Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko je pripravené hostiť výcvik ukrajinských vojakov v rámci misie EÚ, tvrdí Naď

Jaroslav Naď Zobraziť galériu (2)
Jaroslav Naď (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA - SR je pripravená usporiadať výcvik ukrajinských vojakov na svojom území podľa plánu šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, uviedol pred neformálnym stretnutím ministrov obrany členských krajín Európskej únie v Prahe slovenský minister Jaroslav Naď, ktorého cituje agentúra AFP. Ministri krajín EÚ sú však rozdelení v názoroch na túto rozsiahlu výcvikovú misiu pre vojakov z Ukrajiny v okolitých štátoch.

"Verím, že nájdeme riešenie," cituje Naďa agentúra AFP. Na neformálnom zasadnutí nemôže padnúť záväzné rozhodnutie, Borrell však podľa vlastných slov očakáva "všeobecné politické rozhodnutie". O pláne zatiaľ nie je veľa informácií, pripomína AFP. Niektorí ministri sa však k nemu stavajú skepticky.

Slovensko je pripravené hostiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Uvidíme, či toto je tá správna cesta, ako pomôcť... Ja o tom nie som presvedčený," povedal šéf luxemburského rezortu obrany Francois Bausch. Podľa neho by bola pružnejším riešením bilaterálna spolupráca jednotlivých štátov s Ukrajinou koordinovaná Európskou úniou.

Skeptický názor zastáva aj rakúska ministerka Klaudia Tannerová. "Najprv si treba objasniť, či vôbec takáto misia môže vzniknúť," upozornila s tým, že EÚ doteraz organizovala podobné misie iba mimo svojho územia. Holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová podporuje Borrellov plán. "My už teraz cvičíme ukrajinských vojakov v Spojenom kráľovstve," pripomenula. Dodala, že Holandsko spoločne s Nemeckom tiež pripravuje odmínovací výcvik pre ukrajinských vojakov.

Viac o téme: VojaciVýcvikMisiaUkrajinaJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu