Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najvyšší súd odročil pojednávanie s Kováčikom: Bývalý špeciálny prokurátor si vypočuje rozsudok v utorok

Obžalovaný Dušan Kováčik Zobraziť galériu (3)
Obžalovaný Dušan Kováčik (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na Najvyššom súde SR pokračuje v piatok odvolacie konanie v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Čítať sa majú listinné dôkazy. Kováčik sa pri príchode na pojednávanie pre médiá opäť nevyjadril.

Aktualizované o 15:00 Prokurátor po pojednávaní s Dušanom Kováčikom

Prokurátor Michal Šúrek reaguje na kroky obhajoby: Neboli dávané mimozákonne výhody (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 14:00 Najvyšší súd odročil podvolacie konanie s Dušanom Kováčikom na utorok, kedy sa dozvie aj rozhodnutie.

Obžalovaný prokurátor Dušan Kováčik odchádza: Rozsudok sa dozvie až v utorok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 

Obhajca Dušana Kováčika

Obhajca Kováčika tvrdí, že spolupracujúci obvinení vypovedajú nepravdivo (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 11:30 Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa snaží spochybniť dôveryhodnosť kľúčových svedkov v jeho procese. Poukazuje na možnú účelovosť konania tzv. kajúcnikov. Výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa, bývalého člena takáčovcov Mateja Zemana i zosnulého bývalého exsiskára Františka Böhma voči nemu majú vykazovať rozpory. "Išlo o odmenu," tvrdí Kováčik, ktorý je presvedčený o tom, že usvedčujúce výpovede boli výmenou za benefity v trestnom konaní.

Argumentuje, že napríklad účelovosť konania exšéfa KÚFS mu potvrdil aj bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. Benefity pre kajúcnikov sa podľa Kováčika prejavili aj v miere zaistenia ich majetku, ktoré považuje za nedostatočné, respektíve nedôsledné. Poukázal tiež na to, že v uznesení o zaistení majetku Ľudovíta Makóa mu nebola doručená jedna strana.

Sudca preto prerušil pojednávanie, aby chýbajúcu časť mohli doručiť. Bývalý špeciálny prokurátor sa počas piatkového konania intenzívne radí so svojimi obhajcami. V jednej chvíli ich za to napomenul sudca, keďže si gestikuláciou a šepkaním dohadovali obhajobu počas toho, ako čítal listinné dôkazy. "Čítam to pre vás, ja to poznám. Tak vás žiadam o pokoj," uviedol.

Druhý deň pojednávania

Na štvrtkovom zasadnutí NS SR predseda senátu čítal a sumarizoval argumenty z odvolania, ktoré podal Dušan Kováčik voči rozsudku Špecializovaného trestného súd. Následne vypovedal aj bývalý špeciálny prokurátor, ktorý trvá na svojej nevine. Spochybnil objektívnosť procesu, výhrady mal aj k sudkyni ŠTS Pamele Záleskej.

Galéria: Pokračuje pojednávanie s Dušanom Kováčikom na Najvyššom súde

Kováčik hovorí o trestnom stíhaní založenom na "kajúcnikoch". Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol odvolanie zamietnuť ako nedôvodné. Verí, že Najvyšší súd potvrdí rozsudok ŠTS, ktorý Kováčika odsúdil na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest a trest prepadnutia majetku.

Na Najvyššom súde pokračuje pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dušan Kováčik šéfoval ÚŠP od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. V tomto prípade čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Najvyššom súde (Zdroj: Topky/Maarty)

Najvyšší súd odročil pojednávanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Viac o téme: PojednávanieNajvyšší súdDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu