Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predtým havária, teraz pokles hladiny rieky Slaná: Dôvodom by mala byť malá vodná elektráreň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

GOČOVO – Na rieke Slaná v katastri obce Gočovo v okrese Rožňava došlo k poklesu vodnej hladiny. Dôvodom má byť malá vodná elektráreň, ktorá pri svojej prevádzke nedodržala minimálny zostatkový prietok rieky. Prípad už vyšetruje Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) i polícia.

Akostarosta obce Gočovo Milan Mlynár, k poklesu hladiny Slanej došlo ešte v polovici júna a koryto rieky je už mesiac takmer suché. Podľa starostu má ísť o vyše 700 metrov dlhý úsek, pri ktorom sa malá vodná elektráreň nachádza.  Odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu (OÚ) v Rožňave potvrdil, že na rieke Slaná došlo k poklesu hladiny z dôvodu nedodržania minimálneho zostatkového prietoku zo strany prevádzkovateľa malej vodnej elektrárne. Úrad tiež skonštatoval, že na danom úseku sa to nestalo prvýkrát.

Archívne VIDEO Schátraný areál bývalých baní, miesto znečistenia rieky Slaná

Schátraný areál bývalých baní, miesto znečistenia rieky Slaná (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Situáciu na rieke Slaná už prešetruje SIŽP. "Šetrenie predmetného podnetu minimálneho zostatkového prietoku na vodnom toku Slaná nie je k dnešnému dňu ukončené, SIŽP bude poskytovať bližšie informácie po ukončení šetrenia," uviedla inšpekcia. Prípadom sa zaoberá aj polícia. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenky Ivanovej vec nateraz objasňujú ako priestupok.

Mimoriadna situácia na rieke slaná

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) odporučí vláde vyhlásiť mimoriadnu situáciu na rieke Slaná. Urobí tak pre riziko znečistenia studní v okolí rieky a pre možné budúce povodňové situácie, ktoré by mohli spôsobiť zvýšenie rizika ohrozenia kvality vôd.V záujme všetkých je podľa Budaja to, aby sa pri banskej havárii postupovalo systematicky a bez odkladu, napriek letnej vládnej prestávke. "Verím, že premiér, hneď ako predložíme návrh odstraňovania znečistenia rieky Slaná, iniciuje mimoriadne online rokovanie vlády," zdôraznil Budaj.

Predtým havária, teraz pokles
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Inštitúcie v pôsobnosti MŽP sa chystajú na kroky súvisiace s odstránením dôsledkov envirohavárie. Podľa ministerstva sú pripravené predložiť vláde ďalší postup pri odstraňovaní havárie, vyvolanej trojmesačným vytekaním znečistených banských vôd do rieky Slaná. Situáciu trvale monitorujú aj organizácie MŽP. Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. Výsledky prvotného rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. V polovici júna zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky.

Viac o téme: RiekaPolícia SlanáPokles hladinyMVE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu