Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA veria, že Fínsko a Švédsko vyriešia výhrady Turecka čo najskôr

Na snímke zástavy členských krajín NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli.
Na snímke zástavy členských krajín NATO vejú pred sídlom NATO v Bruseli. (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys, File)

WASHINGTON - Spojené štáty dúfajú, že čoskoro dôjde k vyriešeniu výhrad Ankary voči členstvu Fínska a Švédska v Severoatlantickej aliancii. V stredu to uviedla námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre európske a eurázijské záležitosti Karen Donfriedová. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Pevne veríme, že sa to vyrieši pozitívnym spôsobom. V celej Aliancii existuje široká podpora pre vstup Fínska a Švédska (do NATO)," uviedla Donfriedová vo svojom prejave na vypočutí Senátneho výboru pre zahraničné vzťahy (SFRC). Helsinki a Štokholm v máji oficiálne požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie. Začiatok prístupových rokovaní týchto severských krajín však zablokovalo Turecko, ktoré tvrdí, že poskytujú útočisko členom zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Lídri sa stretnú na summite

Lídri členských štátov NATO sa v dňoch 29. a 30. júna zídu v Madride na summite Severoatlantickej aliancie. Donfriedová povedala, že Washington sa snaží, aby na tomto zasadnutí boli rozšíreniu Aliancie naklonené všetky členské krajiny.

Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v pondelok po stretnutí s fínskymi a švédskymi predstaviteľmi v Bruseli uviedol, že diskusie medzi Ankarou, Helsinkami a Štokholmom budú pokračovať a budúcotýždňový summit NATO v Madride v tomto smere nie je konečným termínom. Fínsky prezident Sauli Niinistö v utorok povedal, že sa tento spor do stretnutia lídrov NATO v Madride pravdepodobne nevyrieši.

Viac o téme: VýhradyUSATureckoŠvédskoFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu