Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čaputová v Londýne: FOTO Po boku Rizmana a v decentných čiernych šatách! Takto sa lúčila s kráľovnou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

BRATISLAVA – V decentných čiernych šatách a po boku partnera Juraja Rizmana. Svet sa dnes lúči so zosnulou britskou panovníčkou Alžbetou II. Slovensko na tejto smutnej, no ostro sledovanej udalosti, zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová.

Naša hlava štátu priletela do Londýna včera popoludní, kde vzdala úctu zosnulej britskej kráľovnej pri katafalku v historickej Westminsterskej sále v Londýne. O zosnulej panovníčke pri tejto príležitosti povedala, že Alžbeta II. bola štátnická žena, ktorá bola súčasťou európskej identity.

Prezidentka Čaputová sa vo Westminsterskej sále v Londýne pri katafalku poklonila pamiatke kráľovnej Alžbety II. (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Ako ďalej uviedla, bola známa tiež svojou miernosťou a nadhľadom nad vecami. "Mala som s ňou kratučký kontakt. Vyžaroval z nej pokoj a dôstojnosť," povedala krátko pred odchodom na recepciu, ktorú organizoval Karol III. v Buckinghamskom paláci. Je pre ňu cťou reprezentovať Slovensko na tejto udalosti. "Je tu zvláštna pietna slávnostná atmosféra. Záujem ľudí, prísť sa symbolicky rozlúčiť s kráľovnou, je obrovský," skonštatovala.

Čaputová v Londýne: FOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Poukázala tiež na to, že nový britský kráľ Karol III. je známy a spájaný s otázkou ochrany klímy. Čaputová tak predpokladá, že bude pokračovať v šľapajach, v ktorých doposiaľ pôsobil. Ochrana klímy je v súčasnosti totiž podľa nej vážna téma. "Je veľmi dobré, že aj v podobe kráľa pribudne tak silný hlas k tejto dôležitej téme," poznamenala.

Čaputová sa zúčastnila aj dnešného štátneho pohrebu s panovníčkou. Obrad sa začal o 11. hodine miestneho času (12. hodine SELČ)) vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

 

Pani prezidentka Zuzana Čaputová v Londýne, pred pohrebom kráľovnej Alžbety II. Na fotke sprava jej partner Juraj Rizman, pani prezidentka, ja a moja manželka :)

Posted by Róbert Ondrejcsák on Sunday, September 18, 2022

 

Viac o téme: PohrebLondýnAlžbeta IIZuzana ČaputováŠtátny pohreb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu