Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podľa Dobrej voľby Matovičovi rozpočtové provizórium vyhovuje: Nemá ani potuchy, čo bude o rok

Alojz Hlina a Rado Baťo Zobraziť galériu (3)
Alojz Hlina a Rado Baťo (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovensku hrozí, že v budúcom roku sa minister Matovič stane neobmedzeným vládcom verejných financií. Ak parlament neschváli rozpočet na rok 2023, v provizóriu bude mať najsilnejšie slovo minister financií. Ak sa to stane, plošné „atómofky“ boli iba slabý odvar toho, čo Slovensko v budúcom roku čaká.

VIDEO Tlačová konferencia Dobrej voľby a Umiernených:

Tlačová konferencia strany Dobrá voľba a Umiernení. Téma: "Matovičovi rozpočtové provizórium vyhovuje." (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda SR má už iba niečo vyše týždňa, aby konečne zverejnila a navrhla rozpočet verejnej správy na rok 2023. „Od leta je však jasné, že ani Matovičovi, ani údajnému premiérovi Hegerovi na verejných financiách nezáleží,” upozornil člen predsedníctva strany Dobrá voľba a Umiernení Rado Baťo.

Rado Baťo
Zobraziť galériu (3)
Rado Baťo  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V rozpočtovom provizóriu sú mesačné výdavky štátu viazané na jednu dvanástinu rozpočtu z predchádzajúceho roka. O záväzných ukazovateľoch pre rezorty rozhoduje minister financií osobne Aj preto sa Hegerova vláda tak snaží presadiť ďalší bianko šek a zvýšiť výdavky tohtoročného rozpočtu o 1,5 miliardy eur. “Bez toho, aby sa premiér a minister financií unúvali povedať, na čo presne chcú dodatočné peniaze použiť,” povedal Rado Baťo.

Matovič nemá ani potuchy

O rozpočte na budúci rok sa minister financií s nikým nebaví. Udržateľnosť verejných financií sa zhoršuje, minister rozhadzuje miliardy eur podľa toho, ako sa vyspí, osobne sabotuje výdavkové stropy, a investície štátu pod jeho vedením sú najnižšie od roku 2013. “Nemá ani potuchy o tom, ako budúci rok odvráti sankcie hroziace na základe zákona o rozpočtovej zodpovednosti,” dodal Rado Baťo.

Alojz Hlina a Rado Baťo
Zobraziť galériu (3)
Alojz Hlina a Rado Baťo  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

“Budeme svedkami najväčšej vydieračskej operácie v moderných dejinách Slovenska,” upozornil podpredseda strany Alojz Hlina. Buď poslanci bez reptania schvália návrh rozpočtu na budúci rok, alebo si Matovič celú krajinu vychutná v rozpočtovom provizóriu.

Počas globálnej krízy, vojny v susednej krajine, rekordne rastúcich cien a doznievajúcich dôsledkov pandémie štát a jeho verejné financie potrebujú príčetné a dôveryhodné vedenie, nie egocentrického klauna. ”Matovič vo funkcii nemá čo robiť a všetci, ktorí ho v nej podržali, bez ohľadu na výhovorky, sú za aktuálny kolaps spoluzodpovední,” dodal Alojz Hlina.

Viac o téme: Igor MatovičAlojz HlinaRado BaťoDobrá voľbaPotuchy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu