Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci sa vrátili k diskusii k návrhu na odvolanie Sulíka: Mimoriadne rokovanie inicioval opozičný Smer-SD

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v utorok ráno vrátili k diskusii k návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS). Do diskusie boli prihlásení ešte štyria rečníci, v úvode dvom z nich prepadlo poradie.

Mimoriadne rokovanie inicioval opozičný Smer-SD. Návrh odôvodnil pasivitou ministra pri predkladaní návrhov na zmiernenie vplyvov zdražovania energií a pohonných látok. Vláda návrh opozície odmietla. Diskusia sa v pléne NR SR začala 16. júna. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) tiež informoval, že Sulíka listom požiada, aby počas svojho vystúpenia informoval poslancov o situácii s plynom.

Poslanci sa vrátili k
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zákonodarcov čaká i voľba riaditeľa RTVS

Okrem toho poslancov počas týždňa čaká aj niekoľko neprerokovaných bodov riadnej schôdze, napríklad novela zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní, ktorú predložil koaličný poslanec György Gyimesi (OĽANO) s nezaradeným Tomášom Tarabom. Zákonodarcov čaká i voľba riaditeľa RTVS. Termín zatiaľ známy nie je, v koalícii sa spomína aj september. Okrem toho by mali poslanci hlasovať aj o návrhu opozície na odvolanie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO).

Odvolávanie Sulíka je spôsob, ako riešiť tému zdražovania, tvrdí Kamenický 

Najdôležitejšou témou súčasnosti je životná úroveň ľudí na Slovensku a odvolávanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) je spôsob, ako dostať na pôdu parlamentu riešenie zdražovania. Počas utorkovej rozpravy to povedal poslanec za Smer-SD a bývalý minister financií Ladislav Kamenický.

"Budeme odvolávať ministrov dovtedy, dokedy sa nebude riešiť zdražovanie," povedal Kamenický. Infláciu podľa neho zapríčinilo tlačenie peňazí Európskou centrálnou bankou a tiež sankcie proti Rusku. Práve údajnú pasivitu pri schvaľovaní týchto sankcií vyčítajú opoziční poslanci Sulíkovi. Kamenický zdôraznil, že sankcie nepriniesli očakávané výsledky a iba poškodili ekonomiku Európy a Slovenska. Pokiaľ však už vláda sankcie schválila, mala by podľa neho prijať opatrenia na ochranu svojich občanov.

Poslanci sa vrátili k
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa Takáča je Sulík nekompetentný

Kamenického stranícky kolega Richard Takáč dodal, že každá krajina EÚ pomáha svojim občanom, len Slovensko nie. Pripomenul napríklad posledné kroky Chorvátska, ktoré obmedzilo ceny motorových palív na čerpacích staniciach mimo diaľnic. Podľa poslanca bol skutočný cieľ embarga na dovoz ruskej ropy likvidácia rafinérie Slovnaft konkurenčnými spoločnosťami, ktoré ruskú ropu nedovážajú. "Sulík preukázal jednoznačne, že je nekompetentný," dodal Takáč.

Poslanci sa vrátili k
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sulík vraj odišiel na dovolenku do Dubaja

Minister Sulík sa na utorkovej rozprave o svojom odvolaní nezúčastnil a podľa poslancov odcestoval na dovolenku do Dubaja. "Neviem si predstaviť, že by ma niekto odvolával a ja by som išiel na dovolenku," povedal Kamenický. Podľa Takáča mal Sulík poslancom vysvetliť aj situáciu s bezpečnosťou dodávok a s dodávkami a cenami plynu.

Viac o téme: OdvolanieNR SRSmer-SDRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu