Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Kolaps zdravotníctva je tu: Lekári podali hromadné výpovede, ich počet stále rastie

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel, TASR / Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Myslia to vážne! Ku koncu septembra hlásia nespokojní lekári podanie výpovedí. Nepomohli ani kroky ministerstva zdravotníctva. Vyzerá to tak, že sa nepotvrdí katastrofický scenár, kedy hrozilo, že výpovede podá vyše 3500 lekárov. Napriek tomu sa rozhodol skončiť veľký počet zdravotníkov. Lekárske odborové združenie predstavilo presný počet. Čo teraz nastane?

VIDEO Podľa šéfa LOZ Petra Visolajského podalo výpovede takmer 2-tisíc lekárov: Ich počet stále rastie!

Podľa šéfa LOZ Petra Visolajského podalo výpovede takmer 2-tisíc lekárov: Ich počet stále rastie! (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Aktualizované 17:20 K situácii sa vyjadril aj premiér Eduard Heger. Ten upozornil lekárov, že ich ciele a ciele vlády sú spoločné. "Viac ako 12 rokov ste vykonávali svoju náročnú prácu v toxickom prostredí. Vaše spoločenské postavenie a ohodnotenie sa nezmenilo, politici vami pohŕdali, zdravotníctvo zmietali kauzy ako predražené cétečká, podozrivé tendre na záchranky, rodinkárstvo a ďalšie. Vydržali ste! Od nástupu do funkcie premiéra opakovane hovorím, že zdravotníctvo je moja priorita. Nie sú to iba slová," uviedol, pričom poukázal na zvyšovanie platov, ktoré je aktuálne predmetom rokovania v parlamente. Hlasovať o ňom majú na konci aktuálnej schôdze. Ako dodal, podávanie hromadných výpovedí v aktuálnom čase mu zo strany lekárov príde nefér. Upozornil, že mnohé požiadavky lekárov nie sú uskutočniteľné z večera do rána. 

Eduard Heger
Zobraziť galériu (9)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


"Znova vás preto vyzývam, aby ste prehodnotili svoj zámer. Ľudia nemôžu byť rukojemníkmi v hre o váš zaslúžený komfort, ktorý však vieme spoločne docieliť. Dvere máte otvorené a verím, že napokon zvíťazí zdravý rozum a zodpovednosť voči ľuďom, než očakávania, že za krátky čas vyriešime všetky bolesti, ktorými sektor zdravotníctva desaťročia trpí," uzavrel. 

Aktualizované 17:00 K celej veci sa už vyjadril aj rezort zdravotníctva. Jeho šéf Vladimír Lengvarský priznal, že situáciu sleduje a na rezorte nariadil, aby cez víkend spracovali, aký počet lekárov v akých profesiách podalo výpovede v tej-ktorej nemocnici. "V pondelok o 16. hodine mám stretnutie s riaditeľmi všetkých nemocníc a následne budeme vzniknutú situáciu riešiť," upozornil.. Ako dodal, očakáva, že sa v blízkej dobe stretne so zástupcami lekárskych odborov, aby riešili ich požiadavky tak, aby sa predišlo kolapsu zdravotníctva.

MIMORIADNE Kolaps zdravotníctva je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Prípadný plán B podľa Lengvarského bude závisieť od presných čísel a toho, ako budú nemocnice v tom-ktorom regióne výpoveďami lekárov "postihnuté". "Zatiaľ presné informácie nemám, pokiaľ ich budem mať, tak sa budú odvíjať od stretnutí s riaditeľmi. Budem sa pýtať, ako celú situáciu vnímajú oni a ako v ich nemocniciach formulovali odborári svoje požiadavky," uviedol minister zdravotníctva. 

Zo stanoviska rezortu je zrejmé, že ministerstvo je otvorené požiadavke Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na podpísanie záväznej dohody. „Ministerstvo bude maximálne súčinné pri príprave memoranda. Veríme, že jeho osud bude iný než v prípade memoranda z roku 2011. Našim cieľom nie je riešiť formu, ale presadiť obsah - riešenia,“ uviedol Lengvarský. Ako dodal, ministerstvo je prekvapené tvrdeniami predstaviteľa lekárskych odborov ohľadom nezáujmu vedenia rezortu o lekárov. „Ešte závažnejšie je tvrdenie, že ministerstvo nič nerobí, len čaká na počet výpovedí. To je krajne nepravdivá informácia. Ministerstvo rokuje nielen s lekármi, ale aj so zástupcami ďalších zdravotníckych povolaní. Len na základe toho sa podarilo pripraviť komplexné zvýšenie platov všetkých zdravotníkov, ktoré je aktuálne v národnej rade,“ povedal Vladimír Lengvarský," uzavrel minister zdravotníctva.

Počet výpovedí neustále narastá

Podľa Visolajského k dnešnému dňu majú podaných 1948 výpovedí lekárov zo zhruba 27 nemocníc na Slovensku, ktorým ďakuje, že sa takýmto spôsobom postavili za svojich pacientov. Týka sa to fakultných aj univerzitných nemocníc, pripojili sa aj krajské a súkromné. Šéf lekárskych odborov dodal, že ich počet naďalej narastá. "Pridali sa aj lekári z Ukrajiny či tretích krajín, ktorí pôsobia v slovenských nemocniciach a ktorým záleží na slovenskom zdravotníctve. Mrzí nás, že sme takto zahnaní do kúta, ale inú možnosť nemáme," povedal Visolajský. Medzičasom pridalo ďalších 8 výpovedí, najmä od lekárov z Bratislavského kraja. 

MIMORIADNE Kolaps zdravotníctva je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Čo sa týka harmonogramu, ktorý poslalo ministerstva zdravotníctva lekárskym odborov v utorok vo večerných hodinách, je podľa odborárov nepoužiteľný. "Čo sa týka počtu a štruktúry, sú to zvyčajne kľúčové oddelenia v nemocniciach a lekári, ktorí sú dôležití pre fungovanie oddelení. Väčšinou ide o traumatológie, interné oddelenia, gynekológia a novorodenecké oddelenia, ale aj anestéziológovia. Veľké nemocnice bez týchto lekárov nie sú schopné fungovať," priblížil Visolajský. V Bratislave podal výpovede veľký počet anestéziológov.

V prípade, ak by vláda vyriešila všetkých osem požiadaviek, sú lekári pripravení vrátiť sa a naďalej sa starať o svojich pacientov. "Nevidíme svetielko na konci tunela. Dnes sú podané výpovede, výpovedná doba začne plynúť 1. októbra a štandardná dĺžka výpovedných lehôt sú dva mesiace, teda lekári odídu k 1. decembru. Vláda má dva mesiace, aby tento stav vyriešila," dodal Visolajský. Počas dvojmesačnej výpovednej doby môžu svoje výpovede ešte stiahnuť. 

MIMORIADNE Kolaps zdravotníctva je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Osem požiadaviek

Lekárski odborári vo štvrtok poobede oznámia, koľkí lekári sa rozhodli podať výpovede. Informovať o tom budú na tlačovom brífingu o 13.00 h pred Univerzitnou nemocnicou v Bratislave. Informovalo o tom Lekárske odborové združenie (LOZ). Viaceré fakultné a univerzitné nemocnice v Bratislave aj v regiónoch vo štvrtok uviedli, že zatiaľ žiadne výpovede lekárov neevidujú.

Archívne VIDEO Minister zdravotníctva Lengvarský: Aký vývoj ohľadom výpovedí lekárov očakáva? Údajne nám katastrofálny scenár nehrozí

Minister zdravotníctva Lengvarský: Aký vývoj ohľadom výpovedí lekárov očakáva? Údajne nám katastrofálny scenár nehrozí (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Šéf LOZ Peter Visolajský povedal, že výpovede chcú lekári podať na tlačovom brífingu, počty sa podľa jeho slov zatiaľ menia. LOZ už dlhšie avizuje podanie výpovedí lekárov na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme. Združenie ešte vo februári predstavilo osem požiadaviek, ktoré by mohli zdravotníctvu pomôcť. Napriek návrhu zvýšenia miezd zdravotníkov, o ktorom sa aktuálne rokuje v parlamente, Visolajský vyzval lekárov na podanie výpovedí.

Visolajský kritizuje kroky Lengvarského

Šéf LOZ pripomenul, že odborári dlhodobo upozorňujú na zlú situáciu v zdravotníctve. Opakovane skritizoval vládu, že na viaceré z ich požiadaviek nepredstavila konkrétne riešenia. "Našich osem požiadaviek vnímame ako komplexné riešenie, aby sa slovenské nemocnice nadýchli a začali sa zlepšovať. Ak budeme plniť jednu alebo dve, tak nám to nepomôže," skonštatoval. Deklaroval, že rozumie, že niektoré zmeny vyžadujú dlhší čas. "Ponúkli sme cestu, aby sme spravili dohodu medzi vládou a lekármi, kde vláda predostrie riešenia, ktoré ide robiť – v akých krokoch, v akých termínoch a ako to garantuje," skonštatoval, s tým, že takéto memorandum zatiaľ nedostali. "Napriek tomu, že v pondelok (26. 9.) sme boli s ministrom Lengvarským, kde som ho o to opätovne požiadal," spresnil Visolajský.

MIMORIADNE Kolaps zdravotníctva je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

LOZ opätovne pripomenulo, že je pripravené sadnúť si za rokovací stôl. Kritizuje kroky Lengvarského, ktorý lekárom odkázal, že si počká na počet výpovedí. "Lekári dali v histórii výpovede už vo viacerých krajinách, ale neviem o takej, kde by minister zdravotníctva lekárom pred výpoveďami toto odkázal," poznamenal. 

Kritika ministra zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva v stredu (28. 9.) kritizovalo Visolajského prístup, ktorý podľa neho sprostredkúva lekárom neúplné alebo žiadne informácie o plnení ich požiadaviek a mnohí sú tak uvádzaní do omylu. "Máme za to, že prístup vedenia LOZ je neférový, keď opakovane počas prebiehajúcich rokovaní cielene mení požiadavky," uviedol komunikačný odbor rezortu. Zdôraznil, že ministerstvo má absolútny záujem riešiť situáciu v zdravotníctve. Zároveň poukázalo, že "nájsť dohodu si však vyžaduje splniť tri základné podmienky u zainteresovaných strán - byť slušný, byť kompetentný a v neposlednom rade chcieť."

Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (9)
Vladimír Lengvarský  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V univerzitných a fakultných nemocniciach ani kardioústavoch zatiaľ žiadne výpovede nepadli, nemocnice však situáciu sledujú. "Nemáme žiadne informácie o podávaných výpovediach, zatiaľ nám neboli doručené žiadne," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. Rovnaká situácie je aj v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura. "Pre všetky medicínske pracoviskách má nemocnica vytvorené krízové scenáre pre rôzne počty výpovedí tak, aby sme vedeli zabezpečiť akútnu zdravotnú starostlivosť, plynulú prevádzku a aby sa v minimálnej miere skomplikovalo poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom, u ktorých ide o odkladnú zdravotnú starostlivosť," deklarovala hovorkyňa Monika Krišková.

MIMORIADNE Kolaps zdravotníctva je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Univerzitná nemocnica Martin má pripravený krízový scenár. "Ale ťažko sa to rieši vo fiktívnej rovine. Musíme počkať do piatka, ako sa reálne situácia u nás vyvinie," povedala hovorkyňa zariadenia Katarína Kapustová. Ani Fakultná nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch nemá zatiaľ žiadne výpovede a ani vedomosť o počtoch lekárov, ktorí ich plánujú podať. "Vzhľadom na to, že nepoznáme presné počty, nevieme, na akú situáciu sa máme pripraviť. Všetko záleží na počte lekárov, ktorí sa napokon rozhodnú dať výpovede a na zložení jednotlivých oddelení v nemocnici," doplnil hovorca nemocnice Ján Baček.

Akcia hromadných výpovedí lekárov otriasla slovenským zdravotníctvom koncom roku 2011. Odchod asi 1200 lekárov z nemocníc vtedy viedol k vyhláseniu núdzového stavu. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa vtedy rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich požiadaviek.

Pellegriniho Hlas: Vláda ohrozuje životy ľudí

Vláda SR zlyháva pri riešení situácie s platmi zdravotníkov, svojou nečinnosťou ohrozuje životy a zdravie občanov. Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Raši na štvrtkovej tlačovej konferencii. Poukázal na vyjadrenia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) o avizovaných výpovediach minimálne 1948 lekárov.

VIDEO Pellegriniho Hlas sa vyjadril k výpovediam lekárov: Vláda zlyháva pri platoch zdravotníkov, ohrozuje životy ľudí!

Pellegriniho Hlas sa vyjadril k výpovediam lekárov: Vláda zlyháva pri platoch zdravotníkov, ohrozuje životy ľudí! (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

"Nekonaním vlády a neriešením požiadaviek zdravotníkov môže dôjsť ku kolapsu zdravotného systému," podčiarkol Raši s tým, že vláda sa nepoučila z pandémie a opätovne zlyháva pri riešení problémov občanov. Kabinet sa podľa neho stáva bezpečnostným rizikom pre Slovensko. Hovorí o hazarde so životmi ľudí. Upozornil, že po odchode lekárov bude ohrozené poskytovanie celkovej zdravotnej starostlivosti, aj tej neodkladnej.

Poslanec kritizoval postup predstaviteľov vlády pri rokovaniach so zdravotníkmi, ktoré k ničomu neviedli. Vláda napokon podľa jeho slov prijala zákon, s ktorým prakticky nie je spokojný nikto. Skonštatoval, že priestor a čas riešiť pripomienky tu bol a že sestry i lekári boli ústretoví ku kompromisom.

Viac o téme: LekáriPeter VisolajskýVýpovede lekárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu