Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rozmýšľate o kúpe bytu či domu? Máme zlé správy: Ceny išli prudko hore! Najhoršie sú na tom novostavby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Zdražovanie neobišlo ani vlastné bývanie, práve naopak. Realizačné ceny nehnuteľností išli prudko nahor. Medziročne vzrástli až o viac ako 14 percent a zlomili nový rekord medziročného vzostupu. Najvýraznejšie rástli novostavby, o niečo menej citeľný, aj keď stále vysoký, bol nárast cien už existujúcich bytov a domov.

Podľa Štatistického úradu SR skutočné predajné ceny nehnuteľností na Slovensku dosiahli v úvode roka vysoký rast najmä vďaka rastu cien predaja nových domov a bytov. „Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie počas prvé štvrťroka 2022 medziročne vzrástli o 14,2 percent, čo predstavovalo nový rekord medziročného vzostupu. Údaje z katastra nehnuteľností z realizovaných kúpnych zmlúv, teda ceny za ktoré sa nehnuteľnosti skutočne predali, tak potvrdili avizované vysoké rasty inzerovaných cien,“ uviedli.

Archívne video: Rast cien nehnuteľností výrazne predbieha príjmy domácností, hovorí Vladimír Dvořáček

Rast cien nehnuteľností výrazne predbieha príjmy domácností, hovorí Vladimír Dvořáček (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Aktuálny vývoj počas prvého štvrťroka 2022 bol podľa nich najmä dôsledkom dynamického rastu realizačných cien nových nehnuteľností na úrovni 16 percent. Existujúce nehnuteľnosti pritom zvyšovali ceny miernejšie, medziročne o necelých 13 percent.

V porovnaní s koncom roka 2021 vzrástli realizačné ceny o takmer 2 percentá. Aj vtedy vývoj ťahali najmä nové nehnuteľnosti a rast predajných cien bol na úrovni 4,4 percenta. Existujúce staršie nehnuteľnosti zaznamenali zvýšenie cien oproti októbru až decembru minulého roka len o nevýrazných 0,4 percenta. „V dlhodobom porovnaní boli aktuálne ceny vyššie ako v priemere za rok 2021 (bázický index) o 72 percent. Výraznejší rast sa prejavil pri existujúcich nehnuteľnostiach, pričom ich ceny v dlhodobom horizonte vzrástli o 80 percent,“ dodali štatisti. Nové nehnuteľnosti v priebehu jedenástich rokov zvýšili predajné ceny o 56 percent.

Rozmýšľate o kúpe bytu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nový systém 

Podobne prudký nárast cien ako začiatkom tohto roka sme mohli vidieť aj v rovnakom období pred dvomi rokmi. Vtedy čísla ukazovali nárast o viac ako 13 percent, počas prvých troch mesiacov vlaňajška bol však rast len mierny, predstavoval 2 percentá. Údaje za predošlé roky však boli spracované inou metodikou – z menšej vzorky dát a z Cenovej mapy nehnuteľností vybraných realitných kancelárií. Aktuálne už Štatistický úrad spracúva ceny nehnuteľností z komplexnej databázy katastra nehnuteľností.

„Údaje o realizačných cenách nehnuteľností za 1. štvrťrok 2022 sú spracované na základe zmlúv priamo z katastra nehnuteľností, teda z cien získaných z reálne uskutočnených predajov evidovaných katastrom (databáza spravovaná Úradom geodézie, kartografie a katastra SR/UGKK SR). Nový zdroj údajov pri výpočte cenových predajných indexov domov a bytov - využíva Štatistický úrad SR od 2. štvrťroka 2021. Obsahuje ceny zo všetkých transakcií spojených s predajom nehnuteľností zapísaných v danom štvrťroku do katastra,“ vysvetlili.

Rozmýšľate o kúpe bytu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Do konca marca 2021 sa cenové rasty spracovávali z Cenovej mapy nehnuteľností vytváranej vybranými subjektami realitného trhu. Zmena mala priniesť vyššiu kvalitu a výrazne väčší rozsah údajov zo všetkých 79 slovenských okresov. „Podrobnejšie štatistiky k cenám nehnuteľností na bývanie zverejňuje štvrťročne aj Národná banka Slovenska (NBS), ktorá však pracuje s ponukovými cenami najmä z inzercie. Získava ich z Cenovej mapy nehnuteľností vytváranej vybranými subjektami realitného trhu,“ dodali.

Viac o téme: ZdražovanieNárastŠtatistický úrad SRVlastné bývanieCeny nehnuteľností
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu