Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zvrat tesne pred hlasovaním: Taraba opäť mení názor... Sulík dostal ULTIMÁTUM! Som za jeho koniec, no má to háčik

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci budú nakoniec o odvolaní Igora Matoviča hlasovať až o piatej. Líder OĽaNO totiž opäť vystúpil v pléne a rečnil takmer dve a pol hodiny. Za jeho odvolanie plánuje hlasovať takmer celá opozícia, otázne sú hlasy poslancov okolo Tomáša Tarabu, ten v najnovšom statuse dal Richardovi Sulíkovi ultimátum.

Práve hlasy Tomáša Tarabu, Štefana a Filipa Kuffovcov môžu byť pri vyslovení nedôvery ministrovi financií kľúčové. Jeho postoje sa menili každý ten. Dnes sa po skončení rozpravy rozhodol dať lídrovi SaS ultimátum, na základe ktorého sa rozhodne.

VIDEO Igor Matovič rečnil v parlamente pri jeho odvolávaní dve a pol hodiny: Sulíka prirovnal k Putinovi

Igor Matovič rečnil v parlamente pri jeho odvolávaní dve a pol hodiny: Sulíka prirovnal k Putinovi (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Taraba dal Sulíkovi ultimátum

"Ak Richard Sulík do 17 hodiny verejne nepovie, že nám dodá hlasy na predčasné voľby, hlasovania o tom, aby sa vrátil do vlády cez odvolanie Matoviča, sa nezúčastnim," napísal na sociálnej sieti. Zároveň tvrdí, že Matovič si nezaslúži byť ministrom, preto "hlasovať za jeho zotrvanie nebudem ani ja a ani jeden z mojich kolegov zo strany".

Zvrat tesne pred hlasovaním:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Tomáš Taraba)

"SaS, Sulík, Kollíková, Gröhling, Korčok a Dostál si úplne rovnako nezaslúžia návrat do vlády. Takže nebudeme asistovať ani Matovičovi ani Sulíkovi," napísal. Požiadavka na predčasné voľby je podľa neho jediné riešenie a na to im chýbajú hlasy SaS. Aj opozičný Smer a Hlas požadujú predčasné voľby. "Takže ponuka je jasná a ak jej Sulík nevyhovie je jasné, že má na odvolanie dosť hlasov alebo odvolávanie nemyslí vážne," dodal. 

Parlamentná matematika sa mení... stále však rozhodnú nezaradení

Parlamentná matematika spočiatku vyzerala tak, že opozícii budú na odvolanie Matoviča chýbať tri hlasy. Dnes to môže byť celé inak. Otázny je aj postoj poslanca Sme rodina Patrika Linharta, ktorý dlhodobo vystupuje proti koalícii. Za odvolanie budú s takmer stopercentnou istotou hlasovať poslanci SaS, Smeru a Hlasu, čo je spolu 59 hlasov. Pod návrh na odvolanie sa podpísali aj bývalí koaličníci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár, rovnako deklarovali, že zahlasujú za odvolanie Matoviča. Istých by tak malo byť 61 hlasov. 

Predpokladá sa, že za odvolanie zahlasujú aj poslanci Republiky a ĽSNS, čo je spolu 13 hlasov. Slavěna Vorobelová však na sociálnej sieti uviedla, že to, ako sa rozhodne bude známe až po hlasovaní. Opozícia stratí jeden hlas, Marek Kotleba sa totiž kvôli neodkladným pracovným povinnostiach z rokovania ospravedlnil. Ak teda k 61 hlasom poslancov pripočítame 11 z Republiky a ĽSNS, spolu je to 72 hlasov. 

Na odvolanie člena vlády je potrebných 76 hlasov, teda absolútna väčšina bez ohľadu na účasť. Opozícia by musela získať ešte štyri hlasy. Ján Mičovský a Marián Čepček plánujú svojho bývalého šéfa podporiť. Tomáš Taraba a Filip a Štefan Kuffovci teda ostávajú otázni a nejasný je aj postoj Kataríny Hatrákovej.

Viac o téme: Igor MatovičRichard SulíkTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu