Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Robert Fico volá po spájaní ľavicových síl, pokračovať sa chystá aj v pozývaní na protestné zhromaždenia

Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico
Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico volá po spájaní ľavicových síl. Uviedol to na sociálnej sieti vo videopozdrave delegátom strany Hlas-SD, ktorá má v sobotu v Liptovskom Mikuláši snem.

"Je v súlade so všetkou politickou logikou tvrdiť, že spolupráca Smeru a Hlasu, dvoch sociálno-demokratických strán, je presne tou ponukou, ktorú ľudia na Slovensku nielen chápu, ale aj výrazne podporia," zdôraznil Fico. Je podľa neho suverénnym rozhodnutím každého politického subjektu, akou cestou sa chce vybrať.

"Smer-SD je však naďalej presvedčený, že našou povinnosťou je ľavicové sily spájať a nie rozbíjať. Vo štvrtok (29. 9.) sme súhlasili s pridelením pridruženého členstva Hlasu v Strane európskych socialistov, hoci sme ho mohli blokovať," podotkol s tým, že Smer-SD ich bude aj naďalej pozývať na protestné zhromaždenia.

Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini sa na tlačovom brífingu po sneme ohradil voči Ficovmu tvrdeniu o možnej spolupráci hlasu s liberálnymi stranami typu SaS. Tvrdí, že Fico chce cielene svojimi vyjadreniami poškodiť stranu Hlas, pretože tá neplánuje spoluprácu s liberálmi a nie je ani liberálnou stranou, ale sociálno-demokratickou, čo má dokazovať svojou prácou. Vyjadrenia označil Pellegrini za snahu o zneistenie voličov Hlasu. "O budúcej koalícii nerozhoduje ani Robert Fico, ani ja. To rozhodnú voliči, ktorí si presne povedia, ako rozdelia karty a ako sa bude dať vystavať vládna koalícia," doplnil.  

Šéf Hlasu-SD zároveň v nadväznosti na výzvu k spolupráci odkázal Ficovi, že nerozumie, prečo Smer-SD ide radšej za Republikou, keď navrhuje odvolať ministra a Hlas-SD obchádza, rovnako tak aj v prípade hlasov na zvolanie mimoriadnej schôdze. V prípade návrhu Hlas-SD na odvolanie premiéra alebo iného člena si zase Smer-SD podľa neho dáva podmienky a podpisy im nedá. "Tak potom, kto je tu pripravený spolupracovať," dodal Pellegrini.  

Viac o téme: OpozíciaRobert FicoSmer-SDSpájanie ľavicových síl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu