Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obvinený Fico a Kaliňák sa obrátili na Žilinku! Chcú využiť paragraf, ktorý pomohol aj Pčolinskému

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Smeru Robert Fico a bývalý minister vnútra Robert Kaliňák sú obvinení zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Generálneho prokurátora Maroša Žilinku teraz žiadajú, aby im obvinenia zrušil kontroverzným paragrafom 363.

Obvinený predseda opozičnej strany Smer a bývalý dlhoročný podpredseda Smeru a exminister vnútra Robert Kaliňák sa obrátili na Generálnu prokuratúru, aby im zrušila obvinenie paragrafom 363. Pre televíziu Markíza to potvrdil hovorca Dalibor Skladan. 

archívne video

"Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky bol dňa 15. júna 2022 doručený návrh na postup podľa § 363 a nasledujúce Trestného poriadku, o ktorom doposiaľ rozhodnuté nebolo," uviedol pre televíziu Skladan. Paragraf 363 už v minulosti pomohol Zoroslavovi Kollárovi, ale aj bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému.

Fico aj Kaliňák podali voči uzneseniu o vznesení obvinenia aj sťažnosť, o tej však doteraz rozhodnuté nebolo. Fico po svojom výsluchu na NAKA tvrdil, že obvineniu nerozumie. Generálna prokuratúra požiadala Národnú radu, aby schválili vydanie Roberta Fica na prípradné väzobné stíhanie. Ako poslanca ho totiž do väzby bez súhlasu ostatných poslancov vziať nemohli. Robert Kaliňák skončil vo väzbe, po niekoľkých dňoch ho pustili. Vo väzbe je aj prominetný advokát Marek Para. 

Galéria: Kaliňák pred sudcom hovoril o politickom procese: Hamran by mal sedieť vedľa mňa! Väzba pre obavu z ovplyvňovania

Podľa uznesenia o obvinení sú Robert Kaliňák a Robert Fico obvinení spolu s Tiborom Gašparom a Norbertom Bödörom. Líder Smeru má byť podľa polície na vrchole údajnej zločineckej skupiny. Stíhanie bývalých vysokopostavených politikov nadväzuje na kauzu Očistec, ktorá je známa tým, že v nej figurujú vrcholoví policajti. 

Zločinecká skupina, ktorú podľa polície ovládali Fico s Kaliňákom, mala slúžiť na diskreditáciu ich politických oponentov. Spomína sa konkrétne exprezident Andrej Kiska či súčasný minister financií a expremiér Igor Matovič. O tomto všetkom vypovedal, okrem iných, aj muž z mafiánskych zoznamov, Kočnerov a  Bödörov kamarát Tomáš Rajecký. 

 

Viac o téme: ŽiadosťRobert FicoRobert KaliňákMaroš ŽilinkaGenerálny prokurátorParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu