Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nové tváre sa prvýkrát objavili na vláde: Káčer sa skamarátil s Krajniakom, Karas zase nahodil vysmiaty výraz

Noví ministri by mali byť súčasťou dnešného rokovania vlády. Zobraziť galériu (20)
Noví ministri by mali byť súčasťou dnešného rokovania vlády. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda dnes po odchode ministrov zo SaS rokuje v novom zložení. Kabinet bude okrem iného riešiť aj presun peňazí na bojovú techniku. Po odchode ministrov za liberálov sa očakáva, že noví ministri Karel Hirman, Viliam Karas a Rastislav Káčer usadnú do svojich kresiel.

VIDEO Reakcia premiéra a zvyšku vlády po vláde s novými tvárami:

Heger skonštatoval, že noví ministri sú kvalitné posily, Matovič si zavtipkoval s kačkou pre Káčera (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 14:55

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas priznal, že sa do novej funkcie tešil a chce Slovensko posunúť do medzi modernejšie krajiny. "Neprišiel som sem kvôli platu," reagoval na otázku, či vníma nejak otázku okresania platov ministrov. "Teším sa na tú prácu, či bude trvať týždeň, dva týždeň, mal som plodné rozhovory a diskusie. Je to radosť robiť, je to vzrušenie," povedal Karas s tým, že diskusia bola konštruktívna, vecná a veľmi adekvátna tomu, v akom stave krajina je.

Karas priznal, že sa teší na prácu ministra spravodlivosti, chce Slovensko posunúť k moderným krajinám (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 14:41

Vedúci Úradu vlády SR Július Jakab vysvetľuje, prečo došlo k náhlemu skresaniu platov ministrov. Je to podľa neho stav, ktorý za dobu existencie Slovenskej republiky nenastal. Podľa neho sa platy za celý rok spracúvajú až na jar, preto došlo k tejto komplikácii. Ministri podľa jeho záverov prídu o asi 315 eur mesačne.

Vedúci Úradu vlády Jakab priblížil, prečo došlo k náhlemu skresaniu platov ministrov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 14:02

Premiér Heger hovorí o trojici nových ministrov ako o veľmi čerstvých a silných posilách v ich radoch. Verejnosť ohľadom rastúcich cien, rovnako ako Hirman, upokojuje, čím naznačuje, že na budúci rok má vláda prichystané plány na riešenia ohľadom rastúcich cien energií. Heger pripomenul aj zastropenú cenu energií pre domácnosti. "Som prekvapený, že ste prekvapení. Je to prekvapenie, keď menšinová vláda v parlamente nemá väčšinu?" pýtal sa rétoricky novinárov premiér na margo témy zablokovaného parlamentu.

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lídra SaS Sulíka kritizuje za nedodržanie sľubu o tom, že schôdza ohľadom prijímania Fínska a Švédska do NATO bude SaS podporená, čo sa dnes nestalo.

Heger, ktorý je dočasne poverený riadením ministerstva školstva, uistil, že školy sa nebudú zatvárať z dôvodu zvyšujúcich sa cien energií. V stredu vydal pokyn, aby mu všetky školy poskytli presnú informáciu, akú majú ročnú spotrebu elektrickej energie. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády. "Aby sme vedeli napočítať, aké budú mať dopady na rozpočty," vysvetlil Heger. Podľa neho sa to dá zistiť na základe spotreby. Povedal, že tieto informácie majú byť dostupné v nasledujúcich dňoch. V prípade, že ich bude mať, posunie ich ministerstvu hospodárstva a rezortu financií.

Podľa Hegera nedopustia ani to, aby sa opäť začalo dištančné vyučovanie. Povedal, že sa tak dialo počas pandémie. Zopakoval, že zdravotníctvo a školstvo sú nielen pre neho, ale aj pre vládu prioritou. "Myslíte si, že necháme žiakov a študentov mrznúť v školách? Myslíte si, že necháme pacientov v nemocniciach mrznúť? V žiadnom prípade," vyhlásil. Poukázal na to, že sa pripravia opatrenia, keď budú vidieť, ako sa vyvinie diskusia v európskom priestore. Rektori vysokých škôl podľa premiéra nemajú prepadať panike.

Aktualizácia 13:59

Pre Rastislava Káčera je ako pre čerstvého ministra zahraničných vecí najdôležitejšia vec cena energií. Rokovaciu miestnosť nepovažuje za ničím novú, keďže sa tam už viackrát objavil.

Rokovanie bolo príjemné, spoločná miestnosť s ministrami pre mňa nie je nová, reaguje Káčer po prvej vláde (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 13:48

Hirman finišuje ohľadom nového tímu, ktorým sa vraj obklopí. Reč je aj o štátnych tajomníkoch. Zatiaľ sa vraj stretol s "veľmi profesionálnym tímom" na ministerstve hospodárstva. "Ten týždeň-dva to so mnou ešte potiahnú. Spolupráce je zatiaľ výborná. Ja ten termín do konca mesiaca dodržím," doplnil Hirman, ktorý vraj plošné čistky robiť nebude.

Karel Hirman
Zobraziť galériu (20)
Karel Hirman  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 13:41

Pred novinárov prvýkrát na vláde predstúpil aj nový minister hospodárstva. "Bolo to moje prvé zasadnutie vlády v živote. Bola tu vecná a profesionálna diskusia o tom, v akom režime budeme spolupracovať. Bol som milo privítaný kolegami a kolegyňami. Ďalšie diskusie sa točili okolo energií, o tom, čo k nám prichádza z Bruselu a aká je situácia v ostatných krajinách EÚ a čo pripravujeme a čo musíme urobiť. Tá diskusia bola vecná s tým, že aj procesy, ktoré boli pred mojím menovaním naštartované, urýchlili a realizovali tak, aby sme budúci týždeň mohli predstúpiť pred NR SR, pred občanov, firmy a predložiť prvé zásadné riešenia, ktoré nám umožnia zabezpečiť to, aby sme to, ako sa ľudovo hovorí, svietili, kúrili bez problémov, garantovane, aby každý občan a každá firma mala zabezpečené energie a aby tento stav neviedol k tomu, aby sa niekto dostal do neriešiteľných problémov. Toto je moja misia, s ktorou som na vládu prišiel," povedal nový minister hospodárstva a energetický expert Karel Hirman.

Karel Hirman
Zobraziť galériu (20)
Karel Hirman  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ten sa predchodcovi RIchardovi Sulíkovi poďakoval aj za to, že "nezačína na zelenej lúke".

Hirman na prvej vláde ohľadom cien energií upokojuje verejnosť, nie je dôvod na paniku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 13:36

Vicepremiérka si vie "predstaviť všetko". Takto odpovedala na otázku možného návratu SaS v prípade, že by Matovič skončil ako minister financií. "Sú to spojenci a nie nepriatelia, tí sedia v iných laviciach," povedala Remišová. "Akonáhle to číslo účtu príde, tam tie peniaze vrátime," potvrdila Remišová dohady o tom, že ministrom bol skresaný plat. "Počula som to prvýkrát na vláde, akonáhle to dostanem na papieri, budem vám to vedieť povedať, dokonca aj sumu," prisľúbila.

Remišová si nemyslí, že v krajinách, ktoré majú menšinové vlády, majú podobné problémy, ako dnes v našom parlamente (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 13:25

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sa teší na spoluprácu s novými kolegami. Podľa neho už boli prítomní na prvej vláde, ktorá sa týkala riešenia vysokých cien energií. "Určite nepodporíme odvolanie koaličného ministra," reagoval Krajniak na otázku, či Sme rodina podporí odvolávanie Igora Matoviča (OĽaNO) v parlamente. 

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (20)
Milan Krajniak  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Je tu však aj ďalšia novinka. Z dôvodu vysokého verejného dlhu sa ministrom slovenskej vlády zmrazujú platy na minuloročnej úrovni. Aktuálna výška dlhu presahujúceho 60 % HDP aktivovala pravidlá tzv. dlhovej brzdy. Informoval o tom Úrad vlády SR. Krajniak hovorí o tom, že tým pádom budú musieť ministri vracať čas svojich tohtoročných platov. "Budem sa informovať, kam tieto prostriedky budeme musieť vracať," priznal Krajniak. Ten potvrdil, že vláda rokuje o možnosti zastropovania cien energií, a to aj na budúci rok. "Chceme nájsť výrazne, výrazne lepšie riešenie, než aké majú v Česku," dodal.

Krajniak po rokovaní vlády varoval údajných špekulantov, že štát bude mať nástroje na skresanie ceny energií (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 13:04

Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) na margo zablokovaného parlamentu odkázal novinárom, že matematiku základnej školy ovláda a netuší, ako budú prijímať zákony.

Doležal odkazuje, že ovláda matematiku a netuší, ako bude parlament prijímať zákony (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 12:50

Minister obrany upozorňuje, že je mimoriadne dôležité, aby sa čím skôr otvorila schôdza aj kvôli schváleniu členstva Fínska a Švédska v NATO. "Už som bol kontaktovaný ambasádami obidvoch krajín. Sme jedna z posledných krajín, kde to ešte nebolo ratifikované a už to začína vyzerať mimoriadne zle. Nech si SaS politikárči v čomkoľvek, ale toto už začína vyzerať naozaj až medzinárodne zle. Je mimoriadne dôležité, aby sme neurobili hanbu našej krajine," zdvihol varovný prst Naď a urýchlene odišiel z Úradu vlády.

Naď na rokovaní vlády počas 14. septembra (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Už som tu bol veľakrát," s úsmevom doobeda reagoval na otázky novinárov nový minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Kým v parlamente ani nemohli otvoriť schôdzu, na vláde sa pomaly objavovali nové tváre.

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Rokovanie vlády s novými ministrami:

Trio nových ministrov malo na rokovaní vlády premiéru, niektorí si zvykli veľmi rýchlo (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Nový Káčerov parťák - Krajniak

Z prvých záberov z vlády je evidentné, že nový minister zahraničných vecí sa dal dohromady s ministrom práce Milanom Krajniakom, ktorý by sa akoby zhostil úlohy tour-guide a novému prírastku na vláde ukazoval jednotlivé veci.

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krajniak sa potom zrejme zhostil mediátora medzi ministrami Jaroslavom Naďom (OĽaNO) a novým ministrom Káčerom, ktorí začali medzi sebou diskutovať. 

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pozitívne naladený Karas

Hviezdou objektívov na novom rokovaní vlády s novými tvárami bol určite aj minister spravodlivosti Viliam Karas, ktorý tak vystriedal v kresle Máriu Kolíkovu z SaS. Ten prišiel na rokovanie, zdá sa, v mimoriadne pozitívnej nálade. Vysmiaty pózoval fotografom.

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vážny Hirman čakal na začiatok rokovania

Zdá sa, že z tejto trojice svoju úlohu zatiaľ najvážnejšie prebral minister hospodárstva Karel Hirman, ktorý vystriedal Richarda Sulíka (SaS). Ten sa na rozdiel od svojich kolegov nehnal ku konverzáciám a nesnažil sa ani usmievať do objektívov, len potichu sedel a čakal na začaitok rokovania.

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Úlohy, ktoré mala vláda v stredu na stole

Ministri sa majú zaoberať zmenou účelu použitia kapitálových výdavkov Ministerstva obrany SR z roku 2020 v hodnote takmer 5,9 milióna eur. Mali by byť použité na zabezpečenie nových pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel.

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Tiež na realizáciu infraštruktúrnych projektov i nákup športového vybavenia. Vláda má tiež v stredu rokovať o návrhu, aby bol Európsky orgán práce nájomníkom u spoločnosti Technická inšpekcia, nie u spoločnosti MH Invest.

Noví ministri boli vymenovaní v utorok

Vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) má od utorka nových ministrov. Richarda Sulíka, Máriu Kolíkovú a Ivana Korčoka nahradili Karel Hirman (hospodárstvo), Viliam Karas (spravodlivosť) a Rastislav Káčer (zahraničné veci). Za Branislava Gröhlinga zatiaľ náhradu koalícia nenašla, preto rezort školstva dočasne vedie premiér Heger.

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nových ministrov uviedol do svojich úradov premiér. Deklaroval záujem predstaviť nového ministra školstva v najbližších dňoch. Školstvo označil za prioritu vlády. Z nových ministrov bude podľa premiéra najväčšia pozornosť zameraná na nového šéfa rezortu hospodárstva Hirmana. Ten predstavil možné riešenia energetickej krízy. Slovensko sa podľa neho pravdepodobne pripojí k riešeniu českej vlády, ktorá oznámila zastropovanie cien elektriny a plynu pre domácnosti a malé podniky.

Káčer po vymenovaní vyhlásil, že post šéfa diplomacie nesie mnoho rizík, je však kľúčová doba, uhnúť by bola zbabelosť. Zahraničná a bezpečnostná politika Hegerovej vlády mu je blízka, počíta sa za jej spoluautora.

Nové tváre sa prvýkrát
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Karas hovoril po vymenovaní za ministra spravodlivosti o reforme súdnej mapy. Pokiaľ je organizačne a technicky pripravená, nevidí dôvod, aby sa nerealizovala. Za prioritu považuje aj reformu trestných kódexov.

Viac o téme: VládaRokovanie Viliam KarasKarel HirmanRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu