Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sulík čelí ODVOLÁVANIU: Postoj OĽaNO je stále otázny! Zvyšok koalície ho podporí

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva by dnes mal čeliť odvolávaniu. Vládu už toto uznesenie odmietla a koaliční partneri sa vyjadrili, že Richarda Sulíka podporia. Otázne však je, ako sa zachovajú poslanci hnutia OĽaNO. Poslanci o tomto bode rozhodujú po Hodine otázok.

Vláda poslanecký návrh na odvolanie Sulíka odmietla. Koaličné strany Za ľudí a Sme rodina budú hlasovať proti. Postoj OĽaNO je otázny, svoj postoj majú oznámiť až pred schôdzou. S iniciatívou na odvolávanie prišiel opozičný Smer. 

VIDEO z parlamentu

Aktualizované 18:50 Ceny zemného plynu od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) pre domácnosti vzrastú od začiatku budúceho roka o 34 až 59 %. Nižšiu sumu si priplatia odberatelia, ktorí od augusta do konca roka uzatvoria s SPP štvorročnú zmluvu, a vyšší nárast platí pre domácnosti, ktoré budú mať jednoročný kontrakt. Oznámil to vo štvrtok počas mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR minister hospodárstva Richard Sulík

Aktualizované 18:33 Diskusia k odvolávaniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) bude vo štvrtok trvať do 19.00 h. Pokračovať by mala ďalšie dni, a to vždy po prerokovaní termínovaných bodov z aktuálnej riadnej 66. schôdze. O priebehu rokovania informoval v pléne predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

V piatok (17. 6.) od 9.00 h by sa mali poslanci venovať viacerým správam, napríklad správe Národnej banky Slovenska či správe o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu. Ak sa diskusia k nim stihne ukončiť skôr, bude pokračovať aj diskusia k odvolávaniu Sulíka. Rokovať sa v piatok má len do 14.00 h. Plénum sa následne zíde v utorok (21. 6.). Od rána od 9.00 h by sa malo na neverejnom rokovaní venovať správam Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva. Od 14.00 h majú poslanci naplánovaný bod z dielne rezortu spravodlivosti. "Teda by sme pokračovali v odvolávaní ministra budúci týždeň, rátam v stredu, štvrtok (22. a 23. 6.)," doplnil Kollár.

Aktualizované 16:45 V pléne Národnej rady (NR) SR sa začala diskusia k odvolávaniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Písomne sa do nej prihlásilo deväť rečníkov.

Aktualizované 16:10 "Ak nedôjde k podpisu tej zmluvy, spravíme to, čo sme chceli zavedieme atómovú daň a budeme dotovať cenu elektriny pre domácnosti. Pokiaľ s nami elektrárne tú zmluvu, ktorú máme takmer vyštrnganú. Je isté, že budúci rok cena elektriny nestúpne," vysvetľuje Sulík. 

Aktualizované 16:05 V rozprave vystúpi Ľuboš Blaha, Peter Pellegrini, Denisa Saková, Matúš Šutaj Eštok, Jana Vaľová, Richard Takáč, Ladislav Kamenický, Gyiorgy Gyimesi a Milan Mazurek. Prednosť má minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý teraz vystúpi v pléne. V rozprave má ako minister prednosť a neobmedzený čas. 

Sulík čelí ODVOLÁVANIU: Postoj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 16:00 Slovo má premiér Eduard Heger. Prečítal stanovisko vlády, ktorá nesúhlasí s opozičným návrhom na vyslovenie nedôvery Sulíkovi. "Pán Fico, už dva roky sa snažíte o rozvrat a prinášate do tejto spoločnosti zlobu. Chcete sa silou mocou vrátiť k moci. Každý súdny človek v slovenskej spoločnosti to vidí a rozumie tomu, ale naša vláda oslobodila tento štát od vplyvu mafie, ktorú ste tu 12 rokov bránili," povedal v závere premiér.

Sulík čelí ODVOLÁVANIU: Postoj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:47 "Pán predseda vlády, spolu s ministrom zahraničných a ministrom hospodárstva ste sa rozhodli zdeštruovať jedinú monopolnú rafinériu, ktorú na Slovensku máme z čisto nezmyselných politických dôvodov a Slovensko bude trpieť," uviedol. Heger sedel priamo za ním a s úsmevom krútil hlavou na znak nesúhlasu. "Musím skonštatovať, že minister hospodárstva totálne zlyhal," povedal Fico s tým, že mu vyslovuje nedôveru.

Sulík čelí ODVOLÁVANIU: Postoj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:43 Podpredseda Progresívneho Slovenska a poslanec NR SR Tomáš Valášek bude hlasovať proti odvolaniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka. "Nie som fanúšikom Richarda Sulíka, pre jeho postoje ku klimatickej kríze a vlastne aj pre jeho pôvodný postoj k embargu. Zdravý rozum však káže sa ho vo veci embarga zastať. Možno jeho kolegovia nevnímajú absurdnosť nápadu odvolávať ministra, ktorý sa aj tak trochu proti vlastnému presvedčeniu zastal slovenského záujmu. A možno si už ani nepamätajú, čo ten slovenský záujem na Ukrajine je," uviedol Valášek.

Aktualizované 15:33 Návrh na odvolanie uvádza šéf Smeru Robert Fico.

Sulík čelí ODVOLÁVANIU: Postoj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:22 V pléne sa objavil aj minister školstva Branislav Gröhling, spolu s kolegami zo strany prišli svojho lídra podporiť.

Sulík čelí ODVOLÁVANIU: Postoj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sulík čelí ODVOLÁVANIU: Postoj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:15 Schôdza by mala začal približne o 15:30.

Aktualizované 14:50 Poslanci OĽaNO podľa šéfa klubu Michala Šipoša oznámia svoj postup tesne pred hlasovaním.

Vláda odmietla poslanecký návrh

Slovenská vláda v stredu odmietla návrh opozičných poslancov na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka z funkcie. Návrh podala minulý týždeň strana Smer-SD spoločne s nezaradenými poslancami Tomášom Tarabom, Štefanom Kuffom a Filipom Kuffom a odôvodnila ho pasivitou Sulíka pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok.

Sulík čelí ODVOLÁVANIU: Postoj
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Vláda SR nevidí žiadny relevantný dôvod na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi hospodárstva Slovenskej republiky Richardovi Sulíkovi a plne ho podporuje vo výkone funkcie," uviedol kabinet Eduarda Hegera v stanovisku k poslaneckému návrhu.

Poslanci zo Sme rodina a Za ľudí Sulíka podporia

Poslanci parlamentu za Sme rodina ani Za ľudí nebudú hlasovať za odvolanie Sulíka z funkcie. "Určite nebudeme hlasovať za jeho odvolanie, môže sa stať, že sa môže niekto zdržať, ale to nie je hlasovanie za odvolanie," povedal v stredu novinárom predseda Sme rodina a NR SR Boris Kollár. Poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga bude hlasovať proti. "Nebudeme hlasovať za jeho odvolanie," skonštatoval. Koalícia podľa neho prežije hlasovanie o návrhu na odvolanie Sulíka.

Kollár by chcel po skončení odvolávania pozvať Sulíka aj premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) do NR SR. "Vysvetlíme si nejaké veci, aby sme mohli fungovať," skonštatoval. Poslanci SaS podržia svojho šéfa vo funkcii. Podľa predsedníčky klubu Anny Zemanovej je Sulík momentálne najdôveryhodnejší minister v koalícii.

Rezort hospodárstva nemôže ovplyvniť ceny

Slovensko, podobne ako aj ostatné krajiny v rámci EÚ a mnohé iné regióny sveta v súčasnosti čelia prudkému nárastu cien energií. Tento rast cien je však podľa vlády spôsobený najmä celkovým nárastom celosvetového dopytu po energii, najmä po plyne, ktorý súvisí s oživením hospodárstva, ako aj aktuálnym vojnovým konfliktom na Ukrajine.

"Ministerstvo hospodárstva SR a ani vláda SR neregulujú ceny energií. Tiež nemôžu ovplyvniť vývoj cien energií (komodity) na veľkoobchodnom trhu," upozornila vláda. Regulované zložky ceny energií sú určované nezávislým regulátorom, tie však nie sú dôvodom súčasnej situácie zvýšenia cien. "Naopak, národný regulátor aj s využitím už realizovaných opatrení znížil výšku regulovaných poplatkov," dodala vláda.

Viac o téme: OdvolávanieRobert FicoRichard SulíkParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu