Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu podporuje návrh ministra Karasa na odklad reformy súdnej mapy

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) podporuje ministra spravodlivosti Viliama Karasa pri jeho rozhodnutí navrhnúť odklad reformy súdnej mapy. Nadobudnutie účinnosti zákona o nových sídlach a obvodoch súdov až od 1. júna 2023 považuje za rozumné riešenie. V prípade termínu 1. januára 2023 podľa nej hrozí riziko, že časť súdov nebude dostatočne pripravená. Informovala o tom hovorkyňa ZOJ Katarína Javorčíková.

ZOJ zároveň odporúča rešpektovať vyhlásenie Európskej asociácie sudcov (EAJ) zo septembra, v ktorom vyzvala na prijatie regulačných opatrení zabraňujúcich možnosti svojvoľného prekladania sudcov a porušovania princípu ich nezávislosti. "Pre prípady prekladania sudcov bez ich súhlasu v rámci súdnych obvodov medzi sídelným súdom a jeho pracoviskami navrhujeme prijať kritériá, ktoré budú v súlade s medzinárodnými štandardami postavenia a statusu sudcov," skonštatovala Javorčíková.

ARCHÍVNE VIDEO Súdna mapa je nepripravená a je to veľmi zlé, myslí si predseda NR SR Boris Kollár

Súdna mapa nepripravená a je to veľmi zlé, myslí si predseda NR SR Boris Kollár (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Súdna rada SR pritom už vlani v novembri predložila konkrétne problémy a návrhy

Karasa taktiež vo svojom podnete upozorňuje na hodnotiace komisie, ktoré hodnotia rozhodovaciu činnosť sudcov. Poukazuje na to, že dlhodobo pracujú v podmienkach nedostatočnej legislatívnej úpravy svojej činnosti a aj samotného statusu svojich členov. Súdna rada SR pritom už vlani v novembri predložila konkrétne problémy a návrhy. Podľa ZOJ by práve vyriešenie tejto otázky malo byť naliehavou prioritou ministra spravodlivosti.

Odporúčané sú aj ďalšie zákonné zmeny

ZOJ odporúča aj ďalšie zákonné zmeny. Týkajú sa obnovy inštitútu justičných čakateľov, zriadenia Strednej odbornej školy justičného personálu, prípravy optimálneho manuálu, ako reagovať na útoky na sudcov, a tiež analýzy a upozorňovania na negatívne vplyvy masívneho úniku informácií z prebiehajúcich trestných konaní na verejnosť.

Viac o téme: NávrhReformaIniciatívaViliam KarasZa otvorenú justíciuSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu