Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOĽBY 2022 Zaujímavosti aj prekvapivé momenty! Voliči rovno zo svadby, NAKA v akcii: Fekišovce opäť na výslní

Voľby 2022 Zobraziť galériu (3)
Voľby 2022 (Zdroj: TASR, Topky.sk)

BRATISLAVA - Historicky prvé spojené komunálne a župné voľby sú za nami. Slovensko si odvolilo svojich poslancov, primátorov či županov. Sobota však priniesla aj prekvapivé momenty či už priamo vo volebných miestnostiach alebo vo výsledkoch volieb.

Slovensko už pozná nových šéfov miest, obcí a krajov. Tohtoročné spojené župné a komunálne voľby však priniesli aj niekoľko prekvapení. Asi najvýraznejším bola porážka nitrianskeho župana Milana Belicu. Toho preskočil Branislav Becík. Belica tak vo funkcii končí po dlhých 21 rokoch. Primátorské miesto v Nitre obhájil Marek Hattas. 

Vyjadrenie staronového primátora Nitry Mareka Hattasa

Vyjadrenie primátora Nitry po komunálnych voľbách (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Kusého prepadák, Jakubec spochybnil voľby

Aj v Bratislave je staronovým primátorom Matúš Vallo, ktorý rovnako, ako Juraj Droba, obhájil  svoj post. Jeho najväčším vyzývateľom bol doterajší starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Ten zaostal s výrazným rozdielom a, okrem toho, prišiel aj post starostu. Porazil ho Matúš Čupka z Vallovho Teamu Bratislava. To sa nezdá Martinovi Jakubcovi, ktorý kandidoval za extrémistickú stranu ĽSNS Mariana Kotlebu. 

Brífing Juraja Drobu a Matúša Valla. (Zdroj: Topky.sk)

"Oznamujem, že na základe vážneho podozrenia o manipulácii volieb, z viacerých dôvodov a to, že viac ako hodinu mali štatisti ŠÚSR prestávku pri zmene času, mohlo dôjsť k manipulácii hlasov pri sčítaní a nahadzovaní do systému. Každý koho poznám v Bratislave mi povedal, že ma volil a volili ma ich rodinní príslušníci. Vo vzťahu ku mne k môjmu volebnému výsledku, ale aj k osobnému záujmu o tak zlý volebný výsledok s markantným rozdielom Rudolfa Kusého, budem žiadať o opakovane prepočítanie hlasov. Nie je možné, aby také rozdiely boli medzi kandidátmi. Liberál Vallo a Droba v Bratislave ostali vo svojich funkciách podvodom," napísal Jakubec na sociálnej sieti. 

Nevesta so ženíchom

Príjemné prekvapenie zažili vo volebnej miestnosti v Komárne. Svoju občiansku povinnosť si prišli splniť aj mladomanželia. Aj napriek tomu, že mali svoj najkrajší deň, obálky do urny vhodili. Oblečení prišli vo svadobných šatách a obleku, pričom nevesta mala v rukách ešte kyticu.

V Komárne volila aj nevesta so ženíchom
Zobraziť galériu (3)
V Komárne volila aj nevesta so ženíchom  (Zdroj: TASR)

Fekišovce opäť v centre pozornosti

V obci Fekišovce na východe Slovenska sa opätovne stala starostkou Miloslava Fedorová (Smer-SD). Staronová starostka získala v tohtoročných voľbách 100 % hlasov. Obec Fekišovce sa na Slovensku preslávila potom, čo sa na internete objavilo video z ustanovujúceho zasadnutia obce. Opätovne zvolená starostka Miloslava Fedorová sa k poslancom správa ako učiteľka na základnej škole k svojim žiakom. Video sa stalo virálnym po tom, ako ho zdieľala satirická stránka Zomri, ktorá z vyše dvojhodinovej schôdze spravila výber toho najlepšieho.

Starostka núti poslancov na začiatku zastupiteľstva spievať slovenskú hymnu, vysmieva sa im, že nepoznajú slová, pritom ich sama nevie. To však nie je všetko. Na poslancov kričí a nepustí ich k slovu. Napriek tomu, že z videa je zrejmé, že sa v obci poznajú a tykajú si, vyžaduje, aby ju poslanci oslovovali "pani starostka". Obec sa tak v priebehu pár hodín stala zrejme najslávnejšou na Slovensku. 

NAKA preveruje podozrenia z korupcie

Národná kriminálna agentúra preverovala v rámci Slovenska viacero prípadov podozrenia z volebnej korupcie. Jeden z prípadov bolo podozrenie na údajnú korupciu, ktorá spočívala v tom, že 38-ročný Šalovčan privedie osobu do volebnej miestnosti s tým, že dotyčný volič nevie čítať ani písať, preto je muž prítomný pri voľbe a sleduje, koho volič krúžkuje. Muž však mal takto vodiť k urne aj osoby, ktoré čítať a písať vedia.

Za odovzdanie hlasu konkrétnemu kandidátovi mali voliči zinkasovať finančnú odmenu 50 eur a darček podľa potreby danej osoby. Vo volebnej miestnosti na obecnom úrade v Šalove takto malo od rána prejsť už minimálne 10 až 12 ľudí. Celý priebeh tejto korupcie je údajne zaznamenaný na kamerovom zázname. Oznamovateľka tvrdí, že k incidentu má aj svedkov.

Epileptický záchvat aj kolapsy

Záchranári zasahovali pri sobotných (29. 10.) voľbách 11-krát. "Až v siedmich prípadoch išlo o členky alebo členov volebných komisií," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová. Priblížila, že vo väčšine prípadov išlo o zásahy vo volebných miestnostiach, v dvoch prípadoch pred ich vchodom. Najstarší pacient z Trnavského kraja mal 82 rokov. Najmladšia, 27-ročná pacientka bola členkou volebnej komisie v Bratislavskom kraji.

Päť pacientov bolo prevezených do nemocnice. K najčastejším príčinám zásahov patrili epileptické záchvaty, kolapsy a akútne bolesti hlavy. "Starší muž v Žilinskom kraji spadol pred volebnou miestnosťou a poranil sa, v Bratislavskom kraji pomáhali záchranári v budove, v ktorej sa volilo, mužovi po epileptickom záchvate," priblížila hovorkyňa.

Viac o téme: VoľbyZaujímavostiKomunálne voľbyPrekvapenieŽupné voľbyVoľby2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu