Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nedosiahnutie dohody s lekárskymi odborármi je krajná možnosť, tvrdí Vladimír Lengvarský

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (3)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nedosiahnutie dohody s lekárskymi odborármi je krajná možnosť. Po stretnutí s riaditeľmi štátnych nemocníc to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Výpovede podľa neho podalo okolo 2000 lekárov.

"Myslím si, že je skorá doba, aby sme tu hovorili ďalšie plány a riešili krízové scenáre. Zatiaľ pracujeme s myšlienkou a vnímame tak aj prístup odborových funkcionárov, že je tu ochota sa dohodnúť," spresnil. Pracovná povinnosť je podľa neho vylúčená.

Vladimír Lengvarský o dohode s riaditeľmi nemocníc (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lengvarský skonštatoval, že s lekárskymi odborármi sa plánuje stretnúť v najbližších dňoch. "Dialóg bude v najbližšej dobe veľmi intenzívny," podotkol. Číslo výpovedí sa podľa neho stále mení, v niektorých nemocniciach výpovede nepadli. Riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer uviedol, že súčasná situácia nie je prejavom nespokojnosti s vedením nemocníc, ale so systémom. "Nevznikol však za posledný týždeň ani za posledný rok. Nezmeníme ho mávnutím prútika. Dôležité je o tom veľmi otvorene komunikovať," skonštatoval s tým, že lekárom rozumie.

Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (3)
Vladimír Lengvarský  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková tiež zdôraznila potrebu rokovania. Požiadavky odborárov sú podľa nej legitímne. "Jediné, na čo je priestor, je sadnúť si k rokovaciemu stolu a veľmi pragmaticky sa zaoberať všetkými požiadavkami a tým, ako ich splniť," doplnila. Zdravotná starostlivosť sa podľa riaditeľa Univerzitnej nemocnica Louisa Pasteura Košice Ľuboslava Beňu v súčasnosti poskytuje bez akýchkoľvek zmien. "Vytvoril sa teraz priestor, aby sme v priebehu dvoch mesiacov veľmi konštruktívne a pragmaticky vyrokovali všetky veci, ktoré sa týkajú požiadaviek, ktoré Lekárske odborové združenie predostrelo," dodal.

Vladimír Lengvarský
Zobraziť galériu (3)
Vladimír Lengvarský  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lekárske odborové združenie (LOZ) minulý týždeň informovalo, že ku koncu septembra podalo výpoveď najmenej 2050 lekárov. Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Viac o téme: LekáriPlatyVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu