Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vytvorenie európskej armády je ťažko predstaviteľné, základ je NATO

Slovenská armáda. Zobraziť galériu (2)
Slovenská armáda. (Zdroj: SITA/Martin Havran)

BRATISLAVA - Vytvorenie európskej armády je len veľmi ťažko predstaviteľné. Tvrdí to Ministerstvo obrany (MO) SR. Poukazuje na to, že v tejto chvíli nie je na stole žiadny konkrétny návrh, ako by mala takáto armáda vyzerať. Uviedla to hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková. Myšlienku spoločnej armády Európskej únie oživila Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE).

"Naše strategické dokumenty - Bezpečnostná stratégia SR, ako aj Obranná stratégia SR jednoznačne hovoria, že hlavným pilierom obrannej politiky SR je NATO, ktoré považujeme za základ európskej bezpečnosti a kolektívnej obrany. Ani v prípade NATO však nehovoríme o spoločnej armáde, ale súbore národných armád, ktoré spolupracujú," vysvetlila hovorkyňa. Ako upozornila, aj Zmluva o Európskej únii (EÚ) umožňuje členským štátom, aby záväzky, ktoré pre nich vyplývajú z členstva v Aliancii, zostali základom ich kolektívnej obrany.

NATO
Zobraziť galériu (2)
NATO  (Zdroj: Getty Images)

Slovensko podľa rezortu obrany podporuje stupňujúce sa posilňovanie európskej bezpečnosti smerujúce k zvýšeniu schopnosti členských štátov EÚ brániť sa. Zúčastňuje sa preto na obranných iniciatívach v rámci Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. "Naším hlavným záujmom je, aby EÚ spolupracovala na koordinácii zvyšovania výdavkov na obranu a budovaní obranných spôsobilostí. Pre Slovensko je dôležité, aby tento proces prebiehal v súlade s obranným úsilím NATO," skonštatovala Kovaľ Kakaščíková.

Viac o téme: ArmádaNATOEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu