Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

AKTUÁLNE Zomrel porevolučný poslanec: Brat slávnejšieho bývalého premiéra

Ivan Čarnogurský
Ivan Čarnogurský (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BRATISLAVA - Vo veku 89 rokov zomrel politik a spoluzakladateľ KDH Ivan Čarnogurský. Upozornili na to noviny.sk. TASR informáciu potvrdilo KDH.

Spoluzakladateľ Kresťanskodemokratického hnutia a brat bývalého premiéra Jána Čarnogurského zomrel doma v bratislavskom Lamači.

"Ivan Čarnogurský sa spolupodieľal na formovaní hnutia a základných kresťanských, demokratických a národných pilieroch, o ktoré sa hnutie opiera dodnes," uviedla hovorkyňa KDH Lenka Halamová s tým, že mu ďakujú za dlhoročnú službu.

Ivan Čarnogurský sa narodil 27. mája 1937 v Bratislave. Študoval na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave aj na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Po skončení štúdia pôsobil ako inžinier na viacerých pozíciách. Po novembrových udalostiach v roku 1989 patril spolu s bratom Jánom Čarnogurským k zakladajúcim členom KDH. Po prvých slobodných voľbách v roku 1990 sa stal poslancom a podpredsedom Slovenskej národnej rady. V rokoch 1990 až 1995 bol generálnym riaditeľom podniku Hydrostav Bratislava. Po odchode bol až do roku 2002 riaditeľom bratislavskej firmy Ipec Projekt.

Uctili si ho aj v parlamente

Poslanci Národnej rady (NR) SR si minútou ticha uctili pamiatku zosnulého Ivana Čarnogurského. Urobili tak v úvode stredajšieho hlasovania. Pripomenuli si jeho politickú kariéru a prácu pre Slovensko.

Viac o téme: úmrtiePolitikKDHIvan Čarnogurský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu