Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je to možné? Je ministrom len pár dní a už je tu pokus o diskreditáciu: Hirmana spájajú s ŠtB, všetko je však inak!

Hirmana chceli spojiť s ŠtB, no vysvetlenie rezortu všetky chýry o spolupráci s ňou vyvracia. Zobraziť galériu (4)
Hirmana chceli spojiť s ŠtB, no vysvetlenie rezortu všetky chýry o spolupráci s ňou vyvracia. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Je to síce šokujúce, (no na slovenské pomery už aj bežné) ale len pár dní slúžiaci minister hospodárstva a energetický expert Karel Hirman už čelí veľkej kritike. V kuloároch sa totiž povráva, že má za sebou vskutku nelichotivú minulosť. Tú jeho anonymní kritici spájajú so spoluprácou so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB) za bývalého režimu. Dosvedčovať to vraj majú tieto dokumenty. Zdá sa však, že kritici si nie veľmi dobre prečítali všetky dostupné informácie o súčasnom ministrovi. Skutočnosť je tak po vysvetlení rezortu úplne iná!

archívne video

Hirman na prvej vláde ohľadom cien energií upokojuje verejnosť, nie je dôvod na paniku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zákulisné reči totiž na prvý pohľad neukazujú nového ministra práve v lichotivom svetle. Ak si totiž meno terajšieho šéfa rezortu hospodárstva vyhľadáte na webe Ústavu pamäti národa (alebo v českom ekvivalente - Archív bezpečnostních složek, pozn. red.), dopátrate sa k zväzkovému dokumentu, ktorý Hirmana zaradil do nepríjemného zoznamu osôb. Tento zoznam obsahuje aj osoby, ktoré za svojej éry spolupracovali so Štátnou bezpečnosťou za bývalého režimu v Československu.

Hirmanovo meno v citlivom zväzku

Hirman sa na jednej zo strán zväzku predsa len objavuje v poslednom riadku, pričom spomínané dokumenty o ňom pochádzajú z košického pracoviska. Ide o mesto, kde okrem iného dnešný minister Hirman kedysi absolvoval aj štúdium na Fakulte baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií. Hirman je v zozname vedený pod označením "D", čo znamená "dôverník".

Meno Karola Hirmana sa objavilo v jednom z vedených zväzkov ÚPN v poslednom riadku.
Zobraziť galériu (4)
Meno Karola Hirmana sa objavilo v jednom z vedených zväzkov ÚPN v poslednom riadku.  (Zdroj: upn.gov.sk)

Dôvod, prečo sa jeho meno objavilo v zozname

Hirman má za sebou bohaté štúdia a jedno z nich je tiež pravdepodobným dôvodom, prečo sa ocitol v samotnom zozname. Najskôr študoval na už spomínanej Fakulte baníctva v Košiciach, no zároveň má za sebou neľahké štúdium v odbore ťažby ropy a plynu na univerzite v Moskve. Tiež pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov viacerých slovenských energetických spoločností, ako i v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre spadajúcej práve pod rezort hospodárstva.

Ide o diskreditáciu mojej osoby, reagoval okamžite Hirman

Na to, čo na tieto informácie hovorí sám Hirman sme sa pýtali na rezorte hospodárstva. Ukázalo sa však, že anonymní kritici niekoľkodňového ministra sa prepočítali. Ministerstvo tieto informácie považuje za možné pokusy o diskreditáciu. "Snaha o diskreditáciu mojej osoby po nástupe do úradu ma neprekvapuje, rovnako ako podnety, ktoré dnes dostali mnohé redakcie. Ide však o starú informáciu, ktorú už v minulosti riešili sociálne siete. Moje meno sa v zoznamoch nachádza v kategórii „Dôverník“ ako meno sledovanej osoby," začal vysvetľovať Hirman.

Karel Hirman
Zobraziť galériu (4)
Karel Hirman  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Niektorí sa v zozname ocitli bez toho, aby o tom vedeli

Rezort má aj trojaké dôvody, prečo tieto informácie považuje za diskreditačné. "Do kategórie „Dôverník“ boli zapisované osoby, o ktoré mali tajné služby z určitého dôvodu záujem a tieto boli sledované. Kategória „Dôverník“ bola Ústavným súdom Českej a Slovenskej federatívnej republiky po Nežnej revolúcii vyňatá z lustračného zákona. Pri vyšetrovaní postupov Štátnej bezpečnosti sa zistilo, že do zoznamov v tejto kategórii zapisovala ľudí bez ich vedomia a súhlasu," uvádzajú prvý dôvod.

Ukazuje sa teda, že Hirman nestál na strane tých, ktorí bežný ľud sledovali pri každodennej činnosti, ale bol práve súčasťou množiny ľudí, ktorí štátnou službou sledovaní boli. Teda bol na tej "druhej strane".

Dôvodom je aj jeho štúdium v Moskve

Rezort nakoniec potvrdil, že štúdium na moskovskej univerzite je tiež za tým, prečo sa Hirman v zozname ocitol. "Meno ministra Karla Hirmana sa do zápisu dostalo v súvislosti s jeho nástupom na vysokú školu v Moskve – Inštitút ropy a plynu, pričom dávame do pozornosti, že išlo o kvalitnú renomovanú školu s technickým - nie politickým - zameraním. Termín zápisu bol vykonaný tesne po dovŕšení 18 veku života tesne pred nástupom na školu," poukazuje ministerstvo na dôvod zápisu Hirmana do spomínaného zoznamu.

Meno ministra je podľa rezortu navyše uvedené v zozname medzi množstvom mien česko-slovenských študentov, ktorí v roku 1988 nastupovali na štúdium do zahraničia. Zápisy majú spoločné i tzv. krycie mená, ktoré sú zároveň totožné s krstným menom osôb, v prípade ministra hospodárstva teda "Karel".

Karel Hirman
Zobraziť galériu (4)
Karel Hirman  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: Ministerstvo hospodárstvaÚstav pamäti národaÚPNDôverníkŠtátna bezpečnosťKarel Hirman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu