Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kontroly na vnútorných hraniciach EÚ môžu byť až ako posledné opatrenie, tvrdí Mikulec

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko podporilo návrh Francúzska na reformu Kódexu schengenských hraníc a súhlasí s aktívnejšou návratovou politikou EÚ. Uviedol to v piatok minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) po rokovaní Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Luxemburgu. Informuje o tom spravodajca TASR.

Mikulec pripomenul, že nosnou témou bola situácia na Ukrajine a integrácia ukrajinských utečencov na území EÚ, pričom spresnil, že Slovensko chce čo najviac pomáhať Ukrajincom. Ministri vnútra prebrali aj otázku návratovej politiky týkajúcej sa nelegálnych migrantov, reformu schengenského kódexu, ktorú v júni navrhlo Francúzsko ako predsednícka krajina v Rade EÚ a tiež nový Pakt o azyle a migrácii.

"Podporili sme návrh Francúzska na reformu schengenského kódexu a ja som deklaroval, že zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach v rámci Schengenu musí byť ako posledné opatrenie a iba v prípade nutnosti," vysvetlil Mikulec. Podľa jeho slov Rada ministrov vyzvala Európsku komisiu na aktívnejší postup v oblasti návratovej politiky, lebo návraty migrantov požadujú všetky členské štáty EÚ. Ministri v Luxemburgu prebrali aj posilnenie spolupráce medzi krajinami EÚ na úrovni policajných zborov a vyslovili sa za užšiu cezhraničnú kooperáciu v rámci boja proti terorizmu.

Viac o téme: OpatreniaHraniceEurópska úniaRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu