Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico tvrdo útočí na vyšetrovateľov a sudcov, tvrdí Hamran: Šéf Smeru mu vo VIDEU poďakoval! Odkaz Žilinku

Tlačová konferencia policajného prezidenta Štefana Hamrana Zobraziť galériu (7)
Tlačová konferencia policajného prezidenta Štefana Hamrana (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Policajný prezident Štefan Hamran očakáva od generálneho prokurátora Maroša Žilinku, že sa vloží do prípadu obvinených štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry a umožní ho ukončiť, keďže je politicky zneužívaný.

Naznačil podozrivé kroky vyšetrovateľov inšpekcie aj niektorých prokurátorov. Upozornil, že v spise Úradu inšpekčnej služby chýba kľúčový dôkaz, kompletné zvukové nahrávky, čo je povinné zo zákona. "Aj vo verejnom priestore koluje niekoľko nahrávok, v uzneseniach sú prepisy nahrávok citované, kladie sa vyšetrovateľom za vinu nejaký výrok, ktorý vyšetrovatelia nemajú v podobe zvukovej nahrávky k dispozícii," zdôvodnil Hamran, prečo potrebujú vyšetrovatelia nahrávky, aby sa mohli brániť.

Pri povolenom nahliadnutí do spisu vyšetrovatelia zistili, že niektoré prepisy nahrávky boli preškrtnuté a nahradené novými upravenými prepismi. Zvukové nahrávky sú však podľa Hamrana súčasťou pôvodného spisu, v ktorom vyšetrovatelia nie sú stíhaní, keďže z daného prípadu boli vyňatí. Šéf polície sa tiež ohradil voči útokom predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica voči vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom, ktorý podľa neho v stredu bezprecedentne a hrubo zaútočil na ich ľudskú dôstojnosť. V právnom štáte to považuje za neakceptovateľné.

Fico tvrdo útočí na vyšetrovateľov a sudcov, tvrdí Hamran (Zdroj: Maarty)

Podstatné je, čo si myslia súdy

Hamran zdôraznil, že podstatné je to, čo si o prebiehajúcich trestných konaniach myslí nezávislý a nestranný súd. V tejto súvislosti upozornil na rozhodnutie krajského súdu, ktorý rozhodoval o väzbe vyšetrovateľov, ktorý skonštatoval neopodstatnenosť stíhania vyšetrovateľov NAKA. Zároveň vyzdvihol podľa neho obdobné rozhodnutie Najvyššieho súdu SR v kauze Očistec, kde sa píše, že nevyplýva podozrenie o manipulovaní výpovedí osôb či s inými dôkazmi, ako na tlačovej konferencii hovoril Fico.

Fico tvrdo útočí na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
Fico tvrdo útočí na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Súd, naopak, dodal, že vidí snahu o účelové vyvolanie zdania o nezákonnom postupe orgánov činných v trestnom konaní. Zdôrazňuje potrebu kontextu pri interpretácii úryvkov zo spisov či nahrávok. Štvoricu vyšetrovateľov zadržali vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby v septembri 2021. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich aj v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave ich 1. októbra 2021 prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené.

Fico tvrdo útočí na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Fico tvrdo útočí na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
Fico tvrdo útočí na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hamran, potvrdil, že hovorím pravdu, reaguje Fico

Opozičný poslanec a predseda Smeru Robert Fico krátko po Hamranovej tlačovej konferencii zareagoval prostredníctvom videa. Podľa Fica hamran potvrdil, že všetko, čo tvrdia na tlačových konferenciách o niektorých vyšetrovateľoch NAKA, je pravdivé. 

Tvrdý odkaz od Žilinku

Na tlačovú konferenciu policajného prezidenta reagoval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. "Generálna prokuratúra Slovenskej republiky žiada prezidenta Policajného zboru SR, ktorý nie je orgánom činným v trestnom konaní, aby nezneužíval svoje postavenie a v neskončených trestných veciach neprípustným spôsobom nevytváral nátlak na činnosť príslušných orgánov činných v trestnom konaní a prostredníctvom svojich jednostranných vyhlásení nemanipuloval verejnú mienku," znie v stanovisku, ktoré zaslal hovorca Dalibor Skladan.

Fico tvrdo útočí na
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky)

Reagoval tak na Hamranove vyjadrenie, že sa bude pýtať generálneho prokurátora, prečo nemajú obvinení vyšetrovatelia NAKA k dispozícii kompletné nahrávky z ich kancelárií.

Viac o téme: Policajný prezidentRobert FicoSúmrakNAKAŠtefan Hamran
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu