, ktorí majú ischemickú chorobu srdca. Prudké ochladenie môže vyvolať stiahnutie ciev, čo v najhoršom môže viesť až k srdcovému infarktu. „Tiež u pacientov s poruchami rytmu srdca je vyššie riziko závažných až život ohrozujúcich stavov,“ spomenul s tým, že u pacientov s kožnými problémami sa tiež neodporúča silné prekrvenie kože. „Samozrejme, nie je vhodné sa otužovať v prípade aktívnej infekcie najmä respiračnej, zvýšenej teploty,“ podotkol.

Mária, ty sa nezdáš!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Naopak, ak netrpíte žiadnym z týchto zdravotných problémov, otužovanie je vhodné vyskúšať. Otužilcom sa zlepšujú funkcie imunitného systému a je u nich nižší výskyt respiračných ochorení. „Pravidelným otužovaním si zvyšujeme prah citlivosti na bakteriálne a vírusové infekcie a organizmus si dokáže sám oveľa lepšie s nákazou poradiť,“ zhrnul primár Panuška. Podľa neho chladom sa tiež sťahujú cievy, následným zahriatím sa roztiahnu, čím sa zvyšuje ich elasticita a odďaľuje sa starnutie. „Pozitívny efekt sa popisuje aj pri alergiách, znižuje sa meteosenzitivita. Pozitívne však otužovanie pôsobí aj pri depresiách, pretože pri podchladení sa produkujú látky podobné tým, ktoré obsahujú niektoré antidepresíva,“ poznamenal.

Viac o téme: OtužovanieRichard SulíkMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu