Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štátna volebná komisia potvrdila výsledky spojených volieb 2022: Opakovať sa budú v 47 obciach

TB štátnej volebnej komisie Zobraziť galériu (6)
TB štátnej volebnej komisie (Zdroj: Foto/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko odvolilo a víťazi prvých spojených regionálnych volieb sú známi. Zvolili sme si zástupcov samosprávnych krajov, miest a obcí na nasledujúce štyri roky. Výrazné incidenty zaznamenaná neboli. Štátna volebná komisia dnes potvrdila oficiálne výsledky.

video TB Štátnej volebnej komisie

TB Štátnej volebnej komisie o výsledkoch spojených komunálnych volieb 2022 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:00 Volebná účasť v sobotných voľbách do VÚC dosiahla 43,74 %, voliť prišlo 1.951.522 voličov. Volebná účasť v komunálnych voľbách dosiahla 46,19 percenta. Na týchto voľbách sa zúčastnilo 2.059.800 voličov. 

Účasť vo voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) bola o 14 percent vyššia ako pred poslednými krajskými voľbami v roku 2017, keď účasť dosiahla 29,75 percenta.

V komunálnych voľbách prišlo oproti roku 2018 voliť menej ľudí, ide o pokles o 2,5 percenta. Skonštatoval to šéf štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

"V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami do orgánov samosprávnych krajov ide o nárast o viac ako 14 percent. Pri posledných voľbách bola účasť 29,75 percenta," skonštatoval na tlačovej konferencii Orosz. "Na tomto základe možno konštatovať, že jeden z hlavných účelov, ktorý smeroval k tomu, aby sa voľby do orgánov územnej samosprávy konali v jeden deň, sa naplnil," dodal.

Štátna volebná komisia potvrdila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:55 Najvyššia účasť vo voľbách do VÚC bola v Žilinskom kraji, a to 48,74 percenta. Najnižšia, 38,6 percenta, bola v Bratislavskom kraji. 

Spomedzi obcí prišlo najviac ľudí v krajských voľbách voliť v Ondrašovciach v Prešovskom kraji, účasť dosiahla 95,83 percenta. Najnižší záujem voličov bol v košickej mestskej časti Luník IX, k urnám prišlo 1,6 percenta voličov.

12:50 Voľby sa budú musieť opakovať v 47 obciach. Dôvody sú najmä tie, že v niektorých sa nevykonali vôbec. Uviedla to šéfka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Zoznam týchto obcí je v zápisnici o výsledku volieb do orgánov samosprávy obcí.

V sobotu volili obyvatelia v 2926 obciach, mestách a mestských častiach. V piatich z nich sa komunálne voľby nekonali, pretože v nich neevidovali žiadnych kandidátov na starostu a poslancov obecného zastupiteľstva. V ďalších šiestich obciach hlasovali voliči len za poslancov, pretože obce neevidovali ani jedného kandidáta na starostu.

Štátna volebná komisia potvrdila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na pozície starostov a primátorov uspeli najmä nezávislí kandidáti

12:40 Novozvolení primátori a starostovia budú viesť 1349 samospráv, čo predstavuje 46,5 percenta. Informoval o tom predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Peter Peťko.

Priblížil, že aj v prípade politickej príslušnosti poslancov krajských zastupiteľstiev bolo najviac zo zvolených kandidátov nezávislých. Zvolených bolo 159 nezávislých kandidátov, čo je 38 percent zo všetkých.

Peťko ďalej zdôraznil, že voľby sa po prvý raz sumarizovali plne elektronicky. "Tempo sumarizácie bolo výrazne rýchlejšie ako pri župných voľbách pred piatimi rokmi," podotkol. Sumarizácia bola rýchlejšia o dve hodiny. V prípade komunálnych volieb o štyri hodiny.

Štátna volebná komisia potvrdila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šesť krajov si svojich doterajších šéfov ponechalo, v dvoch nastáva zmena

12:30: Nitriansky kraj povedie po novom Branislav Becík (Hlas-SD, Sme rodina), ktorému odovzdalo hlas 27,49 percenta voličov.

Zmena nastáva aj v Banskobystrickom kraji. Novým šéfom kraja sa stane Ondrej Lunter (nezávislý). Volilo ho 47,53 percenta voličov.

V ostatných krajoch doterajší predsedovia obhájili svoje posty. Bratislavský kraj opäť povedie Juraj Droba (SaS, Progresívne Slovensko, Team Bratislava), ktorého volilo 63,6 percenta hlasujúcich. Na čele Trnavského kraja zostáva Jozef Viskupič (OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola, SaS, KDH, Spolu, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Za ľudí, Sme rodina, OKS, DS, Magyar Fórum - Maďarské fórum), a to so ziskom 38,56 percenta voličov. 

Šéfom Trenčianskeho kraja bude naďalej Jaroslav Baška (Smer-SD, Hlas-SD, Sme rodina, SNS), ktorému hlas odovzdalo 67,25 percenta voličov. Predsedníčkou Žilinského kraja zostáva Erika Jurinová (OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola, Sme rodina, Za ľudí, DS, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Šanca, OKS, SaS), vo voľbách si ju vybralo 32,04 percenta hlasujúcich.

Prešovský kraj naďalej povedie Milan Majerský (KDH, Sme rodina, SaS, Za ľudí), ktorému dalo hlas 42,01 percenta voličov. Post predsedu Košického kraja obhájil Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a nezávislí kandidáti, Šanca, DS) so ziskom 51,31 percenta hlasov.

12: 25 Počas volebného dňa a noci bolo nasadených vyše 6500 policajtov, z toho 4360 priamo v súvislosti s voľbami pri volebných miestnostiach a riešili incidenty.  "Boli nasadení hlavne policajti poriadkovej, dopravnej, ale takisto kriminálnej polície. Na špeciálne úlohy boli vyčlenení vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry, či už v oblasti odhaľovania volebnej korupcie alebo aj extrémistických trestných činov," spresnil viceprezident Policajného zboru Damián Imre. V pohotovosti boli tiež špeciálne sily policajného zboru a v teréne sa pohybovali aj nadriadení či kontrolóri.

Polícia v súvislosti so spojenými voľbami zaznamenala doposiaľ 231 podnetov. "Nie je to finálne číslo, podnety stále prichádzajú," uviedol Imre. Podaných bolo 60 trestných oznámení, pričom v 25 prípadoch sa začalo trestné stíhanie. Najčastejšími podnetmi bola volebná korupcia (53 podnetov), marenie prípravy volieb a referenda (40 podnetov), ohováranie (37 podnetov) a podnety na rôzne priestupky, najviac vo volebnej kampani.

V celách policajného zaistenia sa počas volieb nachádzalo 64 osôb, pričom voliť sa rozhodli len dvaja. Zo 16 osôb, ktoré boli predvedené alebo obmedzené na osobnej slobode z iných dôvodov, taktiež prejavili záujem voliť dvaja. Viceprezident skonštatoval, že počas volieb nedošlo k závažnému porušeniu verejného poriadku. 
     

Štátna volebná komisia potvrdila
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:20 Na spracovaní výsledkov volieb pracovala takmer tisícka ľudí. Spracovanie výsledkov pre samosprávne kraje im trvalo 4 hodiny 55 minút. Komunálne voľby ich potrápili dlhšie, sedem a pol hodiny od uzavretia volebných miestností. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu