Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOĽBY 2022 V Trnave získala Viskupičova koalícia štyri kreslá, kto obsadí zvyšných päť?

primátor Trnavy Jozef Viskupič
primátor Trnavy Jozef Viskupič (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

TRNAVA - Jozef Viskupič povedie Trnavský samosprávny kraj (TTSK) aj v nasledujúce štyri roky. Rozhodlo o tom viac ako 180 000 obyvateľov. Z nich takmer 40 percent vyjadrilo podporu staronovému primátorovi. Okrem primátora sa volilo aj 40 poslancov. Celková účasť na voľbách v TTSK bola 42,8 percenta.

Jozef Viskupič, kandidát širokej koalície OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola, SaS, KDH, Spolu, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska, Za ľudí, Sme rodina, OKS, DS, Magyar Fórum - Maďarské fórum získal od voličov 69 743 platných hlasov, čo predstavovalo 38,56 percenta. V kraji bola zaznamenaná volebná účasť 42,8 percenta, v roku 2017 to bolo 24,74 percenta. 

Najviac kresiel  

V najväčšom volebnom obvode Trnava získala štyri poslanecké kreslá Viskupičova koalícia a štyri kreslá nezávislí kandidáti. Jeden kandidát bude zastupovať stranu Smer-SD. V obvode Dunajská Streda získala Aliancia všetkých osem postov, v obvode Galanta bude mať Aliancia päť poslancov a jeden kandidát bude nezávislý.

Hlohovec tri a Piešťany päť 

Obvod Hlohovec budú zastupovať dvaja poslanci, ktorí kandidovali ako nezávislí a jeden za koalíciu vedenú OĽANO. V Piešťanoch si zvolili spomedzi kandidátov troch nezávislých a dvoch za stranu Starostovia a nezávislí kandidáti. Záhorie, obvod Senica, budú zastupovať podľa hlasovania voličov traja poslanci za koalíciu súčasného predsedu TTSK a dvaja nezávislí a obvod Skalica dvaja nezávislí a jeden kandidát SNS.

Ženy v poslaneckom zbore 

Zo 40-členného poslaneckého zboru Trnavského samosprávneho kraja, bude päť žien. Dve zvolili voliči v obvode Skalica, po jednej v obvode Piešťany, Senica a Trnava, zvyšné tri obvody budú reprezentovať výhradne muži. Napriek tomuto počtu je to v porovnaní s doterajším poslaneckým zborom nárast o dve ženy v poslaneckých laviciach Trnavského kraja. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

TB Štátnej volebnej komisie o výsledkoch spojených komunálnych volieb 2022 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Do krajského parlamentu sa po voľbách vráti 26 poslancov, 14 v aktuálnom zastupiteľstve nefigurujú. Svoje posty obhájili šiesti poslanci z ôsmich v obvode Dunajská Streda a v obvode Galanta piati zo siedmich. Vo všetkých prípadoch išlo o poslancov strany Aliancia. Traja z piatich poslancov budú pokračovať v obvodoch Senica a Piešťany. V zostave deviatich poslancov sú z predchádzajúceho zastupiteľstva v obvode Trnava šiesti a v obvode Hlohovec sú dvaja z pôvodných troch poslancov. V Skalici obhájil post jediný kandidát.

Viac o téme: Jozef ViskupičTTSKTrnavský samosprávny krajVýsledky komunálnych voliebVýsledky volieb 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu