Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Expresne rýchla obžaloba? Fico kritizuje postup vyšetrovateľov: Lipšicova prokuratúra odmieta diskusiu o postupe

Šéf Špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic Zobraziť galériu (3)
Šéf Špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA - Blížime sa do konca? Reč je o kauze Súmrak, v ktorej figuruje jednak predseda Smeru Robert Fico, ale aj jeho blízki známi. Vyšetrovateľ totiž považuje vyšetrovanie za ukončené a čaká sa, či a ked podá obžalobu. Zo strany Roberta Fica však počuť veľkú kritiku na postupy orgánov činných v trestnom konaní v tejto veci. Čo na to generálna prokuratúra a dozorový prokurátor?

Kauza Súmrak, v ktorej je obvinený expremiér a šéf strany Smer-SD Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák, exprezident policajného zboru Tibor Gašpar či nitriansky podnikateľ Norbert Bödör zo zosnovania zločineckej skupiny, je verejnosťou ostro sledovaná. Všetci totiž chcú vedieť, ako sa celá vec skončí. A vyzerá to tak, že výsledok sa dozvieme už čoskoro. Vyšetrovateľ totiž považuje vyšetrovanie za skončené a čaká sa tak už len na to, či a kedy bude podaná obžaloba.

Archívne VIDEO Fico prirovnal situáciu na Najvyššom súde k príkladu študenta, ktorému sa nepáči maturitná komisia a vymení ju

Fico prirovnal situáciu na Najvyššom súde k príkladu študenta, ktorému sa nepáči maturitná komisia a vymení ju (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Na to, že vyšetrovanie v kauze Súmrak je na konci, upozornil denník PravdaVyšetrovateľ považuje vyšetrovanie za skončené a z tohto dôvodu v súčasnosti prebieha záverečné preštudovanie spisového materiálu, po ktorom náležite o veci rozhodne,“ potvrdil policajný hovorca Michal Slivka. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová v tejto súvislosti uviedla, že rozhodnúť musí dozorový prokurátor. Podľa denníka by sa tak mohlo stať začiatkom jesene, možno už v septembri.

Ficov pohľad na vec

K celej veci sa však vyjadril aj jeden z obvinených - Robert Fico, ktorý sa verejnosti prihovoril z dovolenky. Vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti cez víkend, označil celý proces proti nemu opätovne za vykonštruovaný. Vyšetrovateľ práskol do koní. Napriek tomu, že zďaleka neboli vykonané všetky naplánované dôkazy, napriek tomu, že vo vyšetrovacom spise chýbajú dôležité dokumenty, alebo niektoré pred nami zatajuje, na pokyn Lipšica ide ukončiť vyšetrovanie a podať návrh – expresne rýchlo – na obžalobu,“ povedal. 

Archívne VIDEO Robert Fico skritizoval vyšetrovateľa v kauze Súmrak: Obvinenia stále odmieta 

Robert Fico skritizoval vyšetrovateľa v kauze Súmrak: Obvinenia stále odmieta (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Vo videu spochybňuje proces vyšetrovania, prokuratúru, nezávislosť súdov či samotného vyšetrovateľa. Ten podľa Fica „otravuje cudzích ľudí, ktorí nemajú s týmto "politickým procesom nič spoločné“ a „zadáva im nezmyselné úlohy.“ Fico okrem toho tiež tvrdí, že ho v zahraničí sledujú príslušníci NAKA.

Nerozhodnutie o námietke

Avšak, ešte 22. apríla podal Fico sťažnosť proti jeho obvineniu, pričom vo veci žiadal o neodkladné opatrenie. Podľa jedného z Ficových obhajcov Ľubomír Hlbočan však ešte v piatok 22. júla informoval, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doteraz o sťažnosti nerozhodol. Doplnil, že jeho klient považuje takýto stav za nezákonný, keďže sťažnosť podali ešte pred tromi mesiacmi. Aj z toho dôvodu vyzval prokurátora Matúša Harkabusa, aby o sťažnosti neodkladne rozhodol. „Lebo nečinnosť v takomto smere potvrdzuje oprávnenosť záveru, že ide o vykonštruovaný politický proces,“ dodal advokát s tým, že Trestný poriadok neukladá prokurátorovi lehoty, tie stanovuje opatrenie generálneho prokurátora. List, ktorý zaslal Hlbočan prokurátorovi, zverejnil Fico ešte cez víkend na sociálnej sieti. V súčasnosti sa však už nedá na stránke predsedu Smeru dohľadať. 

Expresne rýchla obžaloba? Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Čo na to Generálna prokuratúra?

Generálna prokuratúra (GP) SR posúdi zákonnosť a správnosť postupu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pri rozhodovaní o sťažnostiach v kauze Súmrak. Informovala o tom hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová. "Na základe medializovaných informácií o údajných prieťahoch pri rozhodovaní zástupcu špeciálneho prokurátora o sťažnosti obvineného R. F. proti uzneseniu o vznesení obvinenia si generálny prokurátor SR vyžiadal spisový materiál, ktorý bol z ÚŠP predložený dnes v popoludňajších hodinách," priblížila hovorkyňa.

Ako ďalej uviedla, po jeho preštudovaní bude posúdená zákonnosť a správnosť postupu prokurátora ÚŠP. "Skutočnosť, že spisový materiál bol predložený na GP SR, nebráni vyšetrovateľovi Policajného zboru ani dozorujúcemu prokurátorovi, respektíve zástupcovi špeciálneho prokurátora rozhodujúcemu o sťažnostiach aj ďalších obvinených v tejto trestnej veci, vykonať potrebné procesné úkony a vydať rozhodnutia o sťažnostiach," podotkla.

Vec je rozsiahla, odkazuje prokuratúra

Zaujímali sme sa však o to, ako na obvinenia, ktoré prezentoval Robert Fico vo videu, postaví samotný prokurátor Harkabus, ktorého Ficov obhajca vyzval, aby rozhodol o podanej námietke obvinenia. Zisťovali sme, či si myslí že je tento postup v poriadku, kedy ukončí vyšetrovanie pred rozhodnutím o podanej námietke. Z Generálnej prokuratúry sme však dostali len strohú odpoveď.

"Vyšetrovateľ považuje vyšetrovanie za skončené a v súčasnosti prebieha oboznámenie s jeho výsledkami, preto je zrejmé, že vyšetrovateľ zatiaľ návrh na podanie obžaloby nepodal. Spisový materiál so sťažnosťami bol predložený nadriadenému dozorového prokurátora, ktorý o sťažnostiach doposiaľ nerozhodol. Spis na rozhodnutie bol na Úrad špeciálnej prokuratúry predložený 21. 6. 2022 (nie v apríli, ako to je prezentované), vec je rozsiahla (cca. 5850 strán) a na jej rozhodnutie je tak potrebný primeraný časový priestor.  Úrad špeciálnej prokuratúry nebude viesť verejnú diskusiu o zákonnosti priebehu prípravného konania a vyjadrovať sa ku konkrétnym procesným úkonom a ich posúdeniu. Úrad špeciálnej prokuratúry nebude komunikovať procesný postup v trestných veciach prostredníctvom médií," uviedla hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.  

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a policajného exprezidenta Tibora G.

Viac o téme: VyšetrovateľRobert FicoRobert KaliňákGenerálna prokuratúraTibor GašparNorbert BödörKauza Súmrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu