Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Končiaci generálny riaditeľ Drlička hovorí o šikane na doskách SND: Čekovský mu odkazuje TOTO

Matej Drlička Zobraziť galériu (3)
Matej Drlička (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Iniciovať rôzne kontroly a poslanecké prieskumy ministerstiev a ich podriadených organizácií parí medzi skromné množstvo právomocí, ktoré parlamentný výbor má a ich využívanie si netreba zamieňať so šikanou. V reakcii na utorkové vyjadrenia končiaceho generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku to uviedol predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO). Práve členovia kultúrneho výboru mali podľa Drličkových slov v predchádzajúcom období rôznymi formami šikanovať manažment SND.

Čekovský pripomína, že kontrola fungovania ministerstiev a im podriadených inštitúcií je základnou úlohou parlamentných výborov. "Vybor NR SR pre kultúru a média k tomu od začiatku volebného obdobia pristupuje veľmi aktívne. Snažíme sa zaoberať všetkými závažnými podnetmi od občanov, ale aj zamestnancov štátnych a verejnoprávnych inštitúcií," upozornil Čekovský. Upozornil, že výbor podobným spôsobom ako k SND pristupoval napríklad k RTVS.

VIDEO Odstupujúci riaditeľ SND Drlička: Začala sa vojna proti mne

Odstupujúci riaditeľ SND Drlička: Začala sa vojna proti mne (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Členka kultúrneho a mediálneho výboru NR SR Ľubica Laššáková (nezaradená) pripomenula, že generálny riaditeľ SND vykonáva verejnú funkciu a zodpovedá za svoje rozhodnutia i vyjadrenia. "Súhlasím s tým, že ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) nemá právo moralizovať, pretože na základe toho, čo vypustila do verejného priestoru, by nemohla byť už ministerkou a prijímať rezignáciu Drličku. Na druhej strane, Drlička prijal rozhodnutie o rezignácii dobrovoľne a bez nátlaku a viniť kohokoľvek za odstúpenie považujem dnes za zbytočné," uviedla exministerka kultúry.

Matej Drlička
Zobraziť galériu (3)
Matej Drlička  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Demisia Drličku je podľa bývalého štátneho tajomníka obrovská strata pre divadlo

K utorkovým slovám odvolaného šéfa SND sa vyjadril aj bývalý štátny tajomník Ministerstva kultúry (MK) SR Konrád Rigó z mimoparlamentnej strany Aliancia. Demisia Drličku je podľa neho obrovská strata pre divadlo, no jediným správnym krokom z jeho strany po neakceptovateľnom výroku z konferencie v Budapešti. Rigó pozitívne vníma podporu pre riaditeľa zo strany divadla, myslí si však, že je chybou žiadať ministerku kultúry o zrušenie odvolania formou ultimáta. "OĽANO, materské hnutie pani ministerky, je už v takom štádiu mocenskej psychózy, keď si už nemôže dovoliť cúvnuť a obávam sa, že by nám už nepomohla ani demisia samotnej ministerky," uviedol Rigó.

VIDEO Odstupujúci riaditeľ SND Drlička sa verejne ospravedlnil

Odstupujúci riaditeľ SND Drlička sa verejne ospravedlnil (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Šikana v SND

Končiaci generálny riaditeľ SND Drlička sa v utorok pri opätovnom ospravedlnení za svoj výrok o politikoch, z ktorých "mnohí nanešťastie stále dýchajú" snažil osvetlil kontext svojho výroku. Zdôraznil, že bol výsledkom rétorickej a jazykovej nešikovnosti a nie zloprajnosti voči politikom. Zároveň však upozornil, že jeho výrok bol sčasti i vyústením šikany, ktorú voči svojej osobe i manažmentu SND pociťoval zo strany členov parlamentného výboru. K rôznym formám šikany vrátane neustálym iniciovaním kontrol v divadle, malo prísť po tom, čo poslanci neakceptovali jeho vysvetlenia, týkajúce sa redukcie súboru sólistov SND.

"Ospravedlňujem sa za to, čo som povedal, súhlasím s tým, že verejný činiteľ takéto výroky vyslovovať nemá," uviedol Drlička, ktorý zároveň zdôraznil, že cieľom nebolo štvať ľudí proti politikom. "Žiadnemu politikovi neprajem nič zlé, preto aj spájať moje výroky s tragédiou na Zámockej nie sú na mieste," upozornil. Výroky o "politikoch, ktorí nanešťastie ešte dýchajú", mali podľa jeho slov opísať situáciu súvisiacu s redukciou operného súboru SND v rámci diskusného bloku činovníkov európskych umeleckých scén na tému Kultúra politika. "Bol som v tom, že ide o uzavretú diskusiu, nevedel som že je z toho robený online prenos. To, samozrejme, neospravedlňuje moje slová, no vysvetľuje to kontext, v ktorom som to povedal," vyhlásil Drlička, ktorý za svojim slovami vidí aj tlak a doslova šikanu politikov.

VIDEO Herci a zamestnanci SND stoja za Matejom Drličkom a vedením

Herci a zamestnanci SND stoja za Matejom Drličkom a vedením (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Rozpútala sa v súvislosti s témou prepúšťania sólistov operného súboru a situácii, ktorá nastala pri vysvetľovaní tejto témy na rokovaní Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá," povedal Drlička. Postup a správanie sa členov parlamentného výboru boli podľa neho neúctivé a vzdialené konštruktívnej odbornej diskusii. Rokovanie podľa Drličku spustilo politickú šikanu. "Prejavovala sa rôznymi formami, od vyjadrení členov výboru, ktorí chceli okamžite moju hlavu, predvolaní a až po kontroly, ktoré nám sem neustále posielali a chceli niečo nájsť," zdôraznil.

Odchod spolu s ním oznámili aj členovia najužšieho manažmentu

V prípade svojho konca deklaroval, že ministerke kultúry SR Natálii Milanovej (OĽANO) ponúkol v rámci sankcie za svoje výroky niekoľko možností vrátane možnosti dokončiť mandát do konca sezóny. "Nebolo to prijaté, v pondelok (24. 10.) som sa dozvedel, že som odvolaný k 1. novembru. Verím, že so zložitou situáciou si môj nasledovník poradí," povedal Drlička, zdôrazňujúc, že pri riešení problémov a rozbehnutých projektov nesmie dočasné provizórne manažovanie SND trvať dlho. Odchod spolu s ním oznámili aj členovia najužšieho manažmentu.

Matej Drlička
Zobraziť galériu (3)
Matej Drlička  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Za zamestnancov a členov umeleckých zložiek SND vyzval ministerku k späťvzatiu svojho rozhodnutia herec a Tomáš Maštalír. Zdôraznil, že Drličkovým odchodom sa ukončí obrodenie SND, a to z dôvodu "jedného nešťastného vyjadrenia, ktorými je verejný a politický priestor v posledných rokoch preplnený".

Milanová odvolala Drličku k 1. novembru. Dôvodom boli jeho medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov. Podľa ministerky sú za hranicou slušného správania a kultúrnosti a nezlučiteľné s verejne činnou osobou zodpovednou za svoje výroky. Drlička sa za svoje slová ešte v piatok (21. 10.) ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu.

Viac o téme: NR SRSNDKristián ČekovskýMatej Drlička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu