Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Slavíne došlo k potýčkam medzi kritikmi a sympatizantmi Ruska: V hlavnej úlohe Harabin! Ostré slová aktivistom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR / Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Stretli sa na pokojnom zhromaždení, ktoré riadne ohlásili, aby si uctili pamiatku obetí ruského fašizmu. Podujatie, ktoré zorganizovala iniciatíva Mier Ukrajine, sa však neniesol v pokojnom duchu. Na Slavín, kde udalosť prebiehala, totiž prišli aj sympatizanti Ruska, ktorí sa dožadovali "svojich práv". Došlo aj ku konfliktu, ktorý musela riešiť polícia. Ba čo viac, sudca Štefan Harabin adresoval iniciátorom ostré slová!

V pondelok sa na bratislavskom Slavíne konalo podujatie Deň obetí rašizmu (ruského fašizmu), ktoré zorganizovala iniciatíva Mier Ukrajine. Verejnosť si na ňom uctila pamiatku obetí ruských vojnových zločinov na Ukrajine. Zástupcovia neziskového sektora od rána čítali mená ukrajinských vojakov, ktorí zahynuli od začiatku ruskej invázie. Pri pamätníku tiež nainštalovali výstavu fotografií a plagátov informujúcich o hrôzach na Ukrajine páchaných Rusmi. Na poriadok dohliadala polícia aj antikonfliktný tím. 

Archívne VIDEO Na Slavíne čítajú mená obetí rašizmu (ruského fašizmu), prišli aj proruskí protestujúci

Na Slavíne čítajú mená obetí rašizmu (ruského fašizmu), prišli aj proruskí protestujúci (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Krátko po začiatku sa však na Slavín dopravila aj väčšia skupinka ľudí podporujúcich Rusko, medzi nimi aj známe mená ako bývalý premiér a šéf Slovensko-ruskej spoločnosti Ján Čarnogurský či bývalý sudca Štefan Harabin. Totižto, skupinka sa snažila dostať na Slavín, čo im však organizátori spolu s políciou nedovolili. Mnohí v rukách držali vlajky Ruska či dokonca bývalého Sovietskeho zväzu. Čarnogurský sa snažil antikonfliktnému tímu vysvetliť, že spolu s ďalšími priaznivcami Ruska si prišli len uctiť pamiatku padlých vojakov. "Pamätník je pre všetkých ľudí. Je to pre všetkých rovnaké. Všetkých nechajte zatknúť za priestupok," odvrkol následne. "Banderovci, fašisti," kričali na aktivistov z iniciatívy.
 

Na Slavíne došlo k
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Jaroslav Novák)

Organizátori podujatia pritom chceli len to, aby iní návštevníci Slavína nešli k pamiatke spredu po schodoch, ale bokom. A to bol kameň úrazu. Situácia sa vyostrila natoľko, že všetky prístupy na pamätník zatarasili policajti a ďalej nikoho nepustili. K pamätníku sa snažil dostať aj Harabin, ktorý sa doslova pretlačil cez policajtov a následne sa ho snažili zastaviť aj aktivisti „hliadkujúci" obďaleč, čo spôsobilo, že vznikol medzi bývalým sudcom a jedným z aktivistov konflikt. "Ty si fašista. Nezabrániš mi ísť sa pokloniť. Fašisto jeden, vypadni. Ja idem dať kvety za oslobodenie," odvrkol mu Harabin. Keď nepochodil, obrátil sa na najbližšieho policajta, že mu aktivista bráni v osobnej slobode. Ten mu však len stroho odvetil, že Slavín majú aktivisti rezervovaný.

 

BRATISLAVSKÍ POLICAJTI AJ NAĎALEJ DOHLIADAJÚ NA PRIEBEH DNEŠNÝCH VEREJNÝCH ZHROMAŽDENÍ👮‍♂️ ✅V súvislosti s verejnými...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Monday, May 9, 2022

Video z incidentu na sociálnej sieti zverejnila Slávka Henčeková, ktorá pôsobí ako asistentka poslanca Jána Benčíka z klubu SaS. Harabin sa následne na pamätník dostal zboku. "Postavili sme sa za policajtov. Pokojne, len sme tam stáli a za nami čítali mená, dátumy narodenia a úmrtia tých, ktorí prišli o život len a len preto, že sa tak Voloďa a jeho banda rozhodli. So sovietskymi vlajkami a "Z" stužkami po nás pokrikovali, že sme fašisti. Že nás treba všetkých obesiť," ozrejmila Henčeková na sociálnej sieti, pričom dodala, že do nej prívrženci Putinovho režimu strkali a vyhrážali sa jej.

 

Aktuálne na Slavíne takto.😡

Posted by Slávka Henčeková on Monday, May 9, 2022

Polícia následne na sociálnej sieti upozornila, že počas podujatia na Slavíne boli na osobnej slobode obmedzené dve osoby. Dôvodom bolo, že narušili verejný poriadok. Obe predviedli na príslušné policajné oddelenie. Jedným z nich bol podľa portálu sme.sk aj známy lekár Peter Lipták. Dôvodom bol konflikt, ktorý vznikol medzi ním a aktivistami. 

 

BRATISLAVSKÍ POLICAJTI AJ NAĎALEJ DOHLIADAJÚ NA PRIEBEH DNEŠNÝCH VEREJNÝCH ZHROMAŽDENÍ👮‍♂️ ✅V súvislosti s verejnými...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Monday, May 9, 2022

 

Viac o téme: AktivistiSlavínVojna na UkrajineMier UkrajineIniciatíva Mier UkrajineSympatizanti Ruska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu