Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ako sa bude vyvíjať trh s pohonnými hmotami? Ich ceny konečne klesajú: TAKTO to vidí analytik!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA - Motoristi sa tešia. Už niekoľko týždňov po sebe klesajú ceny pohonných hmôt, ktoré sa konečne prehupli aj cez magickú hranicu 1,9 eura. V súčasnosti sú na úrovni niečo vyše 1,8 eura za liter a vyzerá to tak, že aj naďalej budú klesať. Ako vidí trh s ropou komoditný analytik? Pre ľudí má zrejme dobré správy.

Od začiatku leta sa vo veľkom začalo so zľacňovaním pohonných hmôt, ktoré motoristi na Slovensku vo veľkom očakávali. Z priemerných 1,946 eura za liter benzínu či nafty na začiatku júla sme sa za tri týždne dostali na úroveň 1,833 eura za 95-oktánový benzín a 1,864 eura za liter nafty. Súčasné ceny pohonných hmôt sú podobné, ako koncom mája tohto roku. 

Ako sa bude vyvíjať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Štatistický úrad)

Aktuálne ceny benzínu sú na čerpacej stanici Slovnaft na úrovni 1,830 eura za liter benzínu a 1,869 eura za liter nafty. Naopak, na OMV a Shell stanici to je 1,839 za liter benzínu a 1,869 za liter nafty. 

Ako sa bude vyvíjať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Čo na to hovorí analytik? 

Podľa komoditného analytika Borisa Tomčiaka zo spoločnosti Finlord môžeme očakávať, že v najbližšom týždni ešte ceny pohonných hmôt klesnú. "A to o 2 až 3 centy za liter. Dôvodom je zníženie veľkoobchodných cien na celoeurópskom trhu. Európa postupne zvyšuje dovoz ropy a ropných produktov z iných oblastí. I export Ruska predovšetkým do Ázie je stále veľmi vysoký. A zároveň pomalšie rastie spotreba pohonných hmôt v celom svete. Trh sa tak prirodzene dostáva do rovnováhy," vysvetlil Tomčiak s tým, že prudký prepad cien nateraz analytici neočakávajú. A to z dôvodu, že napätie na trhu je realtívne vysoké. "Kvôli sankciám by v druhej polovici roka mal vývoz ropy z Ruska klesať. V najbližších mesiacoch tak očakávame stagnáciu cien ropy i pohonných hmôt približne na súčasnej úrovni," uzavrel Tomčiak. 

Viac o téme: NaftaBenzínPohonné hmotyKomoditný analytikCeny pohonných hmôt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu