Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prečo sudca Filo nezobral vodiča zo zastávky smrti do väzby? Rozhodujúce dôvody: Už nikdy nebudem piť, ani šoférovať!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Deaflympic, Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Rozsudok, ktorý prekvapil celé Slovensko. Tak by sa dalo pomenovať rozhodnutie prvostupňového súdu v Bratislave, ktorý rozhodol o väzbe pre vodiča zo zastávky smrti - bývalého vysokopostaveného športového funkcionára Dušana Dědečka. Doteraz neboli známe dôvody, prečo sudca Marek Filo rozhodol, že Dědeček bude stíhaný na slobode. Uznesenie súdu prináša viacero odpovedí na otázky, ktoré si kladie celé Slovensko.

Už je to presne týždeň, čo sa v Bratislave na zástavke Zochova stala tragická nehoda, pri ktorej zomreli piati mladí študenti. Vo štvrtok 6. októbra sa konal súd s vodičom zo zastávky smrti, pričom na lavici obvinených sedel vodič auta, ktorý šoféroval opitý a spôsobil nehodu - Dušan Dědeček. Polícia ho obvinili z trestného činu všeobecného ohrozenia, za čo mu hrozí 25 rokov väzenia, dokonca aj doživotie. Súd pre prípravné konanie vo štvrtok rozhodoval, či bývalý športový funkcionár bude stíhaný na slobode, alebo väzobne. Dá sa povedať, že verdikt prekvapil celé Slovensko.

Archívne VIDEO Dušan Dědeček do väzby nepôjde: Zo súdu doslova ušiel!

Dušan Dedeček do väzby nepôjde: Zo súdu doslova ušiel! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obvinený Dušan Dědeček, ktorý v opitosti spôsobil víkendovú tragickú dopravnú nehodu v centre Bratislavy s piatimi obeťami, bude stíhaný na slobode. Vo štvrtok večer ho prepustil zo zadržania sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor podal sťažnosť. Informoval o tom hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

"Súd nevzhliadol dôvod tzv. útekovej väzby pre hrozbu vysokého trestu. Súd nevzhliadol ani dôvod tzv. preventívnej väzby, keďže hrozba pokračovania v identickom alebo obdobnom konaní z konania obvineného a iných konkrétnych skutočností nevyplýva," priblížil hovorca. Dodal, že súd konštatoval dôvodnosť vzneseného obvinenia. "Podľa sudcu pre prípravné konanie rozhodovanie o väzbe nie je rozhodovaním o treste. Preto ani fatálnosť a neospravedlniteľnosť následku žalovaného skutku nezakladá väzobné stíhanie obvineného," povedal Adamčiak.

Dušan Dědeček uteká zo súdu
Zobraziť galériu (5)
Dušan Dědeček uteká zo súdu  (Zdroj: TASR)

Ako priblížil, o sťažnosti prokurátora bratislavskej krajskej prokuratúry proti tomuto rozhodnutiu bude na verejnom zasadnutí rozhodovať KS v Bratislave v piatok 14. októbra. "Je to súdne rozhodnutie, s ktorým môžeme nesúhlasiť, ale treba ho rešpektovať," reagoval prokurátor Juraj Chylo. Okolnosti víkendovej nehody nechcel bližšie komentovať.

Dôvody, prečo sa sudca rozhodol o stíhaní na slobode

O väzobnom stíhaní Dědečka rozhodoval sudca Marek Filo. Doteraz nebolo známe, aké dôvody ho viedli k takémuto verdiktu. Podľa uznesenia súdu je zrejmé, že vodič zo zastávky smrti nie je najdisciplinovanejším vodičom, keďže sa dopustil celkovo 16 dopravných priestupkov. Napriek tomu sa rozhodol, aj na základe prísľubu obvineného, že už nikdy nebude piť a šoférovať, že v trestnej činnosti už nebude pokračovať. "Alkohol pijem príležitostne, u mňa to znamená cca dvakrát do mesiaca, nikdy som nepil sám. Fľaša rumu mi vydrží aj 2 mesiace. Čo sa týka preferencie alkoholu v rámci tohto pitia, preferujem tvrdý alkohol. Doposiaľ som nikdy nebol liečený v súvislosti s závislosťou na alkohole, zároveň ani pre iné duševné ochorenie alebo poruchu," priznal Dědeček pred súdom na základe uznesenia, ktorú majú Topky.sk k dispozícii. Podľa jeho slov nemá ani žiadne úspory a všetky výdavky si doteraz financoval sám. 

Prečo sudca Filo nezobral
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

„Ani 16 záznamov v evidenčnej karte vodiča s poukazom na ich charakter, závažnosť a dobu, za ktorú mu boli ukladané nepredstavujú tú konkrétnu skutočnosť, ktorá by reálne odôvodnila hrozbu, že obvinený v prípade prepustenia na slobodu bude v trestnej činnosti pokračovať. Mnohosť priestupkov síce nasvedčuje tomu, že obvinený nie je najdisciplinovanejším vodičom, na čom však nie je možné založiť predpoklad, že v prípade prepustenia zo zadržania na slobodu nebude rešpektovať skutočnosť, že vodičský preukaz má zadržaný a bude opätovne viesť motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu,” skonštatoval sudca Filo.

„Skutok, ktorý som spáchal je pre mňa tak silným zážitkom v negatívnom slova zmysle, že nikdy už nebudem šoférovať motorové vozidlo bez toho, aby som nemal vodiča a alkoholu sa taktiež už nedotknem," vyhlásil Dědeček pred súdom. Sudca sa rovnako neobáva toho, že by Dědeček utekal pred spravodlivosťou do zahraničia.

Prečo sudca Filo nezobral
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Bývalý generálny sekretár deaflympisjkého výboru rovnako uviedol, že by čas strávený na slobode venoval tomu, aby plnohodnotne prenechal agendu v organizácii svojmu nástupcovi, keďže sa počas pobytu v CPZ vzdal funkcie. Sudca okrem toho priblížil, že na základe slov obvineného šoféroval vodič dvakrát, pričom popíjal so synom a následne sa vybral do kancelárie. Odtiaľ následne domov, pričom v tom čase mal v krvi asi 2,07 promile alkoholu. V čase nehody na zastávke išiel po Staromestskej ulici asi 130 kilometrov za hodinu.

Obvinený pritom konštatuje, že v podjazde zrejme "šľapol na plyn", pričom si toto konanie nevie vysvetliť. Následne stratil nad autom kontrolu.  "Rýchlosťou nie nižšou, ako 100 km/h vyšlo do priestoru zastávky MHD Zochova určenej pre chodcov, kde sa v tom čase nachádzalo okolo štyridsať osôb,” parafrázuje sudca zistenia odborníka. Dědečkovu jazdu zastavil až strom. Na základe toxikologických testov bolo zistené, že Dědeček mal v krvi látku zolpidem. To vodič tragickej nehody vysvetlil tak, že berie lieky na spanie, keďže posledné roky zle spáva. Poslednú tabletku si dal niekoľko dní pred nehodou. 

Prečo sudca Filo nezobral
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Rozdiel, prečo vodiča z Čadce, ktorý na chodníku pod vplyvom alkoholu zrazil matku s dvomi deťmi, vzal súd do väzby a Dědečka nie, je ten, že obvinený vodič v minulosti prišiel o vodičák, no jazdil aj napriek zákazu. V prípade Dědečka sa tieto informácie nepotvrdili. Sudca si preto nemyslí, že by Dědeček pokračoval v páchaní trestnej činnosti. „Reálnosť a bezprostrednosť hrozby pokračovania v obdobnej trestnej činnosti je pomerne ťažko predstaviteľná ba až iluzórna, a to o to viacej, keď v prípade obvineného jeho doterajší život nenasvedčuje tomu, že by išlo o osobu zjavne a opakovane porušujúcu zákon a už vôbec nie na úrovni trestnoprávnej zodpovednosti,” píše sudca v uznesení.

Prokurátor pritom žiadal pre Dědečka aj útekovú väzbu, na čo sudca argumentoval, že hrozba vysokého trestu neznamená, že bude obvinený utekať pred spravodlivosťou. Samotný Dědeček mal pred súdom sľúbiť, že sa nebude skrývať ani utekať a pojednávaní sa zúčastní. "V prvom rade vyjadrujem úprimnú ľutosť nad tým, čo som svojim konaním spôsobil. Zničil som mladé životy a spôsobil som také dôsledky u rodičov týchto detí, ich priateľov a príbuzných, ktoré si neviem ani len predstaviť. Kvôli tomu, čo som spravil, ma veľmi ťaží svedomie, nemôžem spávať ale späť to už vrátiť neviem, aj keby som veľmi chcel. Čo sa týka skutku, cítim sa byť v plnom rozsahu vinným, pričom na skutkovej vete, tak ako je formulovaná, nič nenamietam. Som pripravený niesť zodpovednosť za svoje konanie, pričom nikdy v živote som sa zodpovednosti nevyhýbal, nebudem preto nikam utekať, vždy budem po ruke orgánom činným v trestnom konaní a súdu a budem niesť dôsledky za svoje konanie," píše sa v uznesení. 

Viac o téme: Dušan DědečekTragédia na ZochovejZastávka smrtiMarek FiloUznesenie súdu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu