Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nahnevaný Smatana o Matovičovom rozpočte: Neskutočná hanba! Tak strašný návrh ešte nevidel

Martin Smatana skritizoval rozpočet pre zdravotníctvo. Zobraziť galériu (3)
Martin Smatana skritizoval rozpočet pre zdravotníctvo. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ak by bol ministrom financií a chcel by, aby lekári odišli, nerobil by to inak. Analytik Martin Smatana sa aj podľa vlastných slov doteraz priamemu komentovaniu štátneho rozpočtu vyhýbal, tento rok však urobil výnimku. Stalo sa tak len pár minút potom, ako ministerstvo financií na čele s Igorom Matovičom zverejnilo rozpočet pre zdravotníctvo. Tak strašný návrh totiž vraj ešte nevidel.

„Ministerstvo financií pred chvíľkou zverejnilo návrh zákona o rozpočte na budúci rok. Aj tento rok pripravím detailný blog, kde vysvetlím všetky časti ktoré sa týkajú zdravotníctva s jedným rozdielom - doteraz som sa vyhýbal priamemu komentovaniu samotného rozpočtu a nechal som na vás, aby ste si spravili vlastný názor,“ začal Smatana.

Archívne video: Ministerstvo financií a ÚHP aktualizovalo revíziu výdavkov na zdravotníctvo.

Ministerstvo financií a ÚHP aktualizovalo revíziu výdavkov na zdravotníctvo (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Tentokrát však urobil výnimku a priamo skonštatoval, že tak strašný návrh rozpočtu v zdravotníctve ešte nevidel. „Ak by som bol minister financií a chcel by som, aby lekári ktorí podali výpovede, ich nestiahli a ešte k nim vyhecoval pár stoviek ďalších výpovedí, zostavím presne takýto rozpočet,“ tvrdí.

„Navrhované navýšenie výdavkov poisťovní (čiže to čo pacient aj uvidí, t.j. očakávaná skutočnosť 2022 vs 2023) je 130 mil. eur. Len navýšenie miezd bude pritom budúci rok podľa návrhu stáť 394 miliónov eur - čo je nižšia suma ako pôvodne deklarovali, lebo pochopiteľne na ambulantných zdravotníkov ´zabudli´ a nechali im len prirodzené navýšenie,“ poznamenal.

Nahnevaný Smatana o Matovičovom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Martin Smatana)

Ak by sme podľa neho aj zarátali všetky rezervy a úsporné opatrenia, v rozpočte stále chýbajú stovky miliónov eur. „Už tento rok pritom skončia zdravotné poisťovne v strate cez 200 mil. eur a štátne nemocnice k ním pridajú ďalšiu stovku,“ upozornil.

Budúci rok nás pritom okrem rekordného nárastu miezd v sektore čaká aj rekordná inflácia, nárasty cien energií či dohnanie odložených pacientov z pandémie. „Inak povedané, budúci rok nás čakajú rekordné výdavky. Tie však ministerstvo financií prakticky nevykrýva a čo bude s nami, ak tento návrh prejde, to neviem. Nárasty čakacích dôb? Štrajky zdravotníkov? Nárast odvrátiteľných úmrtí? Prepad na úroveň Rumunska. S týmto rozpočtom pravdepodobne všetko menované a viac,“ konštatuje. Všetkým, ktorí sa pod tento návrh rozpočtu podpísali, odkazuje, že je to „neskutočná hanba.“

Viac o téme: RozpočetZdravotníctvoMinisterstvo financiíMartin Smatana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu