Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Kováčik je vinný, rozhodol Najvyšší súd: Exemplárny trest!

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Padne verdikt. Dušan Kováčik sa dnes definitívne dozvie, či skončí za mrežami a príde o majetok. Bývalého špeciálneho prokurátora už na takýto trest odsúdil Špecializovaný trestný súd, Kováčik sa však proti rozhodnutiu odvolal a prípadom sa tak musel zaoberať Najvyšší súd SR. Práve ten má dnes povedať finálny rozsudok.

Aktualizované 15:45 Ako uviedla Generálna prokuratúra SR, právoplatné odsúdenie pre úmyselný trestný čin je dôvodom na odvolanie prokurátora z funkcie. Dnešný rozsudok Najvyššieho súdu SR tak bude mať bezprostredný vplyv aj na ďalšie trvanie služobného pomeru Dušana Kováčika. Ten mal počas trestného stíhania dočasne pozastavený výkon funkcie. 

Najvyšší súd poslal Dušana Kováčika do väzenia na 8 rokov (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Aktualizované 15:33 "Senát 5T Najvyššieho súdu na verejnom zasadnutí jednomyseľne rozhodol o odvolaniach obžalovaného JUDr. Dušana K., PhD. a jeho manželky tým spôsobom, že im sčasti vyhovel a na ich podklade zrušil prvostupňový rozsudok Špecializovaného trestného súdu z 20. septembra 2022 a sám rozsudkom uznal obžalovaného za vinného zo spáchania zločinu prijímania úplatku podľa § 329 ods. 1, ods. 2 Tr. zák. a prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti podľa § 353 ods. 1 Tr. zák. a obžalovanému uložil nepodmienečný úhrnný trest odňatia slobody osem rokov a peňažný trest 100 tis. eur. Zároveň obžalovaného z dôvodu, že skutky nie sú trestnými činmi, oslobodil spod obžaloby ohľadom zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny podľa § 296 Tr. zák. a zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 ods. 1 písm. a), ods. 2 písm. c) Tr. zák.," uviedla hovorkyňa Najvyššie súdu SR Alexandra Važanová. 

Aktualizované 14:45 Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek tvrdí, že odsúdenie bývalého špeciálneho prokurátora určite nie je dobrým signálom toho, čo tu bolo v minulosti. "Nehovoril by som o spokojnosti, lebo tu sa treba zamyslieť viac nad tým, čo bolo preukázané. To signalizuje dosť závažný problém v spoločnosti," skonštatoval Šúrek v reakcii na rozhodnutie NS SR. Ako dodal, spokojný môže byť, že mu súd dal za pravdu v bodoch, pre ktoré bol Kováčik odsúdený. Zároveň upozornil, že pri bodoch, kde Kováčik nebol odsúdený, súd nepovedal, že sa skutky nestali.

VIDEO: Prokurátor Michal Šúrek po odsúdení Dušana Kováčika:

Prokurátor Michal Šúrek po odsúdení Dušana Kováčika Najvyšším súdom SR (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Avizované použitie mimoriadnych opravných prostriedkov či obrátenie sa na medzinárodné inštitúcie zo strany obhajoby prokurátora neprekvapilo. "Je to právo obhajoby, bol by som prekvapený, keby to nevyskúšali," poznamenal.

Na oslobodenie Kováčika z obžaloby pre podporu zločineckej skupiny uviedol Šúrek, že si musí naštudovať zdôvodnenie. Podľa neho však súd nepovedal, že sa niečo nestalo a išlo najmä o právne posúdenie. Pripustil, že prípadné odsúdenie Ľudovíta Makóa, ktorý bol v Kováčikovom prípade svedkom, v súvislosti s pôsobením zločineckej skupiny by teoreticky mohlo ovplyvniť Kováčikov prípad. V prípade exšéfa špeciálnej prokuratúry sa podľa Šúreka potvrdilo, že spolupracujúci obvinení hovoria pravdu, ktorá je podložená aj ďalšími dôkazmi.

VIDEO: Kováčikov obhajca Erik Magál po rozsudku Najvyššieho súdu: 

Kováčikov obhajca Erik Magál po rozhodnutí Najvyššieho súdu: Ideme ďalej (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Aktualizované 14:12 Kováčik využije mimoriadne opravné prostriedky. Avizoval to jeho obhajca Erik Magál. "Tie skutky sa nestali, my to dokážeme a v podstate toto konanie sa pre nás nekončí a ideme ďalej," povedal po vyhlásení rozsudku. Verí, že sa podarí dokázať Kováčikovu nevinu. Rozhodnutie Najvyššieho súdu má podľa neho množstvo nedostatkov. "My vieme, že pravdu máme, musíme ísť ďalej v opravných prostriedkoch, až kým nám dá súd za pravdu," dodal. Finančnú situáciu svojho klienta komentovať nechcel. 

Aktualizované 13:50 Dušana Kováčika odviedli z Najvyššieho súdu v putách priamo do väzenia. 

Aktualizované 13:44 Na odsúdenie Dušana Kováčika za prijatie úplatku 50-tisíc eur bolo podľa Najvyššieho súdu SR dostatok dôkazov. Kľúčová bola výpoveď Ľudovíta Makóa a podporne aj výpoveď Mateja Zemana. Kováčik mal úplatok od mafie za pomoc pri vybavení prepustenia bosa mafie Kudličku z väzby zobrať v roku 2017.

MIMORIADNE Kováčik je vinný,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

MIMORIADNE Kováčik je vinný,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Najvyšší súd skonštatoval, že Kováčik nebol odsúdený za spoluprácu so zločineckou skupinou takáčovcov, pretože sa to nepodarilo preukázať. Jednorazová činnosť, čiže prijatie spomínaného úplatku, podľa súdu na odsúdenie Kováčika za podporu zločineckej skupine nepostačuje.

Aktualizované 13:35 Predseda senátu Peter Štift uviedol, že Najvyšší súd SR zmiernil trest pre Dušana Kováčika zo 14 na 8 rokov, pretože bol „neprimeraný“. Kováčikovi tiež neprepadne majetok, zaplatiť však musí peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Pôvodný rozsudok podľa predsedu senátu zrušili preto, lebo mal „podstatné chyby.“ Medzi nimi je aj to, že na hlavnom pojednávaní sa nečítala Kováčikova výpoveď z prípravného konania potom, ako priamo na súde vypovedať odmietol.

MIMORIADNE Kováčik je vinný,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Kováčik bol pôvodne neprávoplatne odsúdený za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, za zločin prijímania úplatku, za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a za prečin ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. V prípade zločineckej skupiny NS predchádzajúci rozsudok zrušil. V ďalších bodoch obžaloby ho uznal za vinného. Okrem iného mal zobrať úplatok 50 000 eur za intervenciu v prípade prepustenia Ľubomíra Kudličku, považovaného za bosa skupiny takáčovcov, z väzby. Odsúdili ho aj za vynášanie informácií zo spisov.

Aktualizované 13:13 Najvyšší súd zrušil rozsudok v časti spolupráce s mafiánskou skupinou. Kováčika však zároveň uznal za vinného za prijatie úplatku. Vinný je zároveň aj za vynášanie informácií z vyšetrovaní. Súd mu uložil osemročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. 1,5 roka si Kováčik odsedel už vo väzbe, čo sa mu z trestu odpočíta. 

MIMORIADNE Kováčik je vinný,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Aktualizované 13:03 Kováčik si prišiel vypočuť verdikt. Na otázky novinárov však neodpovedal. 

MIMORIADNE Kováčik je vinný,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

MIMORIADNE Kováčik je vinný,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Kováčik čelí v tomto prípade obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Špecializovaný trestný súd ho ešte vlani odsúdil na 4-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku. Kováčik sa však proti rozhodnutiu odvolal. Odvolací proces na Najvyššom súde SR sa začal minulý štvrtok a pokračoval aj počas piatka. Pojednávanie bolo však odročené na utorok 13. hodinu s tým, že padnúť má už rozsudok. 

MIMORIADNE Kováčik je vinný,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Kováčik trvá na svojej nevine

Odvolací proces na Najvyššom súde SR sa začal minulý štvrtok. Kováčik trvá na svojej nevine. "Tvrdím to teraz a budem to tvrdiť aj na smrteľnej posteli, týchto skutkov som sa nedopustil," vyhlásil. Vo svojej výpovedi v rámci odvolacieho konania vo štvrtok spochybnil objektívnosť procesu, výhrady mal aj k sudkyni ŠTS Pamele Záleskej. Hovoril tiež o trestnom stíhaní založenom na "kajúcnikoch". Na otázky prokurátor a odpovedať odmietol.

Svoju činnosť pre zločineckú skupinu takáčovcov označil za číry výmysel, ktorý nevychádza z akéhokoľvek dokazovania. Zarazil ho výrok sudkyne, že nie je povinnosťou súdu, aby zisťoval benefity kajúcnikov a či vôbec nejaké dostali. Tvrdí, že obhajobe nebolo umožnené odstraňovať zásadné rozpory vo výpovediach kajúcnikov. Namietal, že sa rozsudok významne opiera o výpoveď exšéfa kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa.

MIMORIADNE Kováčik je vinný,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Kováčik poprel kontakty s údajným bosom takáčovcov Ľubomírom Kudličkom, ktorému mal za úplatok pomôcť dostať sa z väzby. Argumentoval tým, že takáčovci boli takmer rok a pol monitorovaní políciou a stretnutia okrem jedného svedka nikto nepotvrdil. Upozornil, že dosiaľ nedostal ani vysvetlenie, aké informácie o prebiehajúcich trestných konaniach mal zo špeciálnej prokuratúry poskytovať. Spochybnil aj profesionalitu policajného vyšetrovateľa Pavla Ďurku. Ako zdôvodnil Kováčik, na hlavnom pojednávaní na ŠTS  odmietol vypovedať, pretože cítil, že konanie voči nemu je "neobjektívne, ba až zaujaté".

MIMORIADNE Kováčik je vinný,
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol odvolanie zamietnuť ako nedôvodné. Verí, že Najvyšší súd potvrdí rozsudok ŠTS, ktorý Kováčika odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku.

Dušan Kováčik šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020.

Viac o téme: PojednávanieKauzaNajvyšší súdDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu